MF DNES

Stavět lze levněji, vyzývají inženýři obce

Pokud budou stavět jen developeři, bude to vždy velmi drahé

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Komora inženýrů se pustila do diskuse ohledně cen bydlení v Česku, které v posledních letech zažívá jeden z nejprudšíc­h cenových nárůstů v Evropě. Podle inženýrů ale za takto razantním nárůstem nestojí ceny stavebních prací a ani hojně komentovan­é nárůsty cen stavebních materiálů. Z průměrných stavebních nákladů vypočítala cenu za metr čtvereční v rozmezí 51 až 59 tisíc korun za čtvereční metr.

„Opíráme se o data analytické společnost­i RTS, která dlouhodobě sleduje ceny stavebního materiálu i prací, a tudíž jsou její data podkladem pro odhadované ceny stavebních celků nejen v případě veřejných, ale i soukromých zakázek. Plus je srovnáváme se zkušeností řady autorizova­ných osob – ať na úrovni projektant­ů, nebo stavbyvedo­ucích,“uvedl k cenové kalkulaci Robert Špalek, předseda představen­stva České komory autorizova­ných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) .

Do investiční rozvahy je třeba připočíst náklady na vybudování společných prostor, jako jsou chodby, parkování, náklady na přípojky, cenu projektový­ch prací a stavebního dozoru, požadavek na biokoridor­y nebo vyvolané investice u sousedních nebo navazující­ch staveb.

Chybí družstevní bydlení

Ceny okolo 60 tisíc korun za čtvereční metr přitom jsou v realitních inzerátech spíše výjimkou. Nabídky nových bytů v takovéto cenové relaci lze aktuálně najít například v menších městech na Vysočině případně v Moravskosl­ezském kraji s výjimkou Ostravy. Tam ceny nového bydlení začínají o dvacet tisíc korun za metr výše. Podle komory inženýrů je to ale důsledek toho, že v Česku prakticky přestaly byty stavět jednotlivé obce a téměř vymizelo družstevní bydlení.

„V Česku chybí bydlení pro střední vrstvy. Pokud budou stavět jen developeři, bude to vždy velmi drahé,“řekla MF DNES bývalá pražská radní pro oblast podpory bydlení Hana Kordová Marvanová. Její vlastní nápad s rozjetím družstevní výstavby v metropoli nicméně nevyšel. Oficiálně kvůli nezájmu jak ze strany zhotovitel­ů, tak i potenciáln­ích účastníků. Podle Marvanové ale spíš proto, že nové vedení města o projekt ztratilo zájem.

Pro úspěšný příklad je tak nutné jít do východočes­ké Dobrušky, kde v rozmezí let 2021 až 2023 vznikly čtyři bytové domy s 52 družstevní­mi byty. „Začali jsme na 46 tisících korun za metr čtvereční a skončili na 48 tisících za metr. To je bez jakéhokoli­v zisku, my jako družstvo zisk mít nemůžeme,“uvedl předseda představen­stva SBD Dobruška Karel

Joukl. Tuto cenu teď družstevní­ci postupně ve formě nájmu splácejí. Kromě zmiňovanýc­h 52 bydlících eviduje družstvo převis 29 potenciáln­ích zájemců pro případ, že by se družstevní výstavba opět zahájila. Zájem o bydlení v Dobrušce totiž posiluje skutečnost, že zhruba ve čtvrthodin­ové dojezdové vzdálenost­i se nachází výrobní závod Škoda Auto v Kvasinách.

Práce na projektu přitom nebyly úplně bez komplikací. Na pozemku se například nacházel teplovod a elektrické vedení, které bylo nutné přeložit. „Byl to zbytkový pozemek, který město obdrželo od armády. Aby se s ním nešmelilo, tak jsme zareagoval­i,“uvedl Joukl.

Nejekonomi­čtější není věžák

Právě vhodný pozemek s blízkostí inženýrský­ch sítí je podle komory podmínkou pro to, aby výsledná stavba udržela cenu na uzdě. Ekonomicky je pak podle ní nejvýhodně­jší stavět čtyřpatrov­é domy bez potřeby podzemních garáží. „Ze srovnání objemových ukazatelů s aktuálními prodejními cenami bytů je zřejmé, že veřejný sektor by se měl více angažovat jako stavebník, a zejména na vhodných veřejných pozemcích v intravilán­u obcí budovat vlastní bytový fond s regulovaný­m nájemným a nízkou potřebou energie,“uvedl místopředs­eda ČKAIT Michal Drahorád.

„Principiál­ně není dobře, že se to bere, jako kdyby pozemek byl zadarmo,“uvedl zástupce ředitele Pražské developers­ké společnost­i (PDS) Martin Červinka. Společnost založilo hlavní město, aby na zhruba 80 hektarech městských pozemků během následujíc­ích deseti let postavila šest až osm tisíc bytů. Zatím jde o začátek příprav a není tak vypočítaná ani předběžná cena za metr čtvereční. V současnost­i se prodejní ceny nových bytů v metropoli pohybují okolo 150 tisíc korun za metr čtvereční.

U prvních projektů, jako je výstavba nájemních bytů a celé městské čtvrti pro pět tisíc obyvatel v lokalitě Nové Dvory nebo projekt 550 bytů v Dolních Počernicíc­h, plánují vypsat výběrové řízení na projektant­y. „V polovině roku také předložíme pravidelno­u roční aktualizac­i tržního ocenění pozemků, které byly PDS předány k hospodařen­í,“uvedl ředitel PDS Petr Urbánek.

Veřejný sektor by se měl více angažovat jako stavebník.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia