MF DNES

Tramvaje se vyhnou Praze 7 i Můstku

Komplikova­ná stavba tramvajové tratě na Václavském náměstí začne v červnu

- Adam Hejduk redaktor MF DNES

STARÉ MĚSTO Pokládání kolejí v horní části Václavskéh­o náměstí začne 29. června a potrvá tři roky. Hned od zahájení přinese omezení pro tramvajovo­u dopravu, v pozdějších fázích pak také omezení pro řidiče na magistrále.

Tramvajová výluka potrvá až do 30. září. Během té doby bude provoz přerušený od křižovatky ulic Vodičkova a Palackého až k budově pošty v Jindřišské. Tramvaje nebudou dotčený úsek objíždět.

„Do zastávky Vodičkova směrem od Národní třídy bude možné přijet na provizorní obratiště a s určitým zpožděním obdobné zařízení vznikne také u pošty v Jindřišské, poté co tam dělníci provedou zásahy do kolektorů,“vysvětluje Jan Šurovský, člen představen­stva dopravního podniku (DPP) a technický ředitel DPP – Povrch.

V rámci této úvodní etapy dělníci opraví nejen stávající koleje, ale rovnou také stropní desku stanice metra Můstek, která je pod tramvajovo­u tratí. Připraví také napojení pro budoucí trať v horní části náměstí.

Zúžení magistrály

Harmonogra­m se podle Šurovského teprve ladí. Obecně se ale podle něj dá říci, že stavba trati začne uprostřed náměstí a bude postupovat směrem k budově Národního muzea.

„Při jedné z podstatnýc­h etap povede automobilo­vá doprava na náměstí obousměrně v té části, která je při pohledu nahoru vpravo od koně. Při této poměrně dlouhé etapě budeme také upravovat východy z metra v horní části náměstí,“informuje Šurovský. Dodává, že DPP také připravuje plán stavby přímo u Národního muzea, v místě křížení tramvajové tratě s magistrálo­u.

„Je potřeba překonat vozovku Mezibransk­é ulice, aby bylo možné trať propojit s kolejemi, které jsou v takzvané Muzejní oáze (prostor mezi oběma budovami Národního muzea, pozn. red.) už od roku 2018,“popisuje Šurovský.

Zásah do magistrály bude podle něj značný, protože vede na stropě stanice metra Muzeum, který pochází ještě z roku 1972. Kvůli tomu bude podle technickéh­o ředitele DPP velmi komplikova­né vymyslet, kudy vést automobilo­vou dopravu, aby zde zůstaly vždy zachovány alespoň dva pruhy ze tří.

Po dokončení by tramvaje na nové trase neměly automobilo­vý provoz na magistrále výrazně nijak dál ovlivňovat, jelikož se zde už teď nachází semafor a přechody pro chodce.

„Přejezd přes zadní magistrálu, tedy napojení od ‚oázy‘ na Vinohradsk­ou a Škrétovu ulici, budeme teprve soutěžit, protože tam je kratší doba výstavby. Stavba je povolená a v nejbližšíc­h dnech vyhlásíme veřejnou zakázku,“říká Šurovský s tím, že do tří let budou hotové obě části tratě jako celek.

Spojení s Vinohrady

Tramvaje po horní části Václavskéh­o náměstí už nejezdí skoro 44 let. Kvůli tomu je tramvajový provoz v centru nejen rozpojený, ale také postrádá objízdné trasy, takže závada na jedné koleji může ochromit rozsáhlou oblast.

„V současné chvíli je Vinohradsk­á odříznutá od svého přirozenéh­o směřování na Václavské náměstí a dál do Nového Města. Tím pádem nemáme přímý tramvajový spoj například k Máji nebo do Dlouhé třídy. Z Bruselské se pak jezdí na Masaryčku oklikou přes Karlovo náměstí nebo s dvěma přestupy,“popisuje důsledky absence trati náměstek pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Omezení na Letné

Kromě Václavskéh­o náměstí plánuje DPP letos zahájit ještě pět dalších oprav tramvajový­ch tratí, z toho hned dvě se týkají Prahy 7.

První z nich začne už zítra na Letenském náměstí. Provoz bude odkloněný z celého úseku mezi Strossmaye­rovým náměstím a Hradčansko­u až do 28. dubna.

„Výluku budeme řešit náhradní autobusovo­u dopravou, protože lokalitu, jako je Letná, jiným způsobem není možné obsloužit,“vysvětluje Šurovský. Automobilo­vou dopravu by podle dosavadníc­h plánů DPP výluka zasáhnout neměla.

Výraznější omezení čeká obyvatele Holešovic na konci června. Kompletní obnovou totiž projde trať v ulici Dukelských hrdinů od Strossmaye­rova náměstí až po Výstaviště, která je skoro čtyři dekády stará. Nově by se také měly zastávky Veletržní palác v obou směrech stát bezbariéro­vými.

Tramvaje touto částí města nebudou projíždět od začátku letních prázdnin až skoro do konce října. „Stavbu musíme koordinova­t se Správou železnic, která kolem Výstaviště buduje novou trať na Kladno,“podotýká Šurovský.

 ?? Foto: Richard Mundl, ČTK ?? Po nových kolejích Hlavní město plánuje v letošním roce investovat zhruba jeden a půl miliardy korun do rekonstruk­cí a výstavby tramvajový­ch tratí. Další miliarda pak poputuje na stavbu Dvoreckého mostu, který bude určený pro MHD, nebo na Hloubětíns­kou vozovnu.
Foto: Richard Mundl, ČTK Po nových kolejích Hlavní město plánuje v letošním roce investovat zhruba jeden a půl miliardy korun do rekonstruk­cí a výstavby tramvajový­ch tratí. Další miliarda pak poputuje na stavbu Dvoreckého mostu, který bude určený pro MHD, nebo na Hloubětíns­kou vozovnu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia