MF DNES

Na trému mám ledovou sprchu

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Českým éterem zní melodie kapely Mirai už deset let, v pátek vydali novou desku Tomodachi a před sebou mají sérii letních summerfest­ů. Frontman kapely Mirai Navrátil promluvil i o společné cestě a tlaku, který jde ruku v ruce s úspěchem.

Název nové desky v překladu znamená „přátelé“. Přišel kvůli cestě za úspěchem Mirai Navrátil o nějaké? „Píšu ke každé desce určitý prolog a i tohoto tématu jsem se tam dotkl. Člověk se vydá nějakou cestou, protože ho baví, protože ji má rád, je to seberealiz­ace a plnění si snů, ale chtě nechtě se po ní trošku někteří lidé vytrácejí,“vysvětluje zpěvák.

„Možná je i tohle důvod, proč k sobě máme v kapele tak blízko. Není samozřejmo­st, že po tolika letech lidé zůstávají kámoši, někdy to už spíš bývají kolegové,“dodává.

„Neříkám, že to tak s námi bude i za deset nebo patnáct let, ale v tuhle chvíli to tak je a přijde mi pěkné, že si každý v kapele uvědomuje svou roli a už ví, co od druhého očekávat.

O kritikách Prožili jsme spolu těžší chvilky i radosti, úspěchy a pražské O2 areny, takže už máme něco v zádech a s touto zkušeností se těším na další dekádu,“říká.

Pomáhají zkušenosti i s přijímáním kritiky? „Jsou různé typy hejtů. Ty triviální, které si moc neberete, a pak takové pseudochyt­rolínské, které se tváří, že věci rozumějí, a možná mohou víc ovlivňovat okolí. Takže záleží na rozpoložen­í, na náladě, ve které jste. Myslím, že mám čím dál silnější hroší kůži, ale zcela jistě mě ještě někdo načapá v sentimentá­lní chvilce, kdy mě něco raní,“přemítá Navrátil.

Mnohem víc teď vnímá taky zodpovědno­st a očekávání, která se pojí s úspěchem kapely. „Tréma se nemění, možná se i stupňuje. Na tohle téma jsem viděl příspěvek od Libora Boučka, který říkal, že na začátku můžete jen překvapit. Být ten mladý čerstvý vítr, kdežto pak už se očekává, že budete dobří,“přemýšlí.

Rituály pomáhají

A tak můžou pomoct třeba rituály, v případě Miraie dýchání podle Wima Hofa nebo ledová sprcha. „Ty záchytné body, kterých se člověk drží, pomáhají, ale vesměs tréma stejně přichází. Když jde o sedmý standardní koncert v rámci turné tak už není tak intenzivní, ale třeba Ceny Anděl, které nejsou každý víkend, a ještě člověk vidí, že v první řadě sedí někdo význačný, prožívám možná trochu víc než ostatní,“popisuje.

A některé věci ho také stále dokážou trochu překvapit. Třeba když se bulvár chytil Miraiova vtípku na sociálních sítích a vykonstruo­val z něj velké odhalení, že je Mirai gay. Bude se teď zpěvák víc cenzurovat?

„To už se asi děje. Bulvár často opírá články jen o příspěvky ze sítí a mě nebaví být osobou, která jim dává náboje. Proč bych jim nabízel záminky dalším žertíkem nebo informací z osobního života? Je možné, že se teď už nebudu projevovat na veřejnosti tak explicitně jako třeba mezi svými kámoši,“odpovídá.

V Rozstřelu na iDNES.cz se dál dozvíte víc o zákulisí letních summerfest­ů, hraní v zahraničí, sledování statistik na Spotify, pití alkoholu před koncerty nebo vzniku nových písní. Řeč přišla i na to, proč atmosféra na Slavících nebo Andělech asi nikdy nebude tak uvolněná jako na amerických Grammy a jak za to možná může česká povaha.

 ?? Foto: Radek Vebr, MAFRA ?? Zpěvák Mirai Navrátil si už proti kritikám vytvořil hroší kůži, ale některé ho stále zraňují.
Foto: Radek Vebr, MAFRA Zpěvák Mirai Navrátil si už proti kritikám vytvořil hroší kůži, ale některé ho stále zraňují.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia