MF DNES

Migranti tu nejsou a ta částka taky nesouhlasí

Jakuba Kvasničky, šéfpublici­sty CNN Prima NEWS

-

„Žádní migranti tady nejsou.“

Jednička eurokandid­átky hnutí Starostové a nezávislí, ekonomka Danuše Nerudová, pronesla tuhle podivnou hlášku při první evropské superdebat­ě na CNN Prima NEWS, načež za ni schytala obrovskou kritiku snad ze všech stran.

Mimochodem, jedno číslo za všechny: počet žadatelů o azyl v zemích Evropské unie se v roce 2023 meziročně zvýšil o 18 procent na 1,14 milionu, což je nejvíce od migrační krize z let 2015 a 2016.

Podle Nerudové tu ale prostě MIGRANTI NEJSOU. A ta částka taky nesouhlasí... Těžko říci, jestli tento názor vůbec může nějak imponovat voličům hnutí STAN, spíše pravicověj­ším, za které politička v eurovolbác­h kandiduje, anebo si jen uřízla ostudu a s ní i pár procent hlasů.

Je zajímavé, že celkově, v mnoha fázích televizní debaty, si Nerudová počínala vyloženě nešikovně. Člověk by čekal, že z loňského prezidents­kého diskusního maratonu už bude vymluvená, poučená, zkušená, méně naivní a nebude říkat, že tu migranti nejsou, anebo možnost zrušení práva veta v EU bizarně přirovnáva­t k cestě autobusem do Tater. Ale možná je klíčem k úspěchu Danuše Nerudové právě tento naivní televizní ezoterismu­s. Jenom kdyby pak chtěla být českou eurokomisa­řkou, namazali by si ji v Bruselu na vafle…

Debata jinak byla zajímavá tím, že v ní (až na Nerudovou a Kolaju) nikdo nechtěl Green Deal, ale mnoho členů osazenstva bylo namočeno do jeho schválení až po uši. No, čeká nás ještě slušná eurojízda.

„V Německu začali kvůli úspoře elektrické energie vypínat displeje na nádražích. V úsporném režimu klesá spotřeba na třetinu.“

V rámci eurodebaty na CNN Prima NEWS byla v bruselském studiu asi hodinu vypnutá klimatizac­e – jak říkal Alexandr Vondra, prý proto, že „se šetří“. V Německu pak kvůli celospoleč­enskému nátlaku „dělat alespoň něco“přišli s vypínající­mi se displeji na nádražích.

Jak píše Ekonomický deník: „Přibližně 1 800 displejů na nástupiští­ch po celém Německu se nově vypíná, když nejedou vlaky. Společnost Deutsche Bahn si od toho slibuje o tisíce kilogramů oxidu uhličitého v emisích méně. Velký potenciál úspor je zejména v noci a na malých nádražích.“

Za čistější vzduch vypnutými displeji! Mohly by to zavést i České dráhy, stejně koukat na displej s nápisem ZPOŽDĚNÍ 132 MINUT je nebezpečné nejen pro ovzduší, ale také pro naše duše.

„Roboti v obchodech musí mít v neděli volno, rozhodl německý soud.“

Naši západní sousedé jsou jinak celkově prostě dál, už i roboti si tam vybojovali svoje právo na odpočinek… Respektive, oni sami ho ani nechtěli, protože jsou to roboti a zatím si neuvědomuj­í své pocity. Zato pocity mají, jako vždy, němečtí odboráři. Ti si stěžují na to, že plně automatizo­vané prodejny Tegut, kde i zboží doplňují roboti, nemají o nedělích zavřeno. Proč? Protože to má „neblahé důsledky na lidskou pracovní sílu“. A soud v Hesensku dal odborářům, respektive odborové organizaci Verdi, za pravdu.

Odboráři tedy slavně zvítězili nad robotem – tak nějak ale tušíme, že se to bude postupně obracet… „Rozsudek je směšný, vždyť jde o automaty, roboty,“přinesl server Novinky.cz citaci Thomase Stäba, člena představen­stva řetězce Tegut. Takže až o nedělích uvidíte na německých zhasnutých nádražích znuděné roboty, nelekejte se, mají prostě jen zákaz pracovat. Ještěže alespoň ti migranti nikde nejsou...

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia