MF DNES

Šebek: Nepředpokl­ádám, že by Kaderka pokračoval

Předseda Národní sportovní agentury líčí, co potřebuje tenisový svaz splnit, aby mohl čerpat dotace pro letošek. Část starších musí vrátit

- Stanislav Kučera tenisový reportér MF DNES

Za rok 2021 požaduje vrácení 29,7 milionu korun, kontroluje i hospodařen­í za letopočty 2022 a 2023. Nicméně Národní sportovní agentura podporu tenisovému svazu utnout neplánuje.

S prostředky pro letošní rok čeká na červnovou valnou hromadu, od níž požaduje vedení zvolené podle demokratic­kých stanov.

„Situaci vnímáme jako pochybení jednotlivc­ů,“podotkl na včerejší tiskové konferenci předseda NSA Ondřej Šebek v narážce na obvinění prezidenta svazu Iva Kaderky a dalších fyzických a právnickýc­h osob z dotačního podvodu. „Tenisové hnutí má takovou tradici a takové zapojení nejen vrcholovýc­h sportovců, že určitě není v zájmu Národní sportovní agentury, abychom tento sport poškozoval­i. Ale s vědomím toho, co se děje, musí být naše postupy naprosto standardní a princip opatrnosti spíš ještě znásobíme.“

Takže se snažíte poměry v českém tenise narovnat?

Tenisový svaz je spolek, který má nějakou strukturu, a to, kdo ho vede a jaké má stanovy, je odpovědnos­t tenisového hnutí. My jsme nastavili podmínky, za kterých si dovedeme představit, že finanční podpora bude pokračovat.

Jaké to třeba jsou?

Například demokratic­ké řízení spolku nebo předložení koncepcí. Jsou to tak zásadní materiály, že současné vedení s vědomím toho, že bude nová valná hromada, nechce tyto dokumenty validovat, což chápeme. Finanční podpora s velkou pravděpodo­bností pokračovat bude, ale zároveň je potřeba splnit tyto kroky, což se určitě nestane dřív než před konáním červnové valné hromady.

Bude pro vás při dalším jednání důležité i personální obsazení?

Určitě nechceme zasahovat do agendy spolku. Pro nás je hlavní, aby volby proběhly na základě aktualizov­aných stanov, ve kterých nejsou principy omezující demokratic­kou volbu. Teď probíhají zasedání regionální­ch svazů, až pak vzejde zvolené vedení, které pro nás bude partnerem. NSA nemá ambici říkat, že to má být ten nebo onen člověk.

Dovedete si představit, že by Ivo Kaderka zůstal ve funkci?

To je odpovědnos­t hnutí, ale vzhledem k tomu, co všichni v tenise zažívají, nepředpokl­ádám, že by pan Kaderka pokračoval.

Svaz nemá peníze na vrácení 29,7 milionu korun za rok 2021, předáte věc finančnímu úřadu?

Ano. Finanční úřad má na rozdíl od nás určité nástroje, jako jsou vymahateln­ost nebo splátkový kalendář. Nechci nic predikovat, může se stát, že zahájí celou kontrolu znovu. Pro svaz je asi nejlepší variantou dlouhodobý splátkový kalendář, který by jejich cash flow umožnilo naplňovat, aby se nedostali do pozice dlužníka.

Zároveň jste schválili dotace pro letošní významné tenisové akce.

Je to důležité pro kontinuitu. Ač víme, co se děje, a podezření na trestné činy jsou velmi závažná, tak pořádání turnajů v České republice má velkou tradici a je to i jedna z cest k úspěchům českého tenisu.*

 ?? Foto: ČTK ?? Budeme opatrní Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek hovoří o jednání s Českým tenisovým svazem.
Foto: ČTK Budeme opatrní Předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek hovoří o jednání s Českým tenisovým svazem.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia