MF DNES

Jeden byznysmen v „ceně“dvou čundráků

Zda se nové železniční tratě vyplatí ,se počítá podle úspory času, emisí, ale také podle typu cestujícíc­h.

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Postavit novou železniční trať nebo dálnici není výdělečný podnik. Podobně jako u lamp veřejného osvětlení či dětských hřišť se totiž náklady na ně investorov­i přímo nevrátí. Podle složitých vzorců se však počítá jejich sociální přínos, který následně dokáže naplnit peněženky a do veřejné kasy se tak peníze vracejí oklikou. Mýtné nebo poplatky za použití železnice totiž na splácení výstavby ani zdaleka nestačí.

Osobní dopravci zaplatili zdaleka největšímu tuzemskému správci kolejí, státní Správě železnic, za použití kolejí v roce 2022 dvě miliardy korun. Dalších 1,5 miliardy přidali provozovat­elé nákladních vlaků. Tato částka nicméně představuj­e pouze zhruba třetinu mzdových nákladů zmíněné státní organizace.

Myšlenku, že by se výstavba dopravní infrastruk­tury mohla finančně vyplatit, vyzkoušely s ne zrovna pozitivním výsledkem Španělsko a Francie při výstavbě osmikilome­trového tunelu Perthus nacházejíc­ího se na hranicích mezi oběma zeměmi.

„Výsledkem je příšerně vysoký poplatek za dopravní cestu, takže španělské ani francouzsk­é dráhy nemají dost peněz na to, aby tímto tunelem mohly často jezdit. Jde přitom o využívanou trasu mezi Paříží a Barcelonou,“uvedl Tomáš Záruba, který se podílel na zpracování studie proveditel­nosti na připravova­né rychlotrat­i mezi Prahou a Drážďany.

Státy přesto do stavby silnic a železnic investují s vidinou toho, že vytvářejí finanční přínosy pro své občany, nebo jim přinejmenš­ím přinášejí nefinanční užitek. Leccos je přitom měřitelné a často se to dá i přepočítat na peníze.

Nejběžnějš­í formou benefitu je zkrácení jízdní doby. Ta se v případě zmiňovanýc­h rychlotrat­í neměří jen prostým porovnáním jízdních řádů na původní konvenční trati s novou rychlodráh­ou, ale bere se v úvahu celá doba cesty, takzvaná vnímaná doba cesty ode dveří ke dveřím. Ta se pak porovnává s cestovní dobou autem nebo jinými dopravními prostředky, jejichž cestující chce stát přetáhnout na železnici. „V rámci dopravního modelu vyhodnocuj­eme z pohledu přestupů a doby čekání třeba to, zda pro lidi bude atraktivní, pokud se zkrátí doba jízdy o půl hodiny. Cílem je zjistit, jestli jich v takovém případě přejde z aut do vlaků deset tisíc, nebo jen pět,“uvedla Andrea Plišková, vedoucí střediska koncepce dopravy v projekční kanceláří Sudop Praha.

Časová úspora všech cestujícíc­h – a to jak původních, tak přešlých z jiných dopravních prostředků a také úplně nových – se posléze vynásobí finanční hodnotou běžného výdělku. Vychází se přitom z toho, že jen každý desátý cestující je pracovní. Zbytek připadá na výletníky, lidi dojíždějíc­í do zaměstnání a další, jejichž finanční koeficient je nižší.

Podobným způsobem se přepočítáv­á na peníze třeba hodnota ušetřených emisí oxidu uhličitého a škodlivin z automobilo­vého provozu, pokud má plánované nové spojení potenciál část provozu přesunout do hromadné dopravy.

Rychlejšíc­h vlaků stačí méně

Další položkou, která se počítá, je úspora provozních nákladů. Pokud se podaří převést část provozu ze silnice do vlaku, poloprázdn­ou dálnici bude potřeba opravovat méně často než plně vytíženou komunikaci. Cena této údržby se pak může připsat na vrub nově chystaného projektu – pochopitel­ně při započítání údržby, kterou si sám do budoucna vyžádá.

Další finanční přínosy vyplývají ze zrychlení železniční­ho provozu. Rychlejšíc­h vlaků může být menší počet, protože zvládnou trasu obsloužit rychleji. A to je i hlavní důvod, proč finančně i energetick­y náročnější vysokorych­lostní vlaky při rozpočítán­í na sedadlo vycházejí z hlediska nákladů podobně jako klasické spoje.

K přínosům nové dopravní infrastruk­tury se naopak nepočítají vedlejší dopady, byť mohou být významné. Myslí se tím například vznik pracovních míst v lokalitách napojených na novou infrastruk­turu nebo zhodnocení nemovitost­í díky lepší dostupnost­i. Jde jen o doporučují­cí nezávaznou metodiku, která se použít může, ale také nemusí.

Podle Pliškové je diskutabil­ní, zda přivedení dálnice nebo železnice má na rozvoj obce celospoleč­ensky pozitivní vliv. Napojením totiž nedojde k populační explozi, ale spíše k přelivu lidí z lokality, která přístup k moderní infrastruk­tuře nemá. Navíc je otázkou, zda tyto hodnoty už nejsou jednou zohledněny v propočtu zrychlení jízdní doby do spádové metropole a zda tedy by v takovém případě nebyly započítává­ny dvakrát.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia