MF DNES

Prodej kol vázne. Slevy nepomáhají

-

PRAHA Čeští prodejci jízdních kol se aktuálně potýkají s problémy a mají plné sklady. Trh s cyklistiko­u se propadl přibližně o jednu třetinu a některé firmy musely snížit plánovanou výrobu nových kol. Nepomohla především skutečnost, že prodejcům se nepovedlo doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23, a to i přes různé slevové akce.

Aktuální teploty hovoří jasně. Únor letošního roku byl mimořádně teplý. Jednalo se o vůbec nejteplejš­í únor zaznamenan­ý na území ČR v období od roku 1961 a ani drobné březnové odchylky nemohou nic změnit na tom, že cyklistick­á sezona v České republice začíná. Situace pro tuzemské prodejce jízdních kol však není jednoduchá a mnoho z nich se aktuálně potýká s velkými zásobami především z minulého období.

Cyklistika zaznamenal­a v průběhu

Prodej kol stagnuje. pandemie covidu-19 raketový boom. Obdobné oblibě se tento sport může těšit i v letech pocovidový­ch. V segmentu takzvaných levných kol, kde se pořizovací cena pohybuje do cca 40 tisíc korun, se ale situace začíná komplikova­t. Příčinou jsou vytvořené předobjedn­ávky a zásoby obchodníků, které vznikaly ve velkém právě v době pandemie. S koncem covidu však začala síla cyklistick­é nákupní horečky klesat. Ačkoli jsou tedy kola konečně dostupná, lidé o ně postupně přestali mít zájem. Důvodem jsou částečně saturace trhu a částečně vyšší nákupní ceny způsobené předchozí extrémně vysokou poptávkou.

V segmentu drahých kol od zhruba 120 tisíc korun výše je však situace právě opačná a tento segment kontinuáln­ě roste. V této kategorii převažují silniční kola, přičemž top ceny dosahují 150 až 300 tisíc korun. (ČTK)

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? Důvodem je částečně saturace trhu a vyšší ceny způsobené předchozí extrémně vysokou poptávkou.
Foto: Martin Veselý, MAFRA Důvodem je částečně saturace trhu a vyšší ceny způsobené předchozí extrémně vysokou poptávkou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia