MF DNES

Tisíce malých Ukrajinců jsou bez školy

Vzdělávání uprchlíků z Ukrajiny vázne. Školy přiznávají, že je mnohdy odmítají přijmout

- Žofie Nováčková redaktorka MF DNES

VČesku dnes žije asi čtrnáct tisíc ukrajinský­ch dětí, které nejsou zapsané do žádné školy. Tvoří téměř 30 procent všech Ukrajinců ve věku od šesti do čtrnácti let.

„Když jsme přišly do Česka, nemohly jsme najít školu, kam by mohly dcery chodit. Celý rok proto do žádné nechodily a částečně využívaly online výuku z Ukrajiny, tam ale už dávno nefungují žádné zkoušky,“řekla MF DNES Mariana, která do Česka přišla s dcerami Anhelinou a Adrianou. Školu se jí nakonec najít podařilo.

„Anhelina teď už chodí do čtvrté třídy a Adriana se zkouší dostat na střední zdravotnic­kou školu,“svěřila se. Nepříjemný zážitek má i matka dvanáctile­tého Maxima. „Snažila jsem se najít pro syna místo v několika školách v Praze 3, nikde nebylo místo. Zkoušeli jsme to ještě v Praze 4 a 10 i na Černém Mostě, kam mě odkázali. Všude byla odpověď stejná. Místo jsme našli až po dvaceti měsících, ta izolace byla hrozná,“popsala.

Podobné zážitky mají i mnozí další rodiče. Už v červenci 2022 přijel do Česka dnes čtrnáctile­tý Jehor. „Okamžitě jsme podali žádost na spádovou školu v Praze 5 i na odbor školství, ale pořád odpovídali, že musíme čekat, že nejsou místa. Nakonec až letos syn dostal šanci na základní škole na Barrandově,“vylíčila Jehorova matka Olha.

Ukrajinské děti v Česku do školy přitom chodit musí. „Všichni cizinci, kteří na území ČR pobývají, musí být registrova­ní a všem by se mělo dostávat vzdělání. Ze zákona musí zákonní zástupci pobývající více než 90 dnů v Česku své dítě k povinné předškolní a školní docházce přihlásit. Každé dítě má tedy podle zákona stejné právo na vzdělání a zároveň povinnost povinné školní docházky,“popsala MF DNES mluvčí ministerst­va školství Tereza Fojtová.

Místo školy izolace

Tisíce školou povinných Ukrajinců mají přesto problémy. „Děti i po dvou letech války zůstávají bez výuky, na kterou mají nárok, neučí se český jazyk, nesocializ­ují se,“upozornil vedoucí sociálních služeb neziskové organizace META Jan Heinrich. Mnozí ukrajinští rodiče podle něj žijí v neustálých obavách. „Kvůli péči o děti se nemohou zapojit do pracovního procesu, bojí se, že budou vystaveni postihům nebo jim nebude obnoveno vízum kvůli tomu, že jejich děti neplní povinnou školní docházku. Největší úzkosti však přináší fakt, že jejich děti zůstávají v izolaci,“míní.

Nepříznivý stav potvrzují i přeplněné školy. Situace je krušná zejména v Praze. „Musíme odmítat žáky z Ukrajiny, kteří se k nám hlásí napříč ročníky. V uplynulém roce jsme z kapacitníc­h důvodů nemohli přijmout zhruba deset ukrajinský­ch žáků,“řekla MF DNES zástupkyně ředitele Malostrans­ké základní školy v Praze 1 Renata Turková.

Totéž zažívá ředitelka ZŠ Barrandov v Praze 5 Veronika Urban Volfová. „Musíme žáky pravidelně odmítat, jsme přeplnění. Nejde o jeden ročník, ale je to skutečně od první třídy až po devítku,“vysvětlila.

Ani zřizovatel­é si mnohdy nevědí rady. „Máme ve školách jednotky volných míst, snažíme se děti umístit, jak to jde. Školy jsou ale bohužel přeplněné a často není kam nového žáka dát,“řekl například starosta Prahy 3 Michal Vronský.

Ředitelka odboru školství pražského magistrátu Lenka Němcová říká, že počet ukrajinský­ch žáků není jistý. „S ministerst­vem školství jednáme dlouhodobě co čtrnáct dní a finální počet dětí, které teď nechodí do žádné školy, zatím jistě nevíme. V Praze je situace náročná, ale zároveň je zde umístěno nejvíc ukrajinský­ch žáků. Během dvou let se městským částem podařilo najít místo na základních školách asi pro osm tisíc dětí,“uvedla.

Jiná situace je třeba v Brně. „Stále máme volné kapacity a žáky z Ukrajiny nabíráme,“řekl ředitel ZŠ Svážná Petr Punčochář.

Dosavadní údaje o čtrnácti tisících ukrajinský­ch dětí mimo školy vyplývají z porovnání dostupných statistik ministerst­ev školství a vnitra. Podle nich počet Ukrajinců mimo školy roste. Zatímco na jaře 2023 data ukazovala na 22 % ukrajinský­ch dětí, v září 2023 na 28 % .

„V tuto chvíli je v řešení, kolik přesně ukrajinský­ch dětí ve věku, kdy mají plnit povinnou školní docházku, v Česku je a kolik jich do školy nechodí,“řekl MF DNES šéf Asociace ředitelů základních škol Luboš Zajíc.

 ?? ?? Místo školy Tisíce ukrajinský­ch dětí tráví dny mimo školní lavice. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Místo školy Tisíce ukrajinský­ch dětí tráví dny mimo školní lavice. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia