MF DNES

Do kraje bych rád volil osobnosti

- Právník a publicista

Jiří Němec

Ještě neznáme jejich datum, ale kromě jarních eurovoleb se kvapem blíží i podzimní volby krajské. Strany již představuj­í kandidáty na hejtmany a občané se mohou pomalu zamýšlet, koho a proč si vyberou. A nemusí to být úplně jednoduché. Krom jiného je to dáno i volebním systémem.

V krajských volbách si musíme vybrat vždy jen jednu kandidátku stejně jako při volbách do Sněmovny, a na té vyznačit maximálně 4 přednostní hlasy. Pokud kandidát získá dostatečný počet „kroužků“, přeskočí i z posledního místa všechny, lídra nevyjímaje.

Na rozdíl od voleb do zastupitel­stev obcí však nemůžeme označit lidi z jiných stranickýc­h kandidátek. Proč máme v případě voleb do obcí možností vícero, ale do krajů jen jedinou?

Nešlo by i do krajů volit tak, abychom mohli „sáhnout“i do kandidátek jiných stran, jsou-li tam osobnosti, které bychom rádi viděli v zastupitel­stvu? Mít všechny volební strany a kandidáty na jednom listě a stejně jako v případě voleb do obcí označit křížkem svoji „hlavní“stranu, ale navíc vyznačit křížkem individuál­ně i další kandidáty z jiných stran? Anebo neoznačova­t křížkem žádnou „hlavní“stranu, a vybrat pouze jednotlivě lidi z různých kandidátek až do počtu všech volených členů zastupitel­stva?

Osobně si myslím, že by nebylo vůbec od věci převzít pro volby do krajských zastupitel­stev systém pro volby do těch obecních. Mají totiž blíže k volbám do obcí než do Poslanecké sněmovny.

A tomu by měl odpovídat i jejich volební systém.

Někdy s tím mám totiž trošku problém. Většinou si v krajských volbách umím vybrat jednu volební stranu, která nejvíc vyhovuje mým preferencí­m, ale vedle toho bych rád dal svůj hlas i dalším kandidátům z jiných kandidátek, třeba proto, že je osobně znám a jsem přesvědčen, že by byli pro zastupitel­stvo kraje přínosem.

Možná by taková změna volebního systému zvýšila i zájem lidí o krajské volby. Letos však budeme stále volit postaru jen jednu volební stranu, do nedávné komplexní novely volebních zákonů se tato změna bohužel nevešla.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia