MF DNES

Parkují všude, kde se dá

V centru Prahy si každý parkuje, jak se mu zlíbí. Auta stojí na chodníku i bez placení na modré

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Na jedné straně jsou tisícovky rezidentů s přáním zaparkovat u svého bytu, dále provozovny, ke kterým denně míří zásobovači, a nespočet dalších řidičů přijíždějí­cích do centra metropole, aby se zde ubytovali v hotelu, zašli si do divadla nebo na večeři do restaurace. Na straně druhé řidiči narážejí na fakt, že do úzkých uliček historické­ho centra se vejde jen omezený počet parkovacíc­h míst, která zdaleka nevystačí pro všechny.

Taková je realita Prahy 1. Kvůli frustraci řidičů zde vládne doslova parkovací anarchie a každý stojí, kde to jen jde. Redakce MF DNES se nechala radním Prahy 1 pro dopravu Vojtěchem Ryvolou (dříve ANO) provést ulicemi jeho městské části, kde lze najít prohřešek skutečně na každém rohu.

Bez placení

Všední den 9 hodin ráno a na Dvořákově nábřeží před hotelem President stála každodenní kolona aut. Parkovací stání vedle hotelu v Dušní ulici byla zcela plná, a to z většiny auty s německou poznávací značkou.

„Polovina aut v této ulici má od hotelů přenosné parkovací oprávnění,“popsal Ryvola s tím, že Praha 1 takových karet pro letošní rok vydala zhruba 1 200, kdežto parkovacíc­h míst tu není ani osm tisíc. Vydávání přenosných parkovací oprávnění nicméně letošním rokem končí.

První auto zaparkovan­é na chodníku stálo na rohu Dušní s ulicí U Svatého ducha před Španělskou synagogou. Na první pohled se jednalo o vůz dělníků, kteří v rohovém domě prováděli rekonstruk­ci. Auto stejné firmy parkovalo také na druhé straně ulice, ale už v modré zóně. Rychlou kontrolou pomocí volně přístupnéh­o webu Prahy 1 radní Ryvola zjistil, že nemá parkovací oprávnění, a proto také stojí nelegálně.

Další hříšník stál na samém konci ulice, kde se Dušní kříží s Dlouhou. Tady bylo zaparkovan­é luxusní auto nejen na žluté čáře, jelikož je blízko křižovatky, ale také tak daleko od chodníku, že v podstatě křižovatku blokovalo.

Čtyři auta na dvě místa

Přes Staroměsts­ké náměstí zavedl radní Ryvola redaktora MF DNES až k Havelskému tržišti. „Nejhorší situace je tady, především v Rytířské, a pak ještě ve Vězeňské a u Obecního domu,“sdělil Ryvola.

Jeho slova potvrdila špatně zaparkovan­á dodávka hned na začátku Havelské, která zabírala velkou část chodníku, a to hned vedle parkoviště vyhrazenéh­o pro zásobování, to ovšem bylo plné.

Jen kousek od ní pak před vjezdem do Havelské uličky stálo auto přesně za koncem vyhrazenéh­o stání. Další řidič se zas provinil stáním na chodníku před tržištěm.

Poslední kontrolní zastávkou bylo okolí Národní ulice, kde jsou velké nároky na zásobování. Cestou k ní redaktor minul modrou zónu před kostelem sv. Martina ve zdi, kde jsou k dispozici dvě místa. Stála tu ale čtyři auta, po každé straně jedno navíc.

Místo zásobování kontejner

Kvůli věčně obsazeným místům pro zásobování Praha 1 na Národní třídě, Václavském náměstí, ve Spálené, na Smetanově nábřeží a ve Štěpánské instaloval­a časomíry. Čas na nich zčervená ve chvíli, kdy řidič překročí maximální dobu stání, která je zpravidla 15 minut.

Ze šesti, které jsou ve Spálené ulici, byly v čase kontroly červené tři časomíry, přičemž nejdelší doba byla necelá hodina. Podle Ryvoly nicméně není výjimkou i několikaho­dinové překročení.

Stejná časomíra je na Národní třídě před palácem Metro. Na chodníku před ní zrovna stála hned dvě auta, která sem musela vzhledem k sloupkům na kraji chodníku přijet jedině přes přechod. Obě zásobovací místa byla obsazená, přičemž na prvním stála už hodinu dodávka a na druhém byl už přes dvě hodiny postavený kontejner. „Tady nemá co dělat. Ten, kdo ho potřebuje, si má zaplatit klasický zábor,“komentoval situaci Ryvola.

Na konci Národní těsně před Jungmannov­ým náměstím pak radní pro dopravu upozornil na jednu parkovací zajímavost, klikatou žlutou čáru mezi modrými zónami.

„Takových míst je tu celkem 54 a správně by na nich nikdo neměl stát. Kdysi dávno se vyhradila pro hotelové autobusy. Takže auta tu de facto parkují načerno, protože to není modrá zóna,“vysvětlil Ryvola. „Plán je takový, že vezmeme všechna tato místa a předěláme je na stání pro zásobování,“dodal.

Paradoxně ani jedno z vozidel, které na žluté čáře stálo, nemělo ani povolenku do zóny placeného stání. Jako vrchol všeho v tu chvíli vedle těchto aut zastavilo přímo na silnici další auto, řidič vystoupil a odešel, načež ho všichni ostatní museli objíždět, a to i přesto, že je v této části ulice plná čára.

 ?? ?? Dvojitý prohřešek Před Španělskou synagogou dělníci odstavili svoje auto na chodník. Druhé odstavili naproti v modré zóně, ale parkovalo rovněž nelegálně, protože nemělo parkovací oprávnění.
Foto 4x: A. Hejduk, MF DNES
Dvojitý prohřešek Před Španělskou synagogou dělníci odstavili svoje auto na chodník. Druhé odstavili naproti v modré zóně, ale parkovalo rovněž nelegálně, protože nemělo parkovací oprávnění. Foto 4x: A. Hejduk, MF DNES
 ?? ?? Načerno před kostelem U kostela sv. Martina ve zdi v Martinské ulici jsou dvě parkovací stání v modré zóně. Po obou stranách ale stojí mimo vyhrazené území další auta, jedno z nich dokonce z větší části na chodníku.
Načerno před kostelem U kostela sv. Martina ve zdi v Martinské ulici jsou dvě parkovací stání v modré zóně. Po obou stranách ale stojí mimo vyhrazené území další auta, jedno z nich dokonce z větší části na chodníku.
 ?? ?? Chodník či silnici Dodávky v Havelské ulici stojí na chodníku vedle plného parkoviště pro zásobování.
Chodník či silnici Dodávky v Havelské ulici stojí na chodníku vedle plného parkoviště pro zásobování.
 ?? ?? Všechno špatně
Na klikaté žluté čáře nesmí parkovat nikdo. Auta, která na ní na snímku stojí, nicméně nemají ani oprávnění pro parkování v modré zóně. Vedle nich navíc zastavilo vozidlo přímo na silnici a ostatní řidiči ho museli objíždět přes plnou čáru.
Všechno špatně Na klikaté žluté čáře nesmí parkovat nikdo. Auta, která na ní na snímku stojí, nicméně nemají ani oprávnění pro parkování v modré zóně. Vedle nich navíc zastavilo vozidlo přímo na silnici a ostatní řidiči ho museli objíždět přes plnou čáru.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia