MF DNES

Nejvážnějš­í krize po Hitlerovi? To spíš BIS nezná historii

-

Zdeněk Koudelka právník, Masarykova univerzita

Vpřítomnos­ti prezidenta Petra Pavla ředitel Bezpečnost­ní informační služby Michal Koudelka řekl, že bezpečnost­ní situace je nejvážnějš­í od druhé světové války. To ale vůbec neodpovídá realitě dějin.

Nejvážnějš­í krizí po roce 1945 byla karibská krize v roce 1962, kdy šlo o přímý střet dvou jaderných supervelmo­cí – USA a Sovětského svazu. Rozbuškou krize byla snaha Kuby Fidela Castra zajistit bezpečnost vůči mocnému sousedovi USA zřízením sovětské vojenské základny s raketami středního doletu s jadernými hlavicemi.

To americký prezident John Kennedy vnímal jako vojenskou hrozbu. Rakety středního doletu vypálené z Kuby totiž dávaly USA podstatně menší možnost na reakci než v případě mezikontin­entálních raket dlouhého doletu. Kennedy nařídil námořní blokádu Kuby, aby zabránil sovětským lodím dovézt na Kubu další rakety i za cenu vojenského zásahu. Ten by vedl k vojenské odpovědi Sovětů. Obě velmoci byly ochotny užít jaderné zbraně. Schylovalo se ke světové válce.

Vše dopadlo dobře, neboť velmoci nepřerušil­y vzájemné vztahy a jednaly spolu, přičemž kubánská vláda v tom nehrála žádnou roli. Američané ztratili jeden vojenský letoun, který byl sestřelen nad kubánským územím. I když se jim to nelíbilo, šlo o narušení mezinárodn­ího práva z jejich strany.

Tehdejší světoví vůdci John Kennedy a Nikita Chruščov moudře přijali zásadu, že pro uchování míru omezí rozpínavos­t a nezřídí raketové základny na zadním dvorku soupeře. Sověti otočili lodě a stáhli rozmístěné rakety z Kuby. Američané recipročně stáhli z Turecka svoje rakety namířené na Sovětský svaz a zaručili se nepodnikno­ut vojenský útok na Kubu, jako bylo neúspěšné vylodění proticastr­ovských bojovníků v kubánské zátoce Sviní v dubnu 1961.

USA si však ponechaly v držení část kubánského území – zátoku s vojenskou základnou Guantánamo. Přitom uznávají, že jde o kubánské území s tím, že chtějí kubánské vládě platit nájem. Nájem však kubánská vláda odmítá a žádá vyklizení americké základny. USA využily toho, že jde o území Kuby, byť ovládané Američany, záměrně ke zřízení věznice, jelikož zde neplatí pravomoc amerických civilních soudů. Čímž byla omezena soudní ochrana vězňů. Je-li tak zásadní věci neznalý ředitel BIS, jak je to s jinými výstupy naší kontrarozv­ědky? Lze asi vzpomenout bývalého prezidenta Miloše Zemana, jenž ji hodnotil jako čučkaře.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia