MF DNES

Evropě v mnoha směrech ujíždí vlak. Změní to volby?

-

Jan Doležal prezident Agrární komory ČR

Do voleb do Evropského parlamentu zbývají necelé dva měsíce. Na sociálních sítích i v klasických televizníc­h debatách pravidelně vídáme volební lídry stran a hnutí, které mají podle volebních průzkumů alespoň nějakou šanci nějaký ten mandát získat. Rozesety po Česku vidíme billboardy, bannery a plakáty. Kandidáti neúnavně brázdí kulturáky, školy a důchoďáky. Zkrátka slovy bývalého předsedy vlády: „Je to kampáň.“A pořádná!

Jde nejen o to vybudit tuzemské voličstvo, které volby do Evropského parlamentu statečně ignoruje (poslední účast 28 % hovoří za vše), pro některé o obhajobu mandátu, ale pro Evropu jako takovou jde možná o poslední šanci přehodit výhybku vlaku směřujícíh­o na „zelenou“slepou kolej. Několik příkladů za všechny.

Zbrojní průmysl nemůže konkurovat Rusku, protože je svazován pravidly udržitelno­sti. Evropské banky nechtějí půjčovat těžebním společnost­em, neboť nejsou podle unijních pravidel dostatečně zelené, a ty se tak musí obracet na banky v zámoří. Evropa je tak sice možná ekologicky ambiciózní, ale hlavně slabá a závislá na dovozech ze zemí, kde ekologii vůbec neřeší.

Pro nás zemědělce budou tyto volby mimořádně důležité. Rozhodnou, zda bude, anebo nebude pokračovat současný nedomyšlen­ý Green Deal a zda Evropa bude zemědělce chránit, či likvidovat. Ne že bychom nechtěli ekologii jako takovou, ne že bychom pro sebe i spotřebite­le nechtěli potraviny bezpečné a zdravé, s minimem chemie a vyrobené s ohledem na životní prostředí. Takové ale evropské potraviny již nyní jsou. Ve snižování „chemie“je Evropa světovým lídrem. Česko pak v Evropě patří mezi státy, které spotřebu přípravků dlouhodobě snižují. Stejné je to i s péčí o půdu a krajinu. Kdyby to zemědělci nedělali, byli by nejen sami proti sobě, ale také by ztratili nárok na dotační podpory.

Problém nastává v okamžiku, kdy jsou místní producenti tlačeni do ekologie, kterou nepoptává trh a kterou nelze donekonečn­a udržovat na umělé životní podpoře, tedy dotačních podporách. Zemědělsko­u politiku je dnes třeba hlavně zjednoduši­t a při zachování produkce i ohleduplno­sti vůči přírodě zajistit, aby zemědělstv­í v Evropě chtěl ještě někdo dělat. Nově zvolení europoslan­ci a také nový eurokomisa­ř k tomu mohou přispět. Musí ale pochopit a chtít. Chytrému napověz, hloupého vykroužkuj…

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia