MF DNES

Játra na slanině podle Radka Davida

-

Játra se u mladých lidí netěší oblibě. Důvodem může být výrazná chuť. Zkuste jim dát šanci. Drobná kuřecí, kachní nebo králičí játra stačí očistit tak, že odstraníte prostřední část. Poté je již nekrájejte na menší části, zůstanou tak šťavnatá, nerozpadno­u se a nebudou suchá a tvrdá.

Větší játra nejprve nakrájejte na plátky, menší plátky (medailonky), nudličky nebo kostičky. U jater z větších zvířat je vhodné očištěná a nakrájená játra namočit na pár hodin nebo přes noc do mléka, abyste je zbavili zápachu, nahořklé a živočišné chuti. Poté tekutinu vylijte, játra propláchně­te pod studenou vodou a osušte.

Není dobré játra dlouho dusit či restovat, ztratí šťavnatost i křehkost a budou tuhá. Navíc čím déle játra dusíte, tím víc se zvýrazní jejich játrová chuť. Játra solte až po opečení, jinak by ztvrdla a získala gumovou konzistenc­i!

Játra opečte na rostlinném oleji nebo vepřovém sádle. Plátky můžete před opečením lehce obalit v mouce, budou uvnitř víc šťavnatá.

Opečená játra vyjměte a v tuku orestujte anglickou slaninu nakrájenou na kostičky nebo nudličky. Vyjměte ji a na tuku zpěňte do zlatova cibuli, přidejte opečená játra, osolte je, přidejte vývar a krátce poduste. Poté přidejte jíšku a provařte. Šťávu můžete přecedit také přes jemný cedník. Nakonec přidejte orestovano­u anglickou slaninu.

Není vhodné dušená játra znovu ohřívat.

4–5 porcí, příprava 60 minut

● 100 g anglické slaniny

● 20 g vepřového sádla

● 600 g kuřecích jater očištěných

● sůl

● 2 dl kuřecího vývaru

● černý pepř

1 V rendlíku orestujte do křupava anglickou slaninu nakrájenou na nudličky. Vyjměte ji a přidejte sádlo a cibuli nakrájenou na malé kostičky. Cibuli orestujte do zlatova a přidejte očištěná játra a orestujte je. Poté je osolte, podlijte vývarem a krátce poduste. Nakonec opepřete čerstvě mletým černým pepřem.

2 Při podávání posypejte kuřecí játra nudličkami křupavé anglické slaniny.

3 Podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami, mixem trhaných zeleninový­ch salátů nebo kmínovým chlebem.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia