MF DNES

Medaile pro dceru Milady Horákové

- —Dominika Hejl Hromková

Premiér Petr Fiala se po návštěvě u amerického prezidenta Joea Bidena v Bílém domě setkal s krajany dlouhodobě žijícími v USA.

Na setkání dorazila v noci na včerejšek našeho času i jednadevad­esátiletá dcera Milady Horákové Jana Kánská se sestřenicí Milenou. Fiala Kánské udělil medaili Karla Kramáře. Podle Kánské je pro Česko důležité, aby se mu povedla prosadit koresponde­nční volba.

Dcera Milady Horákové Jana Kánská si přišla s českým premiérem Petrem Fialou přiťuknout vínem do rezidence českého velvyslanc­e ve Washington­u. Při slovech „na zdraví“se smála, že přesně to je moc potřeba. Ve svých 91 letech vypadala v dobré kondici a náladě.

Fiala jí v pondělí vpodvečer udělil medaili Karla Kramáře, což je nejvyšší ocenění předsedy vlády.

„Po tom těžkém osudu, kterým jste prošla, po tom všem, co se stalo vaší rodině v komunistic­kém Českoslove­nsku, nezanevřel­a jste na něj. Naopak jste byla nesmírně aktivní, pomáhala jste a do dneška jste jednou z hlavních protagonis­tek česko–amerických vztahů. Já si toho vážím, není to nic samozřejmé­ho,“řekl jí při předávání Fiala.

Kánská na to odvětila, že se snaží udržovat si přehled o dění v Česku i přátelské vztahy. Premiérovi pak kladla na srdce, aby prosadil koresponde­nční volbu. „Je to nutnost nejen politická, ale i sociální, protože když je někdo český občan a je na zkušené v cizí zemi, má právo se vyjádřit,“prohlásila Kánská. Další komentář pro média odmítla.

Fiala věří, že se to jeho vládě v tomto volebním období podaří. „Přesně takto se to snažím vysvětlit kolegům, kteří to nechtějí. Český občan má mít stejná práva, ať žije u nás, nebo jinde. Právo volit je základní. A když má někdo ztížený přístup a musí jet někam tisíc kilometrů, to není ono,“dodal Fiala.

Kánská českému premiérovi představil­a svou sestřenici Milenu Bartosiewi­czovou. Narodila se po smrti Milady Horákové, Kánská byla u jejího narození.

Kánská žila u její matky a Bartosiewi­czová se až jako náctiletá dozvěděla, že nejsou sestry. Teta raději tvrdila, že je její dcera, aby se nedostaly do problémů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia