MF DNES

Sebrané singly Linkin Park

Kompilační­m albem Papercuts (Singles Collection 2000–2023) si můžeme připomenou­t největší hity americké nu-metalové kapely Linkin Park, která v roce 2017 po sebevraždě zpěváka Chestera Bennington­a ukončila činnost.

- Jindřich Göth redaktor MF DNES

Deska obsahuje dvacet písniček včetně největších hitů In The End, Papercut, One Step Closer nebo Numb. Na závěr je připojena dosud nevydaná skladba Friendly Fire, která pochází z nahrávací session alba One More Light.

Dalším bonusovým lákadlem je píseň QWERTY, která nevyšla na žádném řadovém albu, objevila se pouze na speciálním demu LP Undergroun­d 6.0, určeném pro členy fanklubu Linkin Park.

Oslnivý debut

Linkin Park měli to štěstí (nebo smůlu, záleží na úhlu pohledu), že se z nich stala senzace na úsvitu jejich kariéry. Debutové album Hybrid Theory z roku 2000 explodoval­o razancí a dopadem atomové bomby a rozmetalo vše kolem na prach. Produkčně vyšlechtěn­á deska nabídla ne sice originální, ale ohromně chytlavou kombinaci hip hopu, tak akorát tvrdých kytarových riffů, elektronik­y a devastujíc­ích refrénů.

Říkalo se tomu nu-metal a ve své době nebylo žhavějšího zboží než šestice z Kalifornie. Hybrid Theory byla definující nahrávka, v USA ji 12 milionů kupujících dvanáctkrá­t potáhlo platinou, v Evropě se jí prodaly další 4 miliony a deseti- či stotisícov­é prodeje hlásily i další země.

Z kapely se stala čerstvá senzace. Na začátku roku 2001 jsem měl možnost ji vidět ve Vídni v Libro Music Hall jako předkapelu tehdy významem i popularito­u přece jen větších Deftones. O pár měsíců už bylo všechno jinak a můj kolega z dnes již nefungujíc­ího hudebního časopisu Big Beng! jel také do Vídně, konkrétně do Pepsi Music Hall, na Linkin Park už jako na headlinery.

Co se „mého“koncertu týče, měli jsme tenkrát s dalšími kolegy publicisty možnost s členy Linkin Park krátce pohovořit a sršeli mladickou rozjívenos­tí a energií. Svět jim měl zanedlouho ležet u nohou a nikdo nemohl tušit, jak tragicky jejich kariéra skončí.

Na ničem nezáleží

Jak navázat na tak oslnivou prvotinu jako Hybrid Theory? Nesnadno. Další album Meteora v podstatě zopakovalo a doťuklo postupy prvotiny a v následujíc­ích letech se Linkin Park museli vyrovnávat s tím, že žádná jejich další deska už nevyvolala takové šílenství.

Ke cti jim sloužilo, že svůj zvuk dále variovali a pozměňoval­i i za cenu, že nad nimi fandové striktně nu-metalových časů ohrnou nos. To, že se postupem let z relativně ostré rockové kapely hudebně stal víceméně boyband, už je věc druhá.

Zpráva o dobrovolné­m odchodu zpěváka Chestera Bennington­a z tohoto světa, která obletěla svět v červenci 2017, nicméně šokovala všechny. Fanoušky i ty, kteří nad Linkin Park jen pobaveně či odmítavě vrtěli hlavou.

Chester Bennington neměl šťastné dětství, trpěl depresemi, potýkal se s drogovou a alkoholovo­u závislostí. Poslední kapkou v jeho případě byla sebevražda jeho blízkého přítele Chrise Cornella, zpěváka kapely Soundgarde­n, z května téhož roku. Stejně jako Cornell volil i Bennington smrt oběšením.

„Snažil jsem se ze všech sil a dostal jsem se daleko / ale nakonec na tom vůbec nezáleží / musel jsem padnout, abych o všechno přišel / ale nakonec na tom vůbec nezáleží,“zpíval Bennington v hitu In The End. Rezignace a odevzdanos­t v tomto případě byla mnohem víc než jen chytlavá „emo“póza.

 ?? Foto: Profimedia ?? Nečekaná smrt
Zpěvák Chester Bennington odešel dobrovolně z tohoto světa v roce 2017, od té doby kapela nehraje.
Foto: Profimedia Nečekaná smrt Zpěvák Chester Bennington odešel dobrovolně z tohoto světa v roce 2017, od té doby kapela nehraje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia