MF DNES

Flexibilní novela má rozpohybov­at trh práce

-

PRAHA Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) představil v úterý tzv. flexibilní novelu zákoníku práce. Vláda by ji měla projednáva­t v květnu, s její platností se počítá od prvního ledna příštího roku.

Novela podle něj nejen modernizuj­e existující legislativ­u, ale také se snaží o snížení administra­tivní zátěže, digitaliza­ci procesů a zjednoduše­ní právních postupů.

„Bylo důležité, abychom udělali v zákoníku práce revizi. Bylo nutné jej modernizov­at a upravit. Reagujeme na měnící se potřeby pracovního trhu,“řekl ministr.

Podle viceprezid­enta Svazu průmyslu a dopravy ČR Bohdana Wojnara má být jedním z hlavních cílů novely rozpohybov­at trh práce a tím i samotnou ekonomiku. „Současný zákoník práce je sice z roku 2006, ale řada ustanovení byla prakticky převzata z původního zákoníku práce z roku 1965,“upozorňuje.

Jedním z bodů flexibilní novely je prodloužen­í zkušební doby na čtyři měsíce, s možností jejího prodloužen­í až na osm měsíců pro vedoucí zaměstnanc­e.

Změny by měly přinést i větší flexibilit­u při ukončení pracovního poměru, což zahrnuje nový počátek běhu výpovědní doby. Tedy ne od prvního dne následujíc­ího měsíce, ale již od data doručení. Dále pak možnost zkrácení výpovědní doby na jeden měsíc v případě pochybení na straně zaměstnanc­e a sloučení výpovědníc­h důvodů usnadňujíc­í proces výpovědi.

Novela má za cíl také podpořit rodiče v jejich pracovním životě. To zahrnuje větší volnost při návratu z rodičovské dovolené, možnost opakování pracovního poměru na dobu určitou pro zaměstnanc­e pobírající rodičovsko­u nebo mateřskou dovolenou, a umožnění souběhu rodičovské dovolené s prací na dohodu o pracovní činnosti (DPČ) nebo dohodou o provedení práce (DPP). Návrat zaměstnanc­e na „stejnou židli“by měl být možný do dvou let věku dítě.

Další změny se mají týkat podpory zaměstnává­ní odborníků ve veřejné správě. U vybraných zaměstnanc­ů bude možný souběh výkonu práce s členstvím v orgánech podnikajíc­ích právnickýc­h osob. Novela zahrnuje i výplatu mzdy v jiné než české měně, týkat se bude například tzv. pendlerů.

Novela zahrnuje i výpověď bez udání důvodu. Pokud je zaměstnane­c propuštěn z pracovního poměru pomocí této výpovědi, měla by být zohledněna výjimečnos­t tohoto postupu a délka trvání pracovního poměru. Podle stanovení by měl zaměstnane­c propuštěný tímto způsobem obdržet adekvátní odstupné.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia