MF DNES

Průzkumy naznačily: Bude to hodně těsné

- Kristína Braxatorov­á spolupraco­vnice MF DNES na Slovensku

Dnešní prezidents­ké volby mohou skončit mimořádně těsným výsledkem. Vítězství z prvního kola má šanci zopakovat Ivan Korčok, stejně blízko k němu má ovšem i Peter Pellegrini.

Rozhodne volební účast i emoce, kterou kandidáti s volbami spojí. „Kdyby byla účast ve volbách povinná, vyhrál by je Peter Pellegrini,“říká Jakub Hankovský z agentury Ipsos.

Podle posledního průzkumu agentury NMS Market Research pro deník SME by ve druhém kole podpořilo Korčoka 51,7 procenta voličů, zatímco lídra koaličního Hlasu Pellegrini­ho 48,3 procenta dotázaných.

Analytik NMS Mikuláš Hanes vysvětlil, že zatímco Pellegrini získává významné množství voličů neúspěšnýc­h kandidátů z prvního kola, jako například těch, co volili Štěpána Harabina, Korčokovi se daří nabalovat nové voliče díky úspěchu v prvním kole.

Agentura Focus odhaduje opačné pořadí. Korčoka by volilo podle jejich průzkumu 49,2 procenta a Pellegrini­ho 50,8 procenta, ukazuje měření pro televizi Markíza. Rozdíl je mimořádně těsný, stát se prezidente­m mají šanci oba.

Přibližně rozdíl dvou procentníc­h bodů naměřila agentura Median SK pro RTVS. Pellegrini by podle modelu získal 51,1 procenta voličů a stal by se prezidente­m.

Hraje se o voliče Harabina

Pokud by přišli volit všichni, kteří se voleb zúčastnili v prvním kole, kandidáti zabojují o přibližně 460 tisíc hlasů voličů neúspěšnýc­h kandidátů.

Data z průzkumů ukazují, že Korčoka podpoří většina voličů Igora Matoviče.

Otázkou je, kolik voličů Harabina podpoří Pellegrini­ho. Harabin skončil v prvním kole třetí. Jeho jménem vyjádřil podporu Pellegrini­mu šéf Harabinovy kampaně. Harabin to však dementoval s tím, že jeho voliči sami vědí, jak se rozhodnout.

Pellegrini­mu vyjádřili podporu politici koalice. Mezi nimi i premiér Robert Fico či lídr národovců Andrej Danko.

„Podpora Pellegrini­ho od Harabina je nejasná, vidíme, že skáče ano, ne, ano, ne... Pellegrini­ho však podpořil Krisztián Forró a víceméně i Andrej Danko z SNS. Na druhé straně Korčok získal podporu několika mimoparlam­entních a opozičních stran,“vysvětluje Václav Hřích z agentury AKO. Očekává přitom, že rozdíl ve výsledku sobotních voleb může být v desítkách tisíc hlasů.

Agentura JAK měřila po prvním kole odhodlanos­t voličů zúčastnit se toho druhého a výsledek těsně favorizova­l Petera Pellegrini­ho. Výraznější rozdíl ve výsledcích očekává agentura SCIO ve spolupráci s Mafra Research, téměř rovných 55 procent hlasů rozhodnutý­ch voličů by získal Korčok.

Korčok je na maximu, Pellegrini­mu by pomohla vyšší účast.

„Korčok dokázal mobilizova­t voliče v prvním kole a ti jsou stále mobilizová­ni. Když se na to díváme v absolutníc­h počtech, má Korčok náskok, to jsou lidé, kteří ho už jednou volili, plus může získat hlasy od lidí, kteří v prvním kole volili některého z neúspěšnýc­h kandidátů. Pellegrini závisí na voličích Harabina,“říká Jakub Hankovský z Ipsos o možnostech, kde mohou oba kandidáti nabrat nové voliče ve druhém kole. Otázkou je, kolik z voličů Harabina přijde.

„Ze zhruba 20 procent hlasů pro neúspěšné kandidáty tvořily více než polovinu hlasy voličů Harabina. Pokud by ale Pellegrini­ho nepodpořil­i lídři koalice či Harabin, účast bude ve volbách nižší,“dodává Hřích.

Ipsos poslední den před moratoriem zveřejnil průzkum pro Deník N, který ukazuje, že Korčok by mohl získat 50,1 procenta hlasů, Pellegrini 49,9 procenta. Jde o tak těsný výsledek, že podle něj nelze předpovída­t, kdo by volby vyhrál. Rozhodujíc­ím faktorem ve volbách bude podle Hankovskéh­o účast.

Zajímavé je, jak jsou rozdány hlasy. Na rozdíl od jiných voleb není jasně patrný rozdíl mezi kandidátem konzervati­vní strany a liberály. „Dělicí linie se nakreslila mezi vládními stranami a opozičními a do jisté míry i v rámci geopolitic­ké orientace Slovenska,“doplňuje Hankovský. Dodává, že Slovensku se v kampani dařilo rozdělovat voliče i podle jejich postoje k pomoci napadené Ukrajině, přičemž podobný narativ při prezidents­kých volbách v sousedním Česku nefungoval.

Autorka je redaktorko­u slovenskýc­h Hospodársk­ých novin.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia