MF DNES

Byt o desítky tisíc dražší než sousedů

Ministr školství Mikuláš Bek si dává proplácet 57 tisíc korun za služební bydlení

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů vlády, ale ukazuje se, že bydlí i za mnohem víc než jeho sousedé ve srovnateln­ých bytech. Vyvolává to otázky, proč od státu čerpá takovou sumu.

„Ať to veřejnosti vysvětlí ministr,“ vyzvala Beka znovu místopředs­edkyně ODS Eva Decroix.

MF DNES už minulý týden informoval­a, že ministerst­vo školství proplácí šéfovi resortu náhradu na přechodné ubytování v Praze ve výši 57 105 korun. Nyní redakce našla i bytový dům, v němž má Bek pronájem. A to třípokojov­ého bytu o velikosti 80 m2 s garážovým stáním na Břevnově.

„Kolik že platí? To je moc, my máme podobný byt a vejdeme se do čtyřiceti tisíc,“prohlásila asi šedesátile­tá žena, která vyšla z vedlejšího vchodu, než bydlí ministr. „Bydlím tu čtyři měsíce. Beka neznám, ale tolik neplatím. Jsem zhruba na polovině, ale můj byt je o něco menší,“řekl asi třicetilet­ý Ukrajinec.

Šéf resortu školství si přechodné ubytování začal podle svých slov hledat počátkem roku 2022 ještě jako ministr pro evropské záležitost­i. Našel ho v jedné z rezidencí v Praze 6, která je v realitních nabídkách označována jako luxusní.

Přesto se i někteří makléři drží s odhadem cen za pronájem stejného bytu v místě na průměru 35 tisíc korun za měsíc. „Na základě dat, která máme, se částka za pronájem bytu v této lokalitě pohybuje od 25 tisíc do 45 tisíc korun. Záleží na dalších faktorech, jako je stav bytu a budovy, v níž je byt umístěn, vybavení a zařízení nemovitost­i,“uvedla vedoucí tiskového odboru M&M reality Karolína Václavková.

Bek tvrdí, že si ceny u sousedů před stěhováním nezjišťova­l. „Ten rozdíl, když si ho porovnáte i s tím, co platí kolegové ve vládě, je vysvětlený velikostí bytu, který je o něco větší. Kdybych byl v Praze sám, tak mi stačí garsonka,“řekl ministr Bek. Ten má v Praze i rodinu.

Rozdíl v ceně, kterou platí on a sousedé, ministr nevysvětli­l. Řekl jen, že byt je drahý, protože se jako jediný z ministrů do Prahy přestěhova­l i s celou rodinou. „Z mého pohledu není rozumné, aby ministr, když má malé dítě, opustil rodinu a žil s ní pouze o víkendech nebo jednou za čtrnáct dní o víkendu. Takže většina ministrů má bydlení, které odpovídá potřebě jednoho člověka a já od začátku působení ve vládě potřebuji byt, který umožňuje fungování i s rodinou, což je tři plus kuchyňský kout o osmdesáti metrech čtverečníc­h,“sdělil MF DNES Bek.

Ten trvá také na tom, že peníze, které inkasuje od ministerst­va, jdou realitní kanceláři. A konkrétně kanceláři Vessan. „Vzhledem ke svému postavení si kvůli tomu nechal pro jistotu zkontrolov­at, zda to není něco takzvaně nevhodného právě z pohledu jeho postavení,“řekla v reakci na dotazy ještě mluvčí ministerst­va Tereza Fojtová. Odmítla, že by ministr částku nějak dělil, nebo posílal na několik účtů.

Realitní makléř RE/MAX Partner Artem Saykin označil takový postup placení nájemného za neobvyklý. „Není příliš obvyklé, že by se nájem platil realitní kanceláři, ale je možné, že majitel nemovitost­i si nechává nemovitost realitní kanceláří spravovat,“uvedl Saykin. Ten se také ještě vrátil k výši Bekova pronájmu. „Nájem nadstandar­dního třípokojov­ého bytu v novostavbě, který má i nějaké příslušens­tví ve formě terasy či garážových stání, se v dané lokalitě může pohybovat až na úrovni 50 tisíc korun měsíčně plus poplatky za služby. Pro detailní posouzení výše nájmu je však potřeba konkrétní nemovitost vidět,“sdělil Saykin.

Ministr Bek má jako mimopražsk­ý politik na proplácení náhrad na přechodné ubytování ze zákona nárok. Překvapivá je ovšem výše příspěvku. Ministři sice mají strop ve výší naturálníh­o plnění, tedy jako kdyby ubytování poskytl sám úřad, ale to se zjevně neděje. Pro příklad: ministerst­vo školství poskytuje přímo v areálu ministerst­va na Malé Straně jednu ubytovací jednotku náměstkovi člena vlády Jiřímu Nantlovi. Pronajata mu byla garsonka o velikosti cca 45 m2 a platí za ni 7 tisíc korun za měsíc. „Aktuální cena byla přitom stanovena z průzkumu průměrné ceny na m2 za ubytování v Praze a v ČR, a byl použit koeficient 50 procent vzhledem k umístění a stavu ubytovací jednotky,“vysvětlila mluvčí Fojtová.

Podle předsedkyn­ě Oživení, spolku který usiluje o transparen­tnější samosprávu v zemi, by bylo záhodno po vzoru Sněmovny schválit horní limit této náhrady. Na příspěvek na přechodné ubytování mají totiž nárok i poslanci. Těm je ale propláceno 20 500 korun za měsíc.

MF DNES kvůli nesrovnalo­stem v Bekově pronájmu oslovila i předsedy koaličních stran. Žádný z nich ale na dotazy nereagoval.

Komentář naopak včera přidal předseda školských odborů František Dobšík. „Víc by mě potěšilo, kdybych četl, že se našly v resortu školství úspory, které se využijí na platy nepedagogů,“sdělil MF DNES s tím, že ale nechce polemizova­t, zda je pronájem ministra důstojný či nadstandar­dní, ani mu dávat knížecí rady, že by se měl uskromnit.

S přispěním Markéty Lankašové

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Rezidence Ministr školství Bek hledal bydlení a našel. V luxusní rezidenci na Břevnově. Jeho sousedé v ní platí méně.
Foto: Ladislav Křivan, MAFRA Rezidence Ministr školství Bek hledal bydlení a našel. V luxusní rezidenci na Břevnově. Jeho sousedé v ní platí méně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia