MF DNES

Prázdný byt je jako past. Chtějí ho totiž zdanit

- Jakuba Pokorného, editora MF DNES

Mohl bych s tím být hotov celkem jednoduše v jednom odstavci. Zvažovaná daň z prázdných bytů představuj­e plíživý návrat socialismu a komunismu, nemístný zásah do svobody soukromého vlastnictv­í.

Ale to by mi pod tímhle odstavcem zbyl v místě vyhrazeném pro Razii prázdný bílý papír, tak to rozvedu a vyjádřím se i k argumentům druhé strany, které naposledy 4. dubna v pořadu Rozstřel na iDNES.cz vyjádřil sociolog bydlení Martin Lux. Titulek byl výmluvný: „Zdaňme prázdné byty, klidně i desetináso­bně.“

Lux vychází z toho, že v Česku je prázdných zhruba 200 tisíc bytů a klade si otázku: „Proč je majitelé neposkytno­u pro účely pronájmu?“A odpovídá, že „pronájem je riziková záležitost“.

V předchozím odstavci se skrývá jádro věci. Když majitelé neposkytno­u byty k nájmu, připravují se o docela slušný zisk. V Praze to může být i víc jak 10 tisíc měsíčně za malý byt. Pročpak to asi dělají? Jestlipak oni, čerchmanti, nemají pádný důvod? Třeba koupený byt drží pro dceru, až půjde studovat do města a bude ho potřebovat, a chtějí ho mít čisťounký a vonící novotou. To je zcela legitimní.

Strach z nájemníků špindírů

Anebo se majitelé obávají, že jim ho nájemník zdevastuje. Vzpomínám, že když jsem před lety chtěl koupit byt, šel jsem na prohlídku do jednoho v krásném bytovém komplexu nedaleko O2 Areny na Českomorav­ské. Byl totiž levný. Důvod? Majitelka ho prodávala, jelikož se nepohodla s nájemníkem, a ten se jí pomstil a poškodil ho. Třeba vytrhal zásuvky.

Ale i kdyby majitel žádný důvod neměl, tak si koupil byt, chce ho mít a vydělávat na jeho rostoucí ceně na trhu. No a co?

Rozhovor kolegy moderátora Vladimíra Vokála se sociologem Luxem byl vůbec zajímavý. Vokál položil otázku, jestli by neměl být zdaněn „ne druhý či třetí byt v rodině, ale šestý, desátý nebo padesátý“? Jestli by daň neměla mířit na velkoinves­tory, kteří mají bytů hodně. Tedy, kde je ta hranice? Od kolika bytů už jste velkopodni­katel? Otázka zůstala bez odpovědi. Lux reagoval, že „my jsme doporučova­li a nebyli jsme moc populární, aby se daň z nemovitost­i výrazně zvýšila“.

Jak by se vlastně dokazovalo, že je byt prázdný? Co, když ho mám k rekreaci a pojedu tam jednou měsíčně na víkend, je „prázdný“nebo „plný“? Na to Lux odpověděl, že daň by zaváděly obce, právě ony by měly najít způsob kontroly.

Mimochodem nápad na daň z prázdných bytů má docela zajímavou historii. Server Novinky.cz v roce 2021 napsal, že ji kdysi měli v programu (v roce 2017) i Piráti, kteří se k tomu už dnes nehlásí. Ve zmíněném článku se připomíná, že stejnou věc měla v programu i ČSSD a že v roce 2019 primátor Zdeněk Hřib navrhoval, že by se prázdný byt dal identifiko­vat přes elektroměr, a že jedna kandidátka z koalice SPOLU spočítala naopak to, že výtěžnost daně by byla jen stovky milionů, takže nic moc.

Sociolog Lux odhadl, že daň z prázdných bytů se u nás zavede asi za sedm let, protože se o ní diskutuje tři roky a obvykle „se u nás věci zavádějí po 10 letech diskusí“. Motivací daně je, aby ubylo prázdných bytů. Ale bude to skutečně tak? Nevyplatí se majitelům zaplatit a nechat je dál prázdné? A co bude dál? Budou se zdaňovat auta, kterými majitel moc nejezdí a kožichy, které nenosí? „Prázdnej byt je jako past/kde růže uvadnou,“zpívá Janek Ledecký v písni Proklínám. Prázdné byty jsou pro investory trochu pastí, protože budou vždy červeným hadrem pro komouše a závistivce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia