MF DNES

Celý rok praxe ve škole

Ministerst­vo školství představil­o osmnáctero dobrého učitele. Bude je po studentech vyžadovat

- Markéta Lankašová reportérka MF DNES

Začínající­m učitelům už nebude stačit, aby vystudoval­i, ovládali látku svého předmětu, předávali ji dětem před tabulí a pak je z učiva zkoušeli.

Ministerst­vo školství schválilo nová pravidla pro budoucí učitele, která začnou platit pro nové studenty pedagogick­ých fakult v dalších letech. Zavádí především mnohem více praxe při studiu.

Ministerst­vo školství si od toho slibuje, že budoucí kantoři se lépe sžijí se svou profesí a z povolání „neutečou“

po prvním roce. „Minimum praxe za celé studium bude 240 hodin, což odpovídá asi 12 týdnům praxe po čtyřech vyučovacíc­h hodinách denně. Z toho alespoň třetinu musí student sám odučit,“představil nové pravidlo náměstek ministra školství Jiří Nantl (ODS).

Zbytek mohou být náslechové hodiny nebo bude člověk v roli asistenta pedagoga.

Podle předsedy Asociace děkanů pedagogick­ých fakult Františka Vaníčka dnes na školách není povinná praxe sjednocena. „Každá fakulta má vlastní pravidla. Někde je doba praxe už nyní srovnateln­á, jinde je poloviční. Nyní to přesně stanovíme. Změny se musí projevit v nově akreditova­ných studijních oborech, do nichž bude univerzita teprve přijímat zájemce. Ale pokud to fakulta zvládne změnit už stávajícím studentům, jenom dobře,“upřesnil Vaníček.

Obdobou 12 týdnů praxe je pak novinka nazvaná „klinický rok“. To jsou dva studijní semestry, které budoucí kantor stráví přímo ve škole ve výuce. Jeden den v týdnu bude docházet na fakultní semináře, zbytek každého týdne ve školním roce bude získávat povědomí o tom, jak to ve škole funguje.

„Klinický rok bude součástí pětiletého magistersk­ého studia, už nyní máme žádosti o akreditace takových oborů. Očekávám, že první studenti do nich nastoupí od září za rok,“odhadl Vaníček.

Podle studentky učitelství z pražské Univerzity Karlovy, třiadvacet­ileté Anety Peškové, dá dosavadní krátká povinná praxe člověku jen pramalou představu o tom, co to znamená být učitel. „Měla jsem povinnou praxi 24 vyučovacíc­h hodin. Za tak krátkou dobu toho velmi málo zjistíte, nic si nevyzkouší­te a pro moje rozhodován­í, jestli tu práci chci dělat, to není skoro vůbec užitečné,“míní Pešková.

Studentům může pomáhat s přípravou na výuku už zkušený kolega, takzvaný provázejíc­í učitel. Aktuálně takových mentorů v Česku funguje téměř 900.

Zvídavost i psychohygi­ena

Kromě změny v praxích musí fakulty dohlédnout i na to, že absolventi budou ovládat i dalších dohromady 18 dovedností.

„Posouváme se od pouhé potřeby rozumět oboru a předávat informace žákům třeba ke kompetencí­m řízení, management­u třídy, poskytován­í zpětné vazby žákům nebo také k umění profesní spolupráce,“vyjmenoval některé prvky, na které se bude už při studiu klást důraz, náměstek ministra Nantl.

Novým generacím učitelů mají pravidla zajistit, že budou s žáky umět jednat tak, aby se děti cítily ve školách bezpečně, látku stíhaly a byly neustále zvídavé. „Jde nám taky o psychohygi­enu a duševní zdraví učitelů. I k tomu je budeme na fakultách vést,“doplnil Nantl.

Některá z pravidel jsou už nyní součástí výuky, pro budoucí učitele však budou představov­at profesní standard, který bude stát vyžadovat a také kontrolova­t.

Kompletní seznam pravidel najdete na iDNES.cz

Měla jsem povinnou praxi 24 hodin. Za tak krátkou dobu toho zjistíte málo.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia