MF DNES

Za Trumpa by svět byl bezpečnějš­í, píše Trussová

-

LONDÝN Britská expremiérk­a Liz Trussová, jejíž sedmitýden­ní působení v čele vlády se zapsalo do dějin jako nejkratší v historii, si v nové knize stěžuje, že v Downing Street, sídle britských premiérů, se nedá žít. A také silně podpořila Donalda Trumpa.

Publikace Trussové s názvem Ten Years to Save the West (Deset let na záchranu Západu) včera vyšla v Británii a Spojených státech.

„Svět byl bezpečnějš­í, když byl Donald Trump v Bílém domě. Potřebujem­e silnou Ameriku víc než kdy dřív. Naši oponenti se báli Trumpovy administra­tivy více než demokratů,“řekla bývalá konzervati­vní premiérka stanici BBC.

V knize Trussová naopak kritizuje současného prezidenta Bidena. „Co Bidenova administra­tiva, Evropská unie a jejich mezinárodn­í partneři nechtěli, byla země, která prokazuje, že se věci dají dělat jinak,“píše Trussová v knize.

Ohledně brexitu bývalá premiérka napsala, že měla být ostřejší; EU podle ní vnímala odchod Británie z bloku jako „válečný čin“. „Jediné, čemu EU rozumí, je bolest,“cituje server Politico z její knihy.

Server britského bulvárního Daily Mirror rovněž poukazuje na politické přešlapy, trapné situace či osobní problémy, které Trussová za krátkou dobu v úřadu prožívala a v nové knize o nich hovoří; například když si na Valném shromážděn­í OSN v New Yorku na pohled spletla ženu amerického prezidenta Bidena Jill s Brigitte Macronovou, ženou prezidenta Francie, nebo když měla problém nechat si do Downing Street doručit jídlo, protože rozvážkové služby nevěřily, že nejde o žert.

Sídlo britských premiérů je podle Trussové „izolované“a „bez duše“, bývalá premiérka údajně několik týdnů pociťovala „svědění“, jelikož místo bylo zamořené blechami. „Celý dům musel být ošetřen sprejem proti blechám,“uvádí Trussová, která však nevylučuje, že by do souboje o post šéfky Konzervati­vní strany a britské premiérky vstoupila znovu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia