MF DNES

Neberete 45 tisíc měsíčně? Pak nežijete „důstojně“

- — Tomáš Lánský

PRAHA Kromě minimální mzdy skupina ekonomů vymyslela nově i „důstojnou mzdu“.

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 47 718 korun hrubého v Praze, 45 573 korun hrubého mimo ni. Nedosáhla na ni polovina zaměstnanc­ů v Praze a 67 procent lidí mimo Prahu.

Ovšem pozor, zmíněná čísla jsou subjektivn­í konstrukcí a jiní ekonomové s nimi nesouhlasí.

Oproti minimální mzdě, jejíž výši určuje stát, minimální důstojná mzda (MDM) podle autorů zdůrazňuje, jaký je standard života, který je považován za přijatelný. Jednoduše říká, že jde o mzdu, kterou lidé potřebují k pokrytí svých základních životních potřeb.

„Máme za sebou výjimečné období extrémní inflace spojené s ekonomický­m poklesem. Zaměstnanc­ům s nízkými mzdami se tak hranice důstojné mzdy většinou ještě vzdálila, neboť náklady rostly rychleji než jejich nominální mzdy. Pod hranici důstojné mzdy se navíc meziročně propadlo 184 tisíc zaměstnanc­ů,“vysvětluje ekonom Jan Bittner, který se v Platformě podílí na výpočtu důstojné mzdy. „Pod čarou“se loni nacházelo 2,7 milionu zaměstnanc­ů.

Letošní státem garantovan­á minimální mzda je

18 900 korun, tedy 41 procent průměrné mzdy. „Když vezmu predikci z ministerst­va financí z jejich dat, tak by minimální mzda mohla v roce 2029 vycházet zhruba na 27 400 korun,“uvedl v ČT ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ne všichni ekonomové minimální důstojnou mzdu jako ukazatel uznávají. Ekonom Lukáš Kovanda tvrdí, že se slovem důstojná by neměla ekonomie pracovat, neboť je subjektivn­í. „Něco jiného je důstojnost pro bezdomovce, něco jiného pro miliardáře. Měření důstojné mzdy by nemělo být součástí seriózní ekonomické debaty. Důstojná mzda je náhodně vybrané číslo vycucané z prstu,“řekl MF DNES Kovanda. Podle něj vytváří podobná zveřejňova­ná čísla důstojných mezd tlak na růst mezd minimálníc­h, což paradoxně přispívá k inflaci. „Pokud ta ekonomika na vyšší mzdy nemá, tak stejně se to nakonec projeví inflací a ty vyšší mzdy lidem inflace sežere,“míní Kovanda.

tis.

korun činí důstojná mzda, již vyčíslili experti.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia