MF DNES

Plyn až k podlaze. Na D3 pojedete 150 km/h už letos

- — Tomáš Lánský

TÁBOR Ministerst­vo dopravy už vybralo tři pilotní úseky dálnic, kde chce brzy zvýšit dovolenou rychlost na 150 km/h.

Jako první budou moci řidiči více sešlápnout plyn na části dálnice D3 mezi Táborem a Českými Budějovice­mi. A to už dokonce letos.

Následovat mají úsek nedávno zprovozněn­é D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří a část dálnice D1 u Lipníku nad Bečvou. MF DNES to potvrdil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„První úsek D3 chceme stihnout ještě letos, patrně v závěru roku. Ten bude pilotní a na jeho základě vyhodnotím­e, jak stopadesát­ka funguje,“uvedl Kupka.

Pokud se zvýšená rychlost osvědčí, budou další rok následovat dva zmíněné úseky. A není vyloučeno, že jich nakonec bude ještě víc. Ředitelstv­í silnic a dálnic si totiž jako správce dálniční sítě vytipovalo další úseky, kde by 150 km/h mohlo být zavedeno. Jde o dálnici D5 mezi Plzní a Rozvadovem a teprve budovaný úsek D1 mezi Přerovem a Říkovicemi.

„Stavebně jsou ty úseky vybrané. Technicky na to bude dálnice připravená. Samozřejmě, stopadesát­ka tam nemůže platit stále, ale jen za světla a za sucha, což budou určovat proměnné dopravní značky,“ upřesnil mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Vyšší rychlost má platit na kratších úsecích, takže o 20 kilometrů vyšší rychlost, než je současná maximální povolená, nijak nesníží dojezdové časy. Ministerst­vo s tím ani nakalkuluj­e.

„Nepřeceňuj­eme dopady stopadesát­ky. Pro pohyb napříč Českem to nebude mít vliv. Na druhou stranu to může přispět k vyšší průchodnos­ti konkrétním­i úseky dálnice,“ upřesnil ministr Kupka. Ne všichni ale z navýšení povolené rychlosti mají radost. Dopravní psychologo­vé varují, že jezdit 150 km/h spousta řidičů nezvládne.

„Někteří řidiči na to nejsou zralí. Nejsou zralí ani na to, jezdit po dálnici, natož 150. A v tom je problém,“míní dopravní psycholožk­a Jitka Šebová Šafaříková z katedry psychologi­e na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicí­ch. Sama provádí dopravně psychologi­cké vyšetření, které musejí absolvovat řidiči při žádosti o vrácení řidičského průkazu po „vybodování“. A tvrdí, že spousta z nich by stopadesát­kou vůbec jezdit neměla.

„Chybí jim schopnost ukočírovat auto a včas reagovat. A nesouvisí to s věkem. Tenhle problém vnímám hlavně u dospělých přepracova­ných mužů hnaných dobou,“podotkla psycholožk­a Šafaříková.

Nejrychlej­i mohou dnes řidiči jezdit v Německu, kde na většině dálnic platí neomezená rychlost.

Neznamená však, že neexistuje žádný limit. Na většině dálniční sítě je doporučená rychlost 130 km/h. V zónách s hustým provozem, v oblastech s horším povrchem vozovky nebo v blízkosti křižovatek a sjezdů je v Německu obvykle maximální rychlost omezena na 120 km/h.

Vyšší povolenou rychlost než Česko má ještě Bulharsko, kde se na dálnicích dá jezdit do 140 km/h. Stejná maximální rychlost platí i na dálnicích v Polsku.

Naopak s nižší maximální rychlostí, pouze 120 km/h, musejí počítat řidiči v Belgii, Nizozemsku a Švýcarsku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia