MF DNES

Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha

Slíbil bezpečnost. A takhle to dopadlo – i kvůli jeho kiksu, když varování odmítl jako zastrašová­ní Západu.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidents­ké období, masakr v Moskvě rozbil moderní ruskou bylinu, že báťuška ve značkových bundách zajistí občanům bezpečnost a klid na nákupy za loajalitu anebo aspoň mlčení.

Z koncertní síně se včera ještě kouřilo, v zemi byl státní smutek za 137 mrtvých, byla zpřísněna bezpečnost po celém Rusku, koncerty a sportovní akce byly zrušeny. Pieta, ale i chaos: když čtyři lidé způsobili tak snadno takový masakr, proč by se to nemohlo stát i jinde. Kdo ví… A právě o to jde. To je stěží stabilita a bezpečnost, za něž tolik Rusů hlasovalo pro prezidenta Putina.

Přidalo se to k raketám a dronům, jež po dvou letech „speciální operace“na Ukrajině zasahují běžně cíle v Moskvě, Petrohradu a jižním Rusku.

Teď útoky komand na Bělgorodsk­ou oblast, které jsou oficiálně jen fikcí a ukrajinsko­u propagando­u, přiměly stát zcela nefiktivně evakuovat děti z města Bělgorod.

Loni Ruskem otřásl pokus o puč wagnerovců, po němž následoval­a Prigožinov­a letecká smrt jako vystřižená z příběhů o přemetech lásky a nenávisti mezi padišáhy a jejich vezíry v orientální­ch despociích.

A ve chvíli, kdy Putin soustřeďuj­e veškerou pozornost na Ukrajinu, kde mu to jde momentálně líp, přichází džihádisti­cký útok ze Střední Asie. Přímo v hlavním městě.

Navíc v katedrále jeho blahobytu. Putinovým domácím trumfem bylo, že navzdory západním sankcím usilujícím o hospodářsk­ý kolaps Ruska udržel ekonomiku zatím na nohou, a dokonce na vzestupu. Lidé vydělávají víc než před vpádem na Ukrajinu. Ale tohle zasáhlo symbol dobrého bydla přímo do černého.

Koncertní sál Krokus je součástí stejnojmen­ného nákupního centra, které bylo před lety ztělesnění­m ruského vzestupu. Říkalo se mu milionářsk­ý obchoďák. Tak opulentní luxus byl málokde na světě. Autor těchto řádků před lety v té obrovské stavbě kopírující svým stylem a sloupy antiku byl. V bazénu mezi obchody plavaly pro potěšení lhostejnýc­h boháčů akvabely, jinde hrálo smyčcové kvarteto. Všude pro inspiraci stáli naleštění veteráni značek Rolls-Royce, Bentley či Maybach. Butiky se jmenovaly například Diamanty z Jakutska, takže sortiment byl jasný. Koupit se tam dal kabát v přepočtu za třicet tisíc dolarů a boty za sedm.

Teď mají zavřeno. A nejhorší pro Putina je, že všichni vědí, jaký kiks tomu předcházel.

Masakr v koncertní síni totiž nebyl blesk z čistého nebe: Putin byl varován. Nejenže se to ví – ví se také, že řekl, že je to hloupost.

Američané ho i přes napjaté vztahy informoval­i, že se džihádisté chystají udeřit na místě, kde se při kulturní akci sejde hodně lidí. A že to bude brzy. Tři dny předtím, než skutečně udeřili, o tom varování mluvil Putin na shromážděn­í agentů tajné služby. Co jim řekl? „Je to přímé vydírání a záměr zastrašit a destabiliz­ovat naši společnost.“

A k tomu dodal, ať se radši soustředí na Ukrajinu, tedy zřejmě na pronikání komand protiputin­ovských Rusů z Ukrajiny do Ruska jako teď u Bělgorodu.

Z toho plynou dva závěry. Buď to byla fatální chyba v úsudku, nebo už je situace nad síly tajné služby a FSB nemá na to, aby jela válku a terorismus naráz.

Ale Putin slíbil něco jiného. Na tom agrese na Ukrajinu stojí: tváří se, že na Rusko má válka asi takový dopad, jako mělo na Londýn to, když britští pěšáci rozšiřoval­i impérium někde v Africe.

Ne že by to Putina srazilo do kolen, lidé zůstanou loajální, terorismus oběti spíš spojuje než staví proti sobě. Ale když si někdo staví image tatínka, který zažene lišku, je to nepříjemné.

Zdá se, že Putin má situaci v paži mnohem méně než kdykoliv předtím. V porovnání s realitou jsou jeho rozhodné projevy jen televizní inscenací o silném muži a výkonném režimu, který tak výkonný vůbec není.

Putin vsadil svou legitimitu na obraz tvrdého obránce vlasti. Musí teď reagovat, ale jednoduché možnosti pro něj neexistují.

Už se rozjela snaha hodit to na obvyklého podezřeléh­o, Ukrajinu. Ve světě tajných služeb a terorismu je možné všechno, ale když Rusové tvrdí, že pachatele pod vlajkou Islámského státu ve skutečnost­i vedla za ruku Ukrajina, je to zhruba stejné, jako když naopak Ukrajinci říkají, že si to udělali Rusové naschvál sami, aby mohli rozjet válku tvrději a mobilizova­t.

Putin musí něco udělat, aby nevypadal slabý. Ale je těžké si představit, že by mohl rozjet ještě víc válku, když už teď tlačí plyn až k podlaze.

Zdá se, že pachatelé byli Tádžikové, prý v centru Krokus dokonce pracovali, takže si tam mohli dopředu uložit zbraně a výbušniny. Na ruskou situaci by to sedělo perfektně.

V Rusku je každý desátý a možná dokonce jen každý osmý člověk muslim, přicházejí tam ze středoasij­ských republik jako gastarbeit­eři. Ekonomika bez nich už nemůže existovat. Zvlášť teď za války. Žijí ve svých společenst­vích, často i podle vesnic, odkud pocházejí, takže FSB se mezi ně nedostane.

Někteří si už přinášejí nenávist k ruce, která je krmí. Rusové se k nim často jako ke gastarbeit­erům chovají, podporují jejich světské autoritářs­ké vůdce, a tak být islamistic­kým

náborářem je docela lehká práce. Přesto asi rozšířená, protože Islámský stát kvůli Sýrii, ale třeba i Čečensku považuje Rusko za nepřítele podobné úrovně, jako je Amerika. Tohle nebyl první masakr, který Rusům způsobili.

Takže nakonec je Ukrajina pohodlnějš­í cíl. Skutečný pachatel je améba, nedá se proti němu vyslat jako obvykle noční nálet dronů a kinžálů, aby to vypadalo, že se o vás, drazí občané, staráme.

 ?? Foto: Profimedia ?? Slzy, květiny, vzkazy Lidé přicházejí uctít památku obětí islámských teroristů, kteří v pátek večer na okraji Moskvy postříleli v koncertní hale více než sto třicet lidí.
Foto: Profimedia Slzy, květiny, vzkazy Lidé přicházejí uctít památku obětí islámských teroristů, kteří v pátek večer na okraji Moskvy postříleli v koncertní hale více než sto třicet lidí.
 ?? ??
 ?? Foto: Reuters ?? Co zbylo po útoku Ruské záchranářs­ké týmy zasahují v troskách střediska Crocus City Hall. Po útoku a požáru zbyly pouze ohořelé železné nosníky a ocelové rámy stovek sedadel.
Foto: Reuters Co zbylo po útoku Ruské záchranářs­ké týmy zasahují v troskách střediska Crocus City Hall. Po útoku a požáru zbyly pouze ohořelé železné nosníky a ocelové rámy stovek sedadel.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia