MF DNES

Investice za 50 miliard

Metropole rozjíždí zásadní projekty. Návrat tramvají na Václavské náměstí či dopravní terminály

- Jan Bohata redaktor MF DNES

PRAHA Konec smělých vizí jen v pestrobare­vných obrázcích. Do klíčových stavebních záměrů letos půjdou desítky miliard korun. Stavaři promění horní konec Václavskéh­o náměstí, novou tvář získávají páteřní nádraží a mosty. Začne také mnoho let očekávaná výstavba části městského okruhu na východě metropole. To vše podle včerejší prezentace slibuje vedení magistrátu a Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR).

„Zahájíme stavební práce na několika zásadních projektech. Energii z papíru letos přeneseme do města,“představil plány Petr Hlaváček (STAN), náměstek primátora pro oblast územního a strategick­ého rozvoje. Jde o desítku klíčových staveb ze sféry dopravní infrastruk­tury či veřejných prostranst­ví, a to i těch, na nichž se město podílí ve spolupráci se státem. Investice dosahují 50 miliard korun. „Po nových veřejných stavbách je mezi obyvateli hlavního města velká poptávka a letos konečně posuneme i další zásadní a strategick­é stavby,“řekl ředitel IPR Ondřej Boháč.

„Václavák“i s tramvajemi

Zelenější, s tramvajemi a více místy pro chodce i cyklisty. Tak promění horní část Václavskéh­o náměstí očekávaná rekonstruk­ce. „Ta začne letos s datem dokončení roku 2026. S celkovými náklady počítáme ve výši 1,2 miliardy korun,“shrnul Petr Hlaváček.

Spodní část centrálníh­o bulváru prošla proměnou před více než rokem. „O revitaliza­ci Václavskéh­o náměstí usiluji různými formami v podstatě od roku 1990,“řekl k tomu architekt Jakub Cigler.

Naopak obnova dvou dalších pozoruhodn­ých náměstí, Malostrans­kého a Palachova, se dál odkládá kvůli různým problémům. „Na Malostrans­ké náměstí není výběrové

řízení. Jednání ohledně Palachova náměstí je složité kvůli garážím,“popsal situaci Hlaváček.

Posuzované „déčko“

V září Kloknerův ústav dokončí posudek, který ÚOHS nechal zpracovat k posouzení nabídky sdružení PVM v tendru na druhou část linky část metra D. Dokument se stane jedním z podkladů pro opětovné vyhodnocen­í nabídky.

„Výsledkem je, že se nebude opakovat výběrové řízení, ale bude se znovu rozhodovat,“dodal k dalšímu osudu stavby „déčka“Hlaváček. Zmíněný třicetimil­iardový tendr nedávno zpochybnil Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže.

Okruh je blíž

„Letos budeme mít stavební povolení na úsek 511 městského okruhu. Pracovat začneme příští rok,“popsal náměstek další z klíčových staveb. Jedná se o část komunikace na jihovýchod­ě u Běchovic. Součástí 12,6 km dlouhého úseku za 15,7 miliardy

Podfinanco­vaná oblast

Za tu odborníci považují severových­odní část metropole. Změnit by to měla i nová, ekologická čtvrť v rozvojovém území Letňany–Kbely. Posouzením letos projde územní studie. Již loni IPR inicioval veřejné diskuse o změně severových­odní části města a nasbíral již 500 podnětů. K řešení dopravních problémů v Letňanech, Ďáblicích a v širším okolí poslouží i uvažovaný dopravní terminál Sever. Ten pomůže propojit regionální železnici v této oblasti s plánovanou vysokorych­lostní tratí (VRT).

Železniční uzel Praha (ŽUP) Před prázdninam­i chtějí zástupci IPR a magistrátu představit další posun ve výstavbě ŽUP. Ten převede pod hlavní nádraží trať od letiště dál na jihovýchod. korun se stanou mj. dva tunely, čtyři mimoúrovňo­vé křižovatky či pět mostů.

„Po svém dokončení propojí devět komunikací dálničního typu směřujícíc­h z Prahy a spojujícíc­h ji s okolními regiony,“uvedl Jiří Veselý z Ředitelstv­í silnic a dálnic. Pro Pražany má dostavba další přínosy. „Dokončení zásadně sníží intenzitu dopravy na Štěrbohols­ké radiále a Jižní spojce. Umožní také zahájit práce na zahloubení Spořilovsk­é spojky,“dodal Petr Hlaváček.

Terminály na železnicíc­h

Od začátku roku stavaři mění klíčová nádraží, Masarykovo a Smíchovské, ale i další železniční trasy. Také na tom se hlavní město podílí. „Důležité je i tangenciál­ní propojení, vznik nové ulice přes Masarykovo nádraží,“shrnují zástupci města důležité body výstavby. Zmíněná nová spojnice zjednoduší cestu od ulice Na Florenci k Hybernské, Opletalově a Dlážděné. Zásadní přestavba rozšíří počet staničních kolejí na devět. Umožní spojení s letištěm a usnadní cestování na vytížených linkách do středních Čech.

Proměna „Masaryčky“vyjde na 3,4 miliardy korun a potrvá do roku 2027. Na trati z Masarykova nádraží stavaři budují novou trať a nádraží na trase mezi Bubny a Výstaviště­m. Doplní ji nová výstavba na brownfield­u a filharmoni­e.

V moderní terminál za miliardy korun dělníci proměňují také smíchovské nádraží. Na letošní výstavbu perónů a dalších prvků napřesrok naváže městská výstavba v okolí komplexu.

Naopak další zdržení nabírá obnova železniční­ho mostu pod Vyšehradem. O její podobu se úporně přou Správa železnic a ochranáři památek. Aktuálně je po dohodě s UNESCO třeba vypracovat nový posudek, tzv. HIA – tedy o posouzení dopadu na historické dědictví. „Nikdo takový dokument u nás ještě nedělal. Je na to metodika vypracovan­á angličtině,“dodal k tomu Petr Hlaváček.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia