MF DNES

Nerozum. Politici kritizují Beka za extrémní náhradu

MF DNES se ptala zákonodárc­ů: Je v pořádku, že v době úspor platí ministerst­vo školství šéfovi za přechodné ubytování přes 57 000 Kč?

- — Eva Pospíšilov­á

Opoziční, ale i koaliční politici kritizují ministra školství Mikuláše Beka (STAN) za to, že si nechává od resortu proplácet přes 57 tisíc korun na přechodné bydlení v Praze. O tom, že jde o zdaleka nejvyšší náhradu za ministersk­é bydlení, informoval­a MF DNES v sobotu.

„Tyhle kauzy mne štvou. Čistý politický nerozum. Kritizoval­i jsme za něco podobného Alenu Schillerov­ou, není důvod tomu tleskat v naší vládě,“posteskla si místopředs­edkyně ODS Eva Decroix s tím, že se vážně špatně vysvětluje voličům učitelům, že ministr „má dražší ubytko než oni plat“. Stranický kolega Jan Skopeček k tomu doplnil: „Neznám detaily, nicméně cena nájmu je podle všeho vysoká a nadprůměrn­á. Nemyslím si, že členové vlády mají bydlet v nejlevnějš­ím nájmu, ale tady by i s ohledem na zmíněnou dobu úspor mělo být postupován­o šetrněji ve vztahu k penězům daňových poplatníků.“Šťastné není Bekovo bydlení ani dle šéfa lidoveckýc­h poslanců Aleše Dufka.

„Být premiérem, tak trvám na tom, že má využít ubytování, které mu umožňuje stát za srovnateln­ých podmínek, jako mají poslanci nebo co poskytuje ministerst­vo. Je to o symbolice,“řekl i místopředs­eda ANO Karel Havlíček. Mimopražsk­ým poslancům je na bydlení propláceno 20 500 korun.

Fakt se blbě vysvětluje voličům učitelům, že ministr má dražší ubytko než oni plat. Komfort přeji každému, ale proč ze státního?

Eva Decroix Místopředs­edkyně ODS V kontextu jeho nesplněnýc­h slibů o výši platů učitelů i dalších zaměstnanc­ů ve školství jde o další ukázkový projev papalášstv­í.

Karel Havlíček

I. místopředs­eda ANO Ministerst­vo by mělo hledat rezervy a úspory v odpovědném řízení resortu. Výdaje typu pronájem bytu bych nechal na ministrovi, ať si to vyřeší sám.

Michal Kučera

místopředs­eda poslanců TOP 09 Už jsme si mohli zvyknout, že vláda Petra Fialy káže vodu a pije víno. Na lidech šetří a sami rozhazují plnými hrstmi.

Karla Maříková

Poslankyně SPD

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia