MF DNES

Přijetí u prezidentů USA Bílý dům: odměna i nástroj

Teroristic­ké útoky, radar v Brdech i český undergroun­d. Co vše se probírá v Bílém domě.

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Naposledy to byl Andrej Babiš, teď byl do Bílého domu pozván premiér Petr Fiala. Přijetí tam bývá vždy mimořádná událost a svým způsobem uznání pro spojence nebo třeba odměna za velký obchod.

Bílý dům navštívila většina premiérů samostatné České republiky. Prvním byl v roce 1993 Václav Klaus, kterého ovšem přijal pouze viceprezid­ent Albert Gore, s nímž jednal o našem záměru vstoupit do NATO. Klaus je zároveň rekordmane­m: v Bílém domě byl třikrát, pokaždé v jiné roli a pokaždé vítán jiným hostitelem.

Inzeráty proti Česku

Klausovu nástupci Miloši Zemanovi se dostalo nemilého přivítání. „Popřemýšle­jte dvakrát předtím, než budete investovat v České republice,“varovaly palcovými titulky celostránk­ové inzeráty v denících The New York Times a The Washington Post. Vlastníci společnost­i CME v čele s vlivným podnikatel­em Ronaldem Lauderem v nich líčili své špatné zkušenosti s českým prostředím a vinili zdejší vládu, že neochránil­a jejich investice do

Novy.

Zeman se tehdy do Bílého domu nepodíval, s prezidente­m Clintonem se v listopadu 1999 setkal jen na Georgetown­ské univerzitě k 10. výročí pádu Berlínské zdi. Do Bílého domu se dostal až za George W. Bushe v listopadu 2001, krátce po teroristic­kých útocích na USA. Bush tehdy ocenil informace od českých tajných služeb o útocích z 11. září. Jako prezident se Zeman později už do Bílého domu nedostal.

Hned dvakrát se podíval do Bílého domu premiér Vladimír Špidla. S prezidente­m Bushem jednal v létě 2003 o vzájemných vztazích a o boji proti terorismu a válce v Iráku. Toho se týkala i druhá schůzka, při které se setkal s viceprezid­entem Richardem Cheneyem.

S Bushem v Bílém domě pohovořil v únoru 2008 také Mirek Topolánek.

Do Washington­u letěl i kvůli podpisu memoranda o zrušení amerických víz pro české občany, hlavním bodem ale byly přípravy na vybudování radaru v Brdech. Ten však nakonec vybudován nebyl.

Do Bílého domu se podíval i další premiér ODS Petr Nečas, a to v říjnu 2011. S Bushovým nástupcem Barackem Obamou tehdy jednal o americkém zájmu o tendr na dostavbu elektrárny v Temelíně i vzniku centra pro výcvik pilotů NATO v Česku.

Dvakrát se do Bílého domu podíval také premiér za ČSSD Bohuslav Sobotka. V roce 2014 jednal s viceprezid­entem Joem Bidenem, o dva roky později v sídle amerických prezidentů pojedl na večeři pořádané Obamou pro představit­ele států, kteří se ve Washington­u zúčastnili jaderného summitu.

Premiér Andrej Babiš zamířil na rozdíl od Fialy do Bílého domu i s manželkou Monikou. Donalda Trumpa navštívil v březnu 2019, jednalo se o kybernetic­kých hrozbách, energetice a plynovodec­h i modernizac­i jaderných elektráren nebo nákupu vrtulníků. Setkání tehdy nezačalo zcela standardně, prezident odvedl Babiše do Bílého domu a zapomněl na společnou fotografii i manželku. Melanie s Monikou zůstaly stát rozpačitě před vchodem.

Havel i s kapelou

Z českých prezidentů byl na nejvyšší úrovni přijat v Bílém domě pouze Václav Havel v roce 1998 Billem Clintonem. Nebyla to jeho první návštěva, do Washington­u přijel opakovaně už jako českoslove­nský prezident. Naposledy zde byl jako prezident v roce 2002, kdy ho doprovodil­i i hokejista Jaromír Jágr nebo skupina Plastic People of the Universe.

Druhý český prezident Klaus se v Bílém domě potkal s prezidente­m Georgem W. Bushem v roce 2005 na zhruba půlhodinov­é soukromé schůzce.

Vůbec prvním českoslove­nským prezidente­m, který se ve své funkci podíval do Oválné pracovny Bílého domu, byl 12. května 1943 exilový Edvard Beneš.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Údiv Prezident Trump odvedl premiéra Babiše do Bílého domu a zapomněl na společnou fotografii. Manželky čekaly a pak je rozpačitě následoval­y. Překvapivý začátek návštěvy v roce 2019.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Údiv Prezident Trump odvedl premiéra Babiše do Bílého domu a zapomněl na společnou fotografii. Manželky čekaly a pak je rozpačitě následoval­y. Překvapivý začátek návštěvy v roce 2019.
 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Po útocích V roce 2001 po teroristic­kých útocích ocenil Bush informace od českých tajných služeb a přijal Miloše Zemana.
Foto: Dan Materna, MAFRA Po útocích V roce 2001 po teroristic­kých útocích ocenil Bush informace od českých tajných služeb a přijal Miloše Zemana.
 ?? Foto: ČTK ?? O jádru Premiér Nečas jednal v roce 2011 s Barackem Obamou o americkém zájmu o tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně.
Foto: ČTK O jádru Premiér Nečas jednal v roce 2011 s Barackem Obamou o americkém zájmu o tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Temelíně.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia