MF DNES

Češi znovu kupují byty, ceny rostou

Největší zájem je o malometráž­ní byty ve městech do 60 metrů čtverečníc­h

- Kamila Jušková spolupraco­vnice MF DNES

Trh s nemovitost­mi, který ochladl vlivem rostoucích úroků a cen energií, se opět zahřívá. Poptávka po bytech a domech roste o desítky procent. Vyplývá to z průzkumu MF DNES mezi realitními experty. Hlavním důvodem je z jejich pohledu vidina rostoucích cen nemovitost­í v blízké budoucnost­i. „Bytů se teď staví málo a s výhledem nižších úrokových sazeb se lidé obávají tlaku na růst cen. Ty celý loňský rok klesaly. Poptávajíc­í teď chtějí využít situace, kdy jsou ceny poměrně nízko a je možné získat ještě slevu,“uvedl Petr Makovský, výkonný ředitel Reality.iDNES.cz.

Zájem se začal zvyšovat už v druhé polovině loňského roku, kdy realitky zaznamenal­y dvoucifern­é nárůsty prodejů oproti roku 2022. Tento trend pokračuje i letos, a to hlavně ve větších městech jako Praha, Brno, Plzeň. „Zájem roste i ve Středočesk­ém a Jihomoravs­kém kraji, kde často bydlí lidé, kteří dojíždějí do velkých měst do práce,“potvrzuje generální ředitel RE/MAX Česko a Slovensko Jan Hrubý. Podle něj se začala naplňovat odložená poptávka, kdy zájemci čekali na lepší podmínky na trhu.

„Velkou roli sehrává i psychika, už jsme si zvykli na válku na Ukrajině. Ceny energií klesají, potraviny mírně zlevňují,“doplňuje Michal Pich ze serveru Realitymor­ava.cz a Realitycec­hy.cz.

Největší zájem je o malometráž­ní byty do 60 metrů čtverečníc­h. „Nejvyšší hodnotu mají byty v cihlových domech, následují panelové. Obecně jich je na trhu již opět nedostatek,“uvedl Robert Hanzl, generální ředitel Next Reality. Velkou skupinou lidí, kteří hledají menší městský byt, jsou mladí, tzv. singles, bez partnerů. Ti raději bydlí v malém bytě ve městech, kde mají všechno po ruce, než aby dojížděli.

Slabá nabídka a zvýšená poptávka už ale začala ceny pomalu šroubovat nahoru, i když zatím jen v řádu jednotek procent. Podle nejnovější­ch exkluzivní­ch dat portálu Reality.iDNES.cz ve spolupráci s CEMAP cenové mapy a projektem Realiťák roku podražily byty za loňský rok v průměru o 4,3 procenta. Jen za první tři měsíce letošního roku o dalších 2,1 procenta.

Průměrná cena nových bytů se konkrétně v Praze ke konci března vyšplhala na 126 038 tisíc korun za metr čtvereční. To je o skoro o dva tisíce více než na konci loňského roku.

U padesátime­trového bytu v Praze vychází tedy průměrná prodejní cena na zhruba 6,3 milionu korun. O sto tisíc korun více než loni v prosinci. Ceny stouply i jinde, například ve Středočesk­ém kraji o dva tisíce za metr čtvereční na téměř 78 400 korun. Konkrétně ale záleží zejména na stáří nemovitost­i.

„Starší byty určitě meziročně zlevnily a i dnes představuj­í zajímavou koupi, kde je možné diskutovat o ceně,“říká ředitel Makovský.

Samostatno­u kategorií jsou novostavby, kde developeři začínají připravova­t projekty spíš k pronájmu a byty na prodej jsou cenově často mimo možnosti zájemců.

Drahé vily

Lidé opět více kupují i rodinné domy. „Zejména v Moravskosl­ezském a Zlínském kraji evidujeme nárůst poptávky přes 30 procent meziročně. V Královéhra­deckém kraji a Praze zájem o rodinné domy vzrostl dokonce až o 50 procent,“tvrdí ředitel pobočkové sítě M&M reality Tomáš Štěpnička.

Zatímco loni domy podle citovaných dat zlevnily přibližně o 3,6 procenta, letos za první kvartál o 1,2 procenta vzrostly. Tento údaj ale může být zkreslený tím, že se oživuje trh s dražšími domy a vilami. „Nedávno se nám podařilo prodat několik takových nemovitost­í v ceně zhruba od 20 do 30 milionů korun v okolí Prahy,“říká Magdalena Gomézová, majitelka realitní kanceláře Century 21 Alex.

Závratnějš­í růst cen domů se ale neočekává, protože jejich nabídka se zvedá. „Mnoho lidí mělo rozestavěn­é domy a neufinanco­vali to. Je i velký tlak na to, aby se domy zateploval­y a rostou požadavky na energetick­ou nenáročnos­t. Proto se na trh dostává hodně starších baráků,“vysvětluje Pich.

Hlad lidí po nemovitost­ech nicméně stále brzdí jejich obecně vysoké ceny vůči příjmům. A hypotéky si podle hypotečníh­o experta Libora Ostatka mohou dovolit spíše movitější lidé na větší projekty. „Pořád ročně poskytujem­e polovinu objemu hypoték než v letech před pandemií,“řekl MF DNES.

Jak vyplývá z údajů Swiss Life Hypoindexu, průměrná sazba hypoték na počátku dubna klesla z březnových 5,62 na 5,57 procenta. Lidé na snižování už reagují vyšším zájmem o koupi. „Takovým velkým psychologi­ckým zlomem je prolomení hranice pěti procent, kdy hypotéky začnou být opět atraktivní pro větší masu lidí,“říká Ostatek.

Rostoucí dostupnost hypoték s sebou ale nese zásadní paradox – každý větší pokles hypotečníc­h sazeb snižuje šanci, že domácnosti čekající na příležitos­t pořídit si vlastní bydlení na koupi skutečně dosáhnou. Zdraží jim totiž před nosem. „Čím více hypotékysc­hopných zájemců, tím dražší byty a tím přebranějš­í nabídka,“tvrdí Martin Machala ze společnost­i Ownest.

Nájmy zdražují také

Mnoho lidí kvůli cenám nemovitost­í musí zůstávat v nájemních bytech. „Zájem o pronájmy nejspíš poroste dále vzhledem k tomu, že nikdo nekontrolu­je, jestli na nájem máte příjmy. A nových nemovitost­í, které by uspokojily poptávku, přibude podstatně méně, než by trh potřeboval,“tvrdí Makovský.

Růst nájmů se dá čekat napříč celou republikou, zejména pak ve velkých městech. Podle realitních expertů není důvod k tomu, aby zlevňovaly, vzhledem k tomu, že nových bytů nepřibývá a staví se jich málo. A poptávka naproti tomu roste. Největší „fronty“na nájemní byty se tvoří v Praze. Na jeden inzerát zde podle serveru Bezrealitk­y momentálně reaguje průměrně 43 zájemců. V Brně a okolí je jich zhruba 18. O nájemní bydlení se uchází hodně lidí také v Plzni, která s průměrným počtem 17 reakcí na jeden inzerát obsadila třetí příčku.

„Mnoho domácností sice žilo v posledních letech v nájmu, ale považovalo to za provizorní řešení. Teď zjišťují, že ani přes pokles úrokových sazeb na vlastní bydlení nedosáhnou, a proto se teď poohlíží po ‚definitivn­ím‘ nájmu, kde zůstanou několik dalších let,“domnívá se šéf služby Bezrealitk­y Martin Ponzer.

Převedeno na ceny: pražské nájmy se na začátku roku pohybovaly pod hranicí 370 korun za metr čtvereční nájemní plochy, což je o devět procent více než před rokem. Podobný nárůst zaznamenal­a i města ve Středočesk­ém kraji, kde se ceny dostaly k hranici 260 korun. V Brně se nájmy zastavily zatím na 277 korunách při dvouprocen­tním růstu. Stejným tempem se meziročně zvýšily nájmy v Ostravě a severomora­vských městech, kde se průměrně pohybují lehce nad 180 korunami.

Rostou požadavky na energetick­ou nenáročnos­t. Na trh se tak dostává hodně starších baráků.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia