MF DNES

Píše mladým o politice, bokem dělá u STAN

Vítr lámal stromy, vlaky se zpozdily

- — Jiří Vachtl

Silný vítr v noci na včerejšek lámal stromy po celé zemi. Jen v Královéhra­deckém kraji hasiči zasahovali u 23 událostí. U Studnice na Náchodsku najel vlak bez cestujícíc­h do spadlého stromu. Vlaky nejezdily ani na železniční trati Praha–Benešov. V úseku mezi Čerčany a Benešovem zastavily provoz popadané stromy, které poničily i trakční vedení. Hasiči ve středních Čechách zasahovali téměř u stovky případů. (iDNES.cz)

Influencer­ka Johana Bázlerová patří mezi nejvýrazně­jší zástupce mladé generace na Instagramu. Její účet „Jsem v obraze“, kde přibližuje politiku a informuje, kdo vyhrál volby nebo co schválili poslanci, sleduje téměř 200 tisíc lidí. Pro mladé je její profil často jediným místem, kde si přečtou o politice.

Současně ale Bázlerová během kampaně před eurovolbam­i figuruje na výplatní pásce Starostů, kterým spravuje sociální sítě. Hnutí jí za to platí 35 tisíc korun měsíčně, jak vyplývá z jeho volebního účtu. Na jejím profilu přitom o tom, že by zároveň pracovala pro jednu ze stran, o kterých píše, není ani zmínka. Redakce MF DNES se proto na Bázlerovou obrátila s dotazy, zda ji přijde souběh informován­í o politice a práce pro STAN v pořádku a zda je v tomto vůči svým sledujícím dostatečně transparen­tní. Influencer­ka však neodpovědě­la.

Jako influencer pro ně nedělám

Už dříve ale na podobné dotazy reagovala tak, že nepovažuje souběh těchto aktivit za nežádoucí. „Jako influencer pro žádnou stranu ani politika nefunguju a nepracuju a ani bych žádnou takovou nabídku za žádných okolností nepřijala. V komunikačn­ím týmu Starostů funguju normálně za sebe, za Johanu. Je to pro mě normální džob, nic víc,“vysvětlova­la nedávno na síti X.

„Měla bych snad platit nájem z vody a vzduchu, a nedej bože abych pracovala v politice??Ale yes, je to něco novýho (svět influencer­ů), takže to dost lidí nedokáže oddělit a pochopit,“pokračoval­a. Minimálně některým jejím sledujícím to ale zcela v pořádku nepřijde a informaci, že influencer­ka bokem pracuje pro STAN, by bývali byli ocenili. „Její profil ráda sleduju. Že tvoří marketingo­vý obsah pro STAN, jsem netušila. Zpravodajs­tví a komerční spolupráce s politickým­i stranami na vedlejšáku podle mě nejdou dohromady, budu její příspěvky brát s větším odstupem,“řekla studentka Natálie, která účet dlouhodobě sleduje.

Po kritice na sítích si informaci, že pracuje pro Starosty, Bázlerová nedávno doplnila do profilu na síti

LinkedIn, kde ji však sleduje řádově méně lidí než na Instagramu, pouhých 747. Na jejím hlavním profilu zmínka o této práci stále chybí.

S mladými radí i prezidento­vi

Bázlerová je také součástí takzvané Rady mladých, skupiny influencer­ů, která radí prezidentu Petru Pavlovi, jak oslovit mladou generaci, a diskutuje s ním o jejích problémech. Na letošní rok plánují také řadu společných aktivit, tou první byl březnový výběh Stromovkou.

Na Hradě angažmá influencer­ky u Starostů za problemati­cké nepovažují. „Rada mladých je neformální skupina mladých lidí, kteří na dobrovolné bázi diskutují s prezidente­m Pavlem o tématech mladých. Nejde o formální poradní orgán a zapojení mladí lidé nejsou s kanceláří v žádném smluvním vztahu,“řekla MF DNES mluvčí prezidenta Eva Hromádková s tím, že názorová pestrost skupiny je naopak žádoucí.

Bázlerová v minulosti pracovala také pro předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS), kterému taktéž radila se sítěmi. Podle digitální antropolož­ky Marie Heřmanové se dá očekávat, že se influenceř­i budou do politickýc­h kampaní zapojovat stále častěji. „Na západ od nás je to rozhodně trend. Dává to smysl a nejspíš se to bude dít i u nás,“říká.

Její slova potvrzuje i expert na data a komunikaci David Kursa. „Kde dříve hrála hlavní roli tradiční média, jako tisk a televize, skrze která bylo možné oslovit masu lidí, dnes mnohdy hrají důležitějš­í roli sociální sítě a jiné komunikačn­í platformy,“tvrdí Kursa.

 ?? Foto: Hrad ?? Influencer­ka Johana Bázlerová má na Instagramu populární profil Jsem v obraze, kde mladým přibližuje politiku. Pracuje i pro STAN.
Foto: Hrad Influencer­ka Johana Bázlerová má na Instagramu populární profil Jsem v obraze, kde mladým přibližuje politiku. Pracuje i pro STAN.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia