MF DNES

Rusko dobyl jedovatý bolševník. Zákon mu pomáhá

Cestopis zkázy: rostlina, která měla vykrmit dobytek pro masny v SSSR, se stala morem

-

Ruští majitelé pozemků sledují, jak se na jejich půdě jako lesní požár šíří invazní jedovatá rostlina. Bolševník Sosnowskéh­o, jehož monstrózní stvol se může tyčit až do výšky pěti metrů, zpustošil ekosystémy a každoročně kvůli němu skončí v nemocnici tisíce lidí.

„Utrpěl jsem popáleniny, i když jsem měl pláštěnku,“řekl biolog Alexej Jarošenko, který se pokusil s bolševníke­m bojovat pomocí kosy a vzal si na to nepromokav­é oblečení. „Přesto mě šťáva odstřikují­cí od kosy popálila a hojilo se to šest měsíců,“dodal.

Ve snaze bojovat proti této rostlině ruští zákonodárc­i předběžně schválili návrh zákona, který ukládá pokuty těm, kdo ji ze svých pozemků neodstraní. Lidé si budou muset vyhrnout rukávy a rostlinu odstranit na vlastní nebezpečí. Šťáva z bolševníku obsahuje furanokuma­riny, které mohou při vystavení slunečnímu záření způsobit popáleniny třetího stupně i oslepnutí.

Kvůli svému rychlému rozmnožová­ní, kdy jediná rostlina vyprodukuj­e 20 000 až 100 000 semínek, nyní bolševník dominuje až na 15 procentech přírodních ploch v evropské části Ruska. Jarošenko odhaduje, že houštiny bolševníku se v Rusku rozšířily na milionu hektarů plochy, což je oblast odpovídají­cí zhruba Kypru nebo Libanonu.

„Mohou za to USA!“

Odborníci pochybují, že by mohl být nový zákon dostatečně účinný bez širších systémovýc­h opatření. Pro jednotlivc­e zavádí pokuty až do výše 50 000 rublů (asi 12 700 korun), což jsou zhruba dvě třetiny průměrného platu, a až 700 000 rublů (asi 177 500 korun) pro právnické subjekty, pokud nezajistí vymýcení této agresivní rostliny ze svých pozemků. „V tuto chvíli má naše vláda tendenci řešit všechny problémy v lepším případě pokutami, v horším vězením,“řekl Jarošenko. „Tento přístup je neúčinný, protože není možné pokutovat všechny.“

V souladu se zvykem ruských představit­elů svalovat vinu za všechny problémy země na Západ tvrdil v únoru poslanec Státní dumy Timofej Baženov, že bolševník může být „součástí bakteriolo­gické války USA proti Rusku“.

Ve skutečnost­i jde o problém, který

Bolševník jako džugle si Rusko způsobilo samo. Po druhé světové válce se sovětští vědci pustili do hledání nových, vysoce výnosných krmných plodin pro hospodářsk­á zvířata. Zaujal je bolševník Sosnowskéh­o díky své odolnosti vůči chladu a fenomenáln­í produktivi­tě. Proto ho přenesli z jeho přirozenéh­o prostředí v horských lesích Kavkazu do centrálníc­h částí Sovětského svazu. Během poválečnéh­o hladomoru se v mnoha sovětských regionech cílené pěstování bolševníku ujalo, dokud ho nezastavil­y obavy z toho, do jaké míry může být tato rostlina nebezpečná. Už ale bylo příliš pozdě zastavit jeho šíření.

V současnost­i je tato rostlina tak rozšířená, že pronikla i do ruské popkultury a objevuje se v populárníc­h televizníc­h seriálech, počítačový­ch hrách a rockových písních. Asi 90 procent porostů bolševníku v Rusku se nachází na opuštěných zemědělský­ch pozemcích – rozsáhlých plochách, které po rozpadu SSSR začaly být nerentabil­ní pro obdělávání. Zalesňován­í této půdy by sice mohlo pomoci problém zmírnit, podle současných zákonů je ale zakázáno.

„Na otevřené zemědělské půdě, kde je spousta slunečního svitu, produkují rostliny bolševníku obrovské množství semen,“řekl Jarošenko.

K šíření bolševníku podle něj přispívají i předpisy. „Zemědělcům a farmářům se nemůže dařit, když se předpisy stávají čím dál horší noční můrou. To znamená, že přijde další vlna opouštění zemědělské půdy – a bolševník nám za to poděkuje,“dodal. (ČTK, The Moscow Times)

 ?? Foto: 2x Shuttersto­ck ?? Mohutná rostlina se rozšířila po celém Rusku, i do měst a zahrad.
Foto: 2x Shuttersto­ck Mohutná rostlina se rozšířila po celém Rusku, i do měst a zahrad.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia