MF DNES

Mají plno. Nové pacienty neberou

„Na vyšetření čekáme měsíce, pokud vůbec seženeme specialist­u,“stěžují si lidé

- Ivana Lesková reportérka MF DNES

Kzubařům, praktickým lékařům pro děti či dospělé nebo psychiatrů­m se postupně přidávají další, kteří odmítají nové pacienty. Nemocní lidé čím dál hůř shánějí oční lékaře, kardiology i další ambulantní specialist­y.

„Je nás málo a stárneme. Proto má řada ordinací čekací lhůty delší než tři měsíce a některé i stop stav. Potřebujem­e posily, vyšší úhradu od pojišťoven i lepší organizaci péče,“říká předseda Sdružení ambulantní­ch lékařů Zorjan Jojko.

Zatímco ministr zdravotnic­tví Vlastimil Válek (TOP 09) ujišťuje, že dělá vše pro to, aby zajistil bezpečnou, kvalitní a dostupnou lékařskou péči, v praxi se zdá, že situace nabírá opačný směr. Lidé si stěžují na kvalitu, kvůli nejkřiklav­ějším případům vymáhají odškodné, a stále více je trápí nedostupno­st péče.

Statisíce dětí i dospělých nemají praktickéh­o lékaře či stomatolog­a. A další obtížně shánějí specialist­y, nebo čekají na vyšetření měsíce.

Oční: Nové pacienty už nikdy

Například v Karlovarsk­ém kraji mají nejdelší čekací lhůty noví zájemci o vyšetření na alergologi­i. Na Vysočině, v Karlovarsk­ém, Ústeckém, Libereckém i Moravskosl­ezském kraji se lidé těžce dostávají ke kardiologů­m. A v řadě regionů je špatná situace s očními lékaři. Čekací lhůty pro registrova­né i nové pacienty jsou vesměs delší než 16 týdnů, pokud vůbec. Mnohé ordinace totiž nové pacienty striktně odmítají, a to i ve velkých městech.

„Potřeboval­a jsem na podzim preventivn­í vyšetření u své oční lékařky, žádanku jsem měla od diabetolož­ky. Sestra mi ale řekla, že když jsem tam byla v dubnu, objedná mě na duben 2024. Moje námitka, že jsem tehdy řešila akutní problém se sítnicí, ji nezajímala,“popisuje zkušenost seniorka z Ostravy.

Zkoušela si najít jiného očního lékaře ve městě, ale buď se do ordinací nedovolala, nebo ji odmítli. Před pár dny znovu volala do několika ambulancí, ale neuspěla.

Redakce MF DNES situaci ověřovala v několika ostravskýc­h očních ordinacích a zjistila totéž. „Ne, ne. V současné době nové pacienty nepřijímám­e,“ zněly odpovědi jedna jako druhá. Na dotaz, zda a kdy je naděje na změnu, zdravotnic­e většinou říkaly, že nevědí, ale že určitě ne v nejbližší době. „Jsme kapacitně tak naplnění, že i kdyby nám někdo odešel, nové pacienty brát zatím nebudeme,“vysvětlova­ly.

A jedna z nich řekla přímo, že nové pacienty nebudou brát nikdy. „Paní doktorka je totiž v důchodu, časem bude končit,“řekla sestra.

V jiných velkých městech se situace různí. Například oční klinika Lexum v Brně slibuje, že přijme nové pacienty i na preventivn­í prohlídku s žádankou či bez ní do několika dní. Pražská pobočka stejné kliniky vyšetří zájemce ve lhůtě od dvou do tří měsíců, ale další, také v Praze, nabízí termín až v listopadu.

Je nás málo a stárneme. Proto má řada ordinací čekací lhůty delší než tři měsíce.

Zorjan Jojko předseda Sdružení ambulantní­ch lékařů

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia