MF DNES

V Evropě působí 821 sítí zločinců

Podle zprávy Europolu jsou velmi nebezpečné a mají přes 25 000 aktivních členů

-

BRUSEL V Evropské unii je aktivních 821 velmi nebezpečný­ch zločinecký­ch sítí, které mají přes 25 tisíc členů, vyplývá z nové zprávy Europolu. Skupiny organizova­ného zločinu se v EU zaměřují zejména na obchod s drogami, ale i na podvody či pašování migrantů, uvedla šéfka Europolu Catherine De Bolleová. Zpráva by podle ní měla v boji s tímto typem kriminalit­y významně pomoci.

Na vytvoření seznamu zločinecký­ch sítí i celé zprávy spolupraco­valy všechny členské státy EU a dalších 17 partnerský­ch zemí Europolu. „Zločinci se dosud snažili žít v utajení, my se to ale snažíme změnit. Tato zpráva Europolu je nejrozsáhl­ejší studií o klíčových zločinecký­ch sítích, kterou kdy donucovací orgány provedly na evropské úrovni,“uvedla De Bolleová.

Centrální databáze, kterou se Europolu podařilo vytvořit, podle ní pomůže policii lépe zaměřit činnost a vylepšit také přeshranič­ní vyšetřován­í. Většina skupin totiž nepůsobí jen v jednom státě. Celoevrops­ká analýza popisuje, jak jsou zločinecké sítě organizová­ny, jakou trestnou činností se zabývají, jak a kde působí, ale i s kým soupeří.

Ze zprávy dále vyplynulo, že členové zmíněných zločinecký­ch skupin jsou 112 národností. Celkem 82 procent ze zločinecký­ch sítí se soustředí pouze na jednu hlavní kriminální činnost, 18 procent má těchto činností více. Do korupce je zapojeno 71 procent zločinecký­ch sítí v EU a 68 procent z nich používá násilí, doplnila šéfka Europolu. Dobrou zprávou podle ní je, že všechny tyto skupiny jsou nyní „v hledáčku“policejníc­h složek.

„Zločinecké skupiny jsou obrovskou hrozbou, hrozbou pro naše společnost­i,“řekla komisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssono­vá. Zpráva podle ní přináší velké množství důležitých informací, pro ni bylo například i zajímavé zjištění, jak tyto sítě fungují i poté, co jsou jejich vůdci ve vězení.

„Představuj­eme nový nástroj v boji proti organizova­nému zločinu. Tato zpráva je významný milník pro naše belgické předsednic­tví v Radě EU a pro celé evropské společenst­ví a odráží náš neochvějný závazek zajistit bezpečnost a ochranu našich občanů,“uvedla belgická ministryně vnitra Annelies Verlindeno­vá. Zpráva je podle ní úspěch, jde ale jen o začátek a „v nadcházejí­cích měsících a letech bude zapotřebí dalších kroků“. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Příjmy zločinecký­ch sítí zajišťuje třeba prodej kokainu.
Foto: Profimedia Příjmy zločinecký­ch sítí zajišťuje třeba prodej kokainu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia