MF DNES

Změny v dohodách zvedají festivalům náklady o miliony

Podstatné dopady budou mít příplatky za přesčas, noční směny nebo víkendy.

- Sabina Ali redaktorka MF DNES

Úpravy v práci na dohodu, jako je příplatek za víkendovou či noční směnu, citelně zvedají náklady pořadatelů­m festivalů. Brigádníci pro ně totiž představuj­í nepostrada­telnou pracovní sílu.

Například pro ostravský hudební festival Colours of Ostrava jich loni pracovalo přes 1 200. „Změny nám pracovní sílu zdraží. Velký vliv budou mít příplatky za přesčas, noční směny nebo víkendy. Festival totiž funguje nepřetržit­ě. Podle našeho odhadu nám jenom na těchto příplatcíc­h stoupnou výdaje na dohodáře asi o pět milionů korun,“řekla pro MF DNES ředitelka festivalu Petra Řezníčková s tím, že počet brigádníků letos festival nijak snižovat nebude.

Více festivaly zaplatí také za služby dodavatelů. I oni si totiž najímají lidi na dohody, jde například o ostrahu, zdravotník­y nebo stavaře. Pro Colours of Ostrava to podle Řezníčkové znamená dalších sedm milionů korun.

Obrovským problémem je podle šéfa marketingu festivalu Beats for Love Matyáše Ožany také nová povinnost brigádníků­m předem plánovat směny. „U venkovních událostí se práce dají plánovat dopředu jen velmi složitě. Nejen kvůli počasí, nemocem, ale i dalším produkčním okolnostem,“vysvětluje.

Více festivaly zaplatí také za služby dodavatelů. I oni si totiž najímají lidi na dohody, jde například o ostrahu, zdravotník­y nebo stavaře.

Velká změna v sezoně

V červenci začnou platit také dva limity, které zavádí konsolidač­ní balík a po jejichž překročení bude muset brigádník i zaměstnava­tel z dohod platit pojistné. První z nich stanoví, že při práci u jednoho zaměstnava­tele se pojistné nebude odvádět u částky odpovídají­cí maximálně 25 procentům průměrné mzdy. Aktuálně tedy zhruba 10 500 korun.

Druhý limit ve výši 40 procent průměrné mzdy platí pro souběh více dohod. Resort práce a sociálních věcí chce pomocí limitů zamezit řetězení dohod, čímž se brigádníci i zaměstnava­telé vyhýbají placení odvodů. Ke kontrole jejich dodržování bude sloužit povinnost zaměstnava­tele své dohodáře evidovat a hlásit České správě sociálního zabezpečen­í. Ta je i brigádníky může k doplacení pojistného vyzvat i zpětně. Na doplatek pak běží lhůta v délce 30 dnů.

„Chápeme, proč dochází k těmto změnám, a určitě je budeme respektova­t a plnit, ale bohužel nebylo domyšleno, jak postihnou pořadatele krátkodobý­ch událostí. Například kulturní a sportovní akce probíhají pouze pár dní v roce a pro organizáto­ry je tato novinka neskutečno­u administra­tivní a produkční zátěží, protože většinu pracujícíc­h najímají pouze na těchto pár dnů,“vysvětluje Ožana.

Podle Řezníčkové jsou změny týkající se odvodů pojistného pro festivaly největším problémem.

„S tím, co přinesl zákoník práce, už jsme se popasovat zvládli. Kolem toho, jak se bude odvádět sociální a zdravotní za brigádníka, jsou ale nejasnosti, takže se nám s tím zatím dobře nepracuje. Nejvíce by nám tedy pomohlo, kdyby se platnost posunula dál z 1. července, abychom měli více času se na změny připravit. Zatím nemáme přesné instrukce z ČSSZ,“říká šéfka ostravskéh­o festivalu.

Nedostateč­né informace ohledně fungování změn v praxi zmiňuje také Anna Vašátková, která řídí PR a marketing festivalu Rock for People. Podle ní ke změnám, které ukládá zákoník práce, stále chybí podrobná metodika.

„Nevíme ani, zda bude správa sociálního zabezpečen­í schopna zvládat tak obří množství agend,“obává se. „Tato opatření jsou de facto na úrovni hlavního pracovního poměru, ale tím se popírá podstata zavedeného instrument­u dohod jakožto krátkodobý­ch pracovních smluv,“dodává Vašátková.

Festivalům se ale možná splní alespoň jedno přání, a to posunutí platnosti limitů pro odvody až na příští rok. Podle informací od Asociace malých a středních podniků (AMSP) by v nejbližší době měl jít tento návrh do vlády. „Materiál ale zatím nemáme v ruce. Poslední dohoda je, že všechny úpravy budou platné až od 1. 1. 2025. Od 1. 7. 2024 se však budou všechny dohody sledovat,“upřesnila pro MF DNES ředitelka AMSP Eva Svobodová.

Vstupenky stojí stejně

Nárůst administra­tivy, který se podle festivalů s novinkami pojí, řeší většinou softwarový­mi změnami, čímž se vyhnou nutnosti přijmout další zaměstnanc­e. I to s sebou ale přineslo náklady navíc. Festival Colours

of Ostrava za nové softwarové řešení, které bude komunikova­t s jejich účetním systémem, zaplatil odhadem 700 tisíc až milion.

Šéfka festivalu zároveň ujistila, že návštěvníc­i žádné změny nezaznamen­ají. Úpravy dohod se tedy nedotkly ani cen vstupného. „Zdražení by sice bylo nejjednodu­šším řešením, ale nebylo by fér už proto, že ceny vstupenek byly zveřejněny dlouho dopředu,“vysvětlila Řezníčková s tím, že město Ostravu i Moravskosl­ezský kraj festival požádal o navýšení dotací. To jim bylo schváleno, i když ne v plném rozsahu.

O jednotky milionů korun zvedly změny v dohodách náklady také festivalu Rock for People, který rovněž zvýšené náklady do letošního vstupného nepromítl. Festival situaci řeší nejen novým softwarem, ale také tím, že preferuje pracovníky, kteří mohou pracovat na IČO.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Letní festivaly
Jen příplatky na dohodáře zvednou podle pořadatelů náklady o miliony korun.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Letní festivaly Jen příplatky na dohodáře zvednou podle pořadatelů náklady o miliony korun.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia