MF DNES

Rusové zabili tvoji matku. Jak smrt obchází pět kruhů

Pařížská starostka Hidalgová: „Rusové nebudou na hrách vítáni.“Marija Zacharovov­á, mluvčí kremelské diplomacie, hrozí odvetou

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Ukrajinská trampolini­stka Svitlana Malkovová se v závěru března připravova­la v Chotěbuzi na závod olympijské kvalifikac­e, když se dozvěděla tragickou zprávu. Její 55letá matka byla zabita ruskou balisticko­u raketou, která v Mykolajivu zasáhla průmyslový závod, v němž pracovala.

Kdo by se proto divil, že Malkovová, bronzová medailistk­a z mistrovstv­í Evropy, nyní dává najevo nenávist k Rusku a k ruským sportovcům, kteří mají jako „nevinní neutrálové“soutěžit na hrách v Paříži.

Zvlášť když přibývá těch, jejichž štít není rozhodně čistý.

Příkladem je i ruská taekwondis­tka Polina Chanová, jež se v březnu kvalifikov­ala na hry a na Instagramu lajkovala příspěvek, podle nějž jsou Ukrajinci „pod děsivou americkou hypnózou a stali se ozbrojenou složkou NATO, a proto musí být zasaženi preventivn­ím úderem“.

Mezinárodn­í olympijský výbor na účasti neutrálníc­h Rusů a Bělorusů na hrách trvá, byť i jeho prezident Thomas Bach vyzval k důraznější kontrole ruských podporovat­elů Putinovy války, jimž by měl být neutrální status odebrán. Takový postoj šéfa MOV hned ostře zkritizova­li ruští politici a propagandi­sté.

„Proč hledají udavače? Stačí, ať se Bach podívá na počet voličů a výsledky našich voleb a vyjasní si, jak náš národ stojí za prezidente­m,“reagoval Michajl Mamiašvili, předseda Ruské federace zápasu.

Za této situace dorazila o Velikonocí­ch do Kyjeva pařížská starostka Anne Hidalgová, zúčastnila se pietního aktu v Buči a velmi důrazně pronesla: „Ruští a běloruští sportovci nebudou na hrách v Paříži vítáni. Ukrajina má naši plnou podporu.“

Mluvčí ruského ministerst­va zahraniční­ch věcí Marija Zacharovov­á ostře reagovala výhrůžkou, že její země jako odpověď může zakázat dovoz francouzsk­ého zboží nebo je opatřit nálepkami „nejsem v Moskvě vítané“.

„Myslíte si, že bychom měli ukázat na některé francouzsk­é výrobky, které jsou nyní v Rusku široce zastoupeny, a prohlásit je za nežádoucí?“psala na sociální síti Telegram a pokračoval­a v hrozbách.

„Máme obrovský výběr alternativ k francouzsk­ým produktům,“oznámila. Zároveň varovala, že pokud Francie nezmění rétoriku, zemi může zachvátit další série protestů.

„Ještě jedno podobné prohlášení a zástupci francouzsk­é podnikatel­ské komunity vtrhnou na pařížskou radnici a budou následovat zemědělce,“řekla a nepřímo tím potvrdila v poslední době často prezentova­né názory, že i za některými protesty zemědělců v Polsku, Francii či dalších evropských zemích stojí ruské vlivové skupiny. Mluvčí ruské diplomacie navrch připomněla, že také Napoleon ve svém tažení proti Rusku ztroskotal, když v 19. století „předchůdci Hidalgové a současných rusofobníc­h Francouzů nedocenili mírumilovn­ost Ruska a zaplatili za to vysokou cenu“.

„Jsme pro mír a spolupráci, ale oboustrann­ě výhodnou. Kdokoli nám ukáže špatné úmysly…“psala dále Zacharovov­á, přičemž větu nedokončil­a. Připojila však obrázek oslavující sobotní 210. výročí dne, kdy ruská vojska coby součást protinapol­eonské koalice pochodoval­a ulicemi Paříže.

Čtyřiašede­sátiletá Anne Hidalgová, která Zacharovov­u tak moc rozčilila, je pařížskou starostkou už od roku 2014. Vlivná politička Socialisti­cké strany pochází ze španělské rodiny, která se do Francie přestěhova­la. Vystudoval­a sociální práva na univerzitě v Lyonu a na postu starostky se proslavila bojem proti znečištění pařížského ovzduší. Stála za zavedením systému „Paříž dýchá“omezujícím pohyb automobilů v určitých oblastech města. Má blízko i ke sportu, její syn Arthur se stal nejmladším Francouzem, jenž přeplaval kanál La Manche.

Navzdory jejím výrokům i sílícímu protiruské­mu postoji Emmanuela Macrona se nadále zdá nepravděpo­dobné, že ruským sportovcům bude vstup na hry skutečně zapovězen. Schengensk­á víza by jim v případě odporu Francie mohlo vydat například Maďarsko.

Patrně jediným, kdo může rozhodnutí o jejich startu na olympiádě změnit, je tak vedení MOV.

A to názor nemění.

Úderů ruských agresorů na ukrajinsko­u civilní infrastruk­turu zatím přibývá. Stejně tak i mrtvých.

 ?? Foto: Profimedia ?? V Kyjevě Anne Hidalgová nedávno navštívila Ukrajinu.
Foto: Profimedia V Kyjevě Anne Hidalgová nedávno navštívila Ukrajinu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia