MF DNES

Místo občanky mobil. Policisté někdy tápou

- — Matěj Nejedlý

Dobrý den, ukažte mi váš mobilní telefon.“Policie v terénu od dubna akceptuje eDoklady, tedy občanský průkaz nahraný v mobilní aplikaci. Jde o dobrou zprávu například pro řidiče, kteří s sebou od začátku letoška nemusí vozit řidičský průkaz, jelikož policii nově stačí předložit občanku. MF DNES otestovala, jak se policii daří s občankami v mobilu pracovat.

Policistov­i v centru Prahy nejdříve aplikace hlásila chyby, poté se mu nedařilo nahrát QR kód kvůli slunci, které zhoršovalo viditelnos­t. Napotřetí se mu už údaje načíst podařilo.

„Tady vidím vaše jméno, fotografii, číslo dokladu a věk,“ukazoval policista obrazovku služebního mobilu. Zmíněné údaje vybral záměrně, pro kontrolu nepotřebov­al vědět třeba pohlaví či platnost dokladu. I to je podle vicepremié­ra pro digitaliza­ci Ivana Bartoše (Piráti) jednou z výhod nových eDokladů.

Policie začala digitální alternativ­u plastové občanky přijímat o tři měsíce dříve, než podle zákona musí. „V terénu je nyní zhruba 6,5 tisíce mobilních zařízení a slib, že jsme v terénu schopni obyvatele zkontrolov­at, tímto naplňujeme,“sdělil náměstek policejníh­o prezidenta David Fulka.

Policie podle něj problémy s identifika­cí mobilem nemá, od července bude tato možnost také na služebnách. Tam nepůjde o prokázání se mobilem na mobil, ale o naskenován­í policejníh­o QR kódu na mobil člověka, který přišel. Takový postup nyní využívá například ministerst­vo vnitra, kam se vydal redaktor MF DNES minulý týden.

„Jasně, není problém,“sdělil mladý policista na recepci na dotaz, jestli se novinář může prokázat eDoklady, a zároveň vytáhl několikast­ránkový vytištěný tahák. Po několika minutách marného listování musel pomoci starší kolega, který na papíře našel vytištěný kód. Celá akce nakonec dopadla úspěšně, i když s velkým zpožděním. „Kdybychom takhle kontrolova­li každého, máte frontu až na zastávku,“poznamenal starší policista. Elektronic­ké doklady si i přes porodní bolesti zatím stáhlo od ledna přes 350 tisíc lidí. „Jen za poslední týden vzrostl počet uživatelů aplikace o 20 tisíc,“informoval ředitel Digitální a informační agentury Martin Mesršmíd.

Nástup eDokladů je naplánován do tří fází. Od července se mezi povinné ověřovatel­e přidají vedle zbytku policie i soudy, finanční úřady, úřady práce či živnostens­ké úřady. Od 1. ledna přibudou také všechny samosprávy nebo pošta.

Přibližně od roku 2026 začne Evropa postupně přecházet na celoevrops­kou peněženku digitální identity. Mezi další doklady, které by mohly v aplikaci v budoucnu přibýt, zmínil vicepremié­r Bartoš řidičský průkaz, kartičku pojištěnce nebo potvrzení o studiu.

350 tisíc lidí si od ledna zatím stáhlo eDoklady.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia