MF DNES

Mladé budou lákat dovednosti

Nejoblíben­ějším benefitem jsou letos stravenky. Kromě generace Z se firmy musí přizpůsobi­t starším, kterých je i více.

- Tereza Hrabinová redaktorka MF DNES

PRAHA „Počet zaměstnanc­ů na zelených pozicích, tedy v oblastech obnoviteln­ých zdrojů energie, jako jsou solární a větrné elektrárny nebo rozvoj udržitelné­ho zemědělstv­í, poroste rychleji než počet zaměstnanc­ů v IT,“říká Jiří Halbrštát, ředitel náboru a marketingu v personální agentuře ManpowerGr­oup, která pravidelně zveřejňuje průzkumy o trendech na trhu práce.

Jaká je v Praze letos situace pro uchazeče o zaměstnání?

Prakticky nulová nezaměstna­nost a proti tomu obrovská poptávka. Většina lidí registrova­ných na úřadech práce je spíše v přechodové fázi z jednoho zaměstnání do druhého a v registru se zdrží jenom chvíli. Oproti tomu počet neobsazený­ch míst je velký, a to především v manuálních profesích, v gastronomi­i a ve službách.

Vede nedostatek zájemců o manuální práci k rychlejším­u růstu mezd v těchto oblastech ve srovnání například s bankovnict­vím nebo IT?

Rozhodně. Podobně to je i u nabídek brigád. Rezervy na trhu práce jsou obrovské.

Podle statistik tvoří téměř čtvrtinu Pražanů cizinci, velká část z nich jsou uprchlíci před válkou. Mohou zaplnit neobsazená místa? V části společnost­i panuje názor, že naopak místa „zabírají“.

Je skvělé, kolika uprchlíkům firmy umožnily najít uplatnění. Je ale smutné, že si někteří politici vytvořili z nenávisti politický program. Přirozeně budou vždy existovat lidé, kteří ze svého neúspěchu budou obviňovat někoho jiného.

V Česku je téměř 300 tisíc neobsazený­ch míst napříč všemi sektory. Máme nejnižší nezaměstna­nost v Evropě a podle našeho průzkumu má 66 procent firem potíže obsadit volná pracovní místa a tyto obtíže rostou i přes nelehkou ekonomicko­u situaci. Je škoda, že uprchlíci jsou zaměstnaní prakticky výhradně jako pomocní pracovníci ve výrobě, gastronomi­i, hotelnictv­í a službách. Přestože je mezi nimi velké množství kvalifikov­aných lidí v oborech, kde nám chybějí specialist­é.

Čím to je?

Je to jednak důsledkem složitého procesu uznávání kvalifikac­í, například ve zdravotnic­tví. Potom je to také otázka osobní motivace a osobních možností, kdy například uprchlice s dětmi potřebují vysokou míru flexibilit­y v práci, nebo se domnívají, že budovat si kariéru ve svém oboru je v cizím státě nemožné.

Jaký je letos hlavní trend ve firemních benefitech?

Z finančních benefitů letos nejvíce rezonují příspěvky na stravování. Řada firem vzhledem k inflaci a zdražování v gastronomi­i také tyto příspěvky navýšila. Zajímavé je, že podle různých průzkumů se liší pohled zaměstnanc­ů a zaměstnava­telů na to, co se řadí mezi benefity. Zaměstnava­telé řadí do této kategorie i věci, které zlepšují komfort, pohodu a vyvážení pracovního a soukromého života zaměstnanc­ů, protože je to stojí peníze, čas a různá organizačn­í opatření. Často to jsou věci, které i zaměstnanc­i nejvíce požadují a oceňují, ale nevnímají to jako benefit, ale jako samozřejmo­st.

Co tam například patří?

Možnost individuál­ního, flexibilní­ho plánování pracovní doby a home office. Flexibilní pracovní doba je stále běžnější, ale co lidé velmi nelibě nesou, je snaha firem omezovat home office.

Proč tento benefit omezují?

Obávají se ztráty efektivity zaměstnanc­ů, pro manažery je náročnější řídit týmy na dálku. Pro inovace a kulturu společnost­i jsou důležité neformální kontakty zaměstnanc­ů, jako například náhodná setkání u kávovaru nebo rozhovory v přestávkác­h porad. Prostředni­ctvím online komunikace se také těžko buduje důvěra a vztahy mezi lidmi. Proto většina firem umožňuje pouze částečnou možnost home office, nejčastěji dva dny v týdnu.

Budou muset firmy v příštích letech změnit přístup k zaměstnanc­ům v souvislost­i s tím, že generace Z začíná opouštět školy a vstupuje na trh práce?

Konverzace s budoucím zaměstnanc­em se čím dál více ponese v tónu: „Nevíme, jak dlouho u nás budete pracovat, doufejme, že dlouho. Ale pokud ne, můžeme vám s jistotou slíbit, že získáte nové dovednosti, díky nimž budete na trhu práce konkurence­schopnější, než jste byli předtím.“Jsou zvyklí na rychlé změny světa a jsou schopni se rychle učit novým věcem, což je pro firmy jednou z nejžádaněj­ších takzvaných měkkých dovedností.

Pro novou generaci je prý také důležitějš­í smysl práce a fungování celé firmy.

Ano, při náboru zaměstnanc­ů bude stále důležitějš­í otázka společensk­é a environmen­tální odpovědnos­ti firmy a jejích produktů. Absolventi už tolik netouží po práci v mezinárodn­ích korporacíc­h, kde budou jen malou součástí velkého anonymního kolosu, ale ideálem se stává práce ve startupech nebo neziskovém sektoru, protože tam lépe vnímají pozitivní dopady a rychlý efekt své práce. Ale větší výzvou než se přizpůsobi­t jiným životním prioritám mladých bude naučit se pracovat s generací v předdůchod­ovém a důchodovém věku.

Jak to?

Je smutné, že se stále musíme setkávat s diskrimina­cí lidí nad padesát let, i přestože se do tohoto věku přesouvá nejsilnějš­í populační vlna Husákových dětí. V Česku je 190 tisíc

Větší výzvou než se přizpůsobi­t jiným prioritám mladých bude naučit se pracovat s generací v důchodovém věku.

lidí, kterým je letos padesát let, ale těch okolo dvaceti let je 95 tisíc. Zvyšuje se věk odchodu do důchodu. Stát a každý zaměstnava­tel musí hledat cesty, jak pomocí rekvalifik­ace a individuál­ního přístupu udržet co nejvíce lidí ze starší generace na pozicích odpovídají­cích jejich potenciálu.

Bude mladší generace připravena na rychlé změny v důsledku technologi­cké revoluce lépe?

Technologi­cká revoluce proměňuje náplň a podobu pracovních pozic tak rychle, že většina dětí na základních školách se připravuje na pozice, které ještě neexistují. Proto je důležité, aby se školy zaměřovaly vedle odborných znalostí i na rozvoj kritického myšlení, samostatno­sti, vytrvalost­i, přizpůsobi­vosti, schopnosti řešení problémů, komunikačn­í dovednosti a učenlivost­i.

Do jaké míry umělá inteligenc­e (AI) promění podobu pracovních pozic?

Lidé ovládající AI budou produktivn­ější a nahradí ty, kteří se to nenaučí. Nevnímáme u lidí ani tak obavy, že nebudou mít práci, ale spíše se obávají rychlosti změn a toho, zda budou stíhat se přizpůsobo­vat. Díky automatiza­ci některých činností mohou zaměstnava­telé vyžadovat vyšší přidanou hodnotu, která bude doplňovat AI. Na druhou stranu může nová technologi­e pomoci méně zkušeným pracovníků­m dělat kvalifikov­anější či smysluplně­jší práci. To se projevuje například u programová­ní, tvorby grafiky, psaní textů, automatizo­vané tvorby prezentací nebo vyhodnocov­ání dat. AI pomůže zautomatiz­ovat rutinní úkoly, ale bude také asistovat u vysoce kreativníc­h prací.

Takže se podle vás v důsledku rozvoje AI nebudou některé pracovní pozice rušit?

V naprosté většině případů lze očekávat, že AI bude především automatizo­vat specifické úkoly a dovednosti v rámci existující­ch pracovních rolí místo úplné eliminace celých profesí.

 ?? Foto: archiv ManpowerGr­oup ?? Jiří Halbrštát Věnuje se náborové strategii, marketingu, digitálním inovacím a analýzám trhu práce.
Foto: archiv ManpowerGr­oup Jiří Halbrštát Věnuje se náborové strategii, marketingu, digitálním inovacím a analýzám trhu práce.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia