MF DNES

Špioni varují: Německo jako Erdoganův pašalík?

Podle zpravodajc­ů zesílila snaha Turků ovlivňovat německou politiku

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Němečtí zpravodajc­i varují, že zhoubný vliv tureckého autoritářs­kého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na německou politiku sílí. Do diskusí se to dostalo už před pár měsíci, když turecká diaspora v Německu založila novou stranu Demokratic­ká aliance pro rozmanitos­t a probuzení (DAVA).

Teď, krátce před červnovými volbami do Evropského parlamentu, pro které byla v těchto dnech strana DAVA schválena, se ale vše dostalo na novou nebezpečno­u úroveň. Turecko se podle německé kontrašpio­náže hodlá přímo vměšovat do německých záležitost­í. Píše se o „agresivní politice“Turků žijících v Německu. Jsou jich zhruba tři miliony, tvoří vůbec největší tureckou komunitu v Evropě, jakýsi pomyslný turecký pašalík.

Mnoho z nich má úzké napojení na Erdoganovu neoosmansk­ou vládnoucí Stranu spravedlno­sti a rozvoje (AKP).

Podle Jürgena Kaysera, šéfa pro ochranu ústavy nejlidnatě­jší německé země Severní Porýní-Vestfálsko,

se Turci snaží v Německu mapovat aktivity tureckých opozičních skupin, jako je třeba ultralevic­ová Strana kurdských pracujícíc­h (PKK). Stejně tak sledují i jednotlivc­e, vůči nimž je Erdoganův režim podezíravý a označuje je jako „nepřátele“, či přímo jako „teroristy“.

„Sílí pokusy ovlivnit politické rozhodován­í turecké komunity v Německu,“řekl Jürgen Kayser, citovaný listem Die Welt.

Turci obratně využívají lobbistick­á sdružení v Německu, jako je třeba Islámská unie pro správu náboženský­ch záležitost­í DITIP či krajně pravicové sdružení Šedí vlci.

Tyto organizace, stejně jako nová DAVA umně využívají zkreslený narativ o tom, jak jsou Turci v Německu údajně ubližovano­u a přehlíženo­u komunitou – a tím získávají nové sympatizan­ty. Hlásnou troubou těchto názorů je TRT Deutsch, německá odnož tureckého kanálu vysílaného v angličtině TRT World, jakési obdoby globální BBC či CNN.

„Zrod strany DAVA vnímám jako další stavební kámen agresivní politiky turecké strany AKP,“uvedl výzkumník Burak Çopur z Centra pro výzkum a prevenci radikaliza­ce v západoněme­ckém Essenu.

Tváří kampaně k eurovolbám by se měl stát bývalý fotbalový reprezenta­nt

Prezidentů­v přítel Německa Mesut Özil, známý svými úzkými kontakty k prezidentu Erdoganovi a také tím, že se ve zlém rozešel s německý fotbalovým svazem, mimo jiné kvůli zaplétání politiky do sportu a rasismu, kterému prý čelil. Fotbalista jako by vyprávěl příběh všech „nespravedl­ivě upozaďovan­ých“Turků v Německu: schopný tvůrce hry se s Německem rozloučil, protože se mu nedostalo náležitého ocenění. V evropských volbách neexistuje pětiprocen­tní hranice, takže strana DAVA má velkou šanci získat nějaký mandát. Erdogan by se tak najednou dočkal svého člověka přímo v Bruselu. To by byl velký úspěch.

Doma se přitom Erdogan utápí v problémech, v nedávných regionální­ch volbách mu uštědřila opozice porážku. Nezískal ani radnici v Istanbulu, v jejímž čele stanul už před 30 lety, než postupoval dál v mocenské hierarchii až k funkci hlavy státu.

Ve svých začátcích se Erdogan popisoval jako „marginaliz­ovaný muslimský věřící“, který chce všem souvěrcům získat v politice zastání. Recept se mu osvědčil. Nyní tedy sází na podobné schéma, být tváří „utlačovaný­ch“na evropské úrovni.

„Je to pokus uplatnit letitý recept na politický vzestup z Turecka jinde,“říká k ambicím německých Turků analytik Burak Çopur.

Podobně jako jiní výzkumníci si myslí, že počáteční poplach kolem vzniku strany DAVA byl až přehnaný. Na druhé straně to podle něj ukazuje, že německá mainstream­ová média i politici stále tureckou komunitu přehlížejí. Ministr pro zemědělstv­í ze strany Zelených Cem Özdemir zůstává spíše výjimkou.

Mnoho Turků vypráví o tom, jak si při shánění podnájmu raději domluví německého známého, aby se nedočkali odmítnutí. Stále se cítí upozaděni, stýskají si, že nikdo neocenil třeba roli tureckých gastarbeit­erů při německém „hospodářsk­ém zázraku“.

Nikdo se o ně nezajímal, takže vzniklé vakuum zaplnil svými slogany Erdogan.

 ?? Foto: Profimedia ?? Fotbalista Mesut Özil si vždy rozuměl s tureckým autoritáře­m, prezidente­m Erdoganem.
Foto: Profimedia Fotbalista Mesut Özil si vždy rozuměl s tureckým autoritáře­m, prezidente­m Erdoganem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia