MF DNES

O regulaci hazardu nyní rozhodne Ústavní soud

Magistrát odmítá upravit vyhlášku o hazardu i přes výzvu ministerst­va vnitra

- Tereza Hrabinová redaktorka MF DNES

PRAHA Vyhlášku o hazardu Praha nezmění ani přes výzvu Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS) a ministerst­va vnitra, jež s její stávající podobou nesouhlasí.

ÚOHS totiž považuje za diskrimina­ční, že v Praze platí na různých místech různá pravidla, byť se týkají jen živé hry (k těm patří kostky,

karty nebo ruleta, pozn. red.) a jsou stejná pro celé městské části.

„Podle antimonopo­lního úřadu by mělo město myslet jako celek, aby nebylo něco zakázané v Praze 2 a ve vedlejší ulici Prahy 1 už to bylo povolené,“vysvětluje předseda finančního výboru magistrátu Vladan Brož (Praha sobě).

Ministerst­vo vnitra při přezkumu výhrady antimonopo­lního úřadu potvrdilo a v březnu vyzvalo magistrát, aby protiprávn­í části vyhlášky do šedesáti dnů upravil.

Vyhláška se měnit nebude

Pokud Praha po dobu této lhůty vyhlášku nezmění, resort vnitra zahájí třicetiden­ní řízení na jehož konci pozastaví účinnost části vyhlášky o živé hře. Následně o tom, jestli je vyhláška v souladu se zákonem, rozhodne Ústavní soud ČR.

„Na radě jsme deklaroval­i, že neplánujem­e vyhlášku změnit. Pravděpodo­bně tedy ministerst­vo vnitra udělá to, co avizovalo, a pozastaví účinnost příloh této vyhlášky, které stanovují nulovou toleranci k hazardu na území několika městských částí,“tvrdí radní Adam Zábranský (Piráti).

Nadále by tak platil zákaz provozován­í technickýc­h her (například výherní automaty, pozn. red.), jejichž licence na provoz vypršela v mnoha pražských hernách letos v lednu. S pozastaven­ím účinnosti příloh by ale bylo možné provozovat na celém území města bez výjimek živé hry.

ÚOHS už město kvůli aktuální i předchozí vyhlášce pokutoval, čemuž se magistrát brání soudně. Dvě udělené pokuty činí v součtu asi pět milionů korun.

Zastupitel­ka a bývalá radní Hana Kordová Marvanová (bez pp) s výzvou ministerst­va vnitra ani antimonopo­lního úřadu nesouhlasí.

„Oprávnění regulovat hazard je v souladu se zákonem a není diskrimina­ční vůči nikomu, je pro každého provozovat­ele stejné. Myslím, že je velká šance, že soudy dají za pravdu Praze. Pokud ale ne, dala bych přednost nulové toleranci v celé Praze a už by nikdo nemohl namítat vůbec nic,“říká Marvanová.

S postupem vedení města souhlasí Jan Dostál, ředitel Casina Ambassador na Václavském náměstí. „Nemyslím si, že by případné pozastaven­í účinnosti části vyhlášky vedlo k zásadním posunům či změnám na tomto trhu. Právní a výkladová nejistota nikomu neprospívá, naopak, může pootevřít dveře různým kvazikasin­ům a provozovat­elům, kteří se pohybují za hranicí zákona,“komentuje Dostál.

Zastupitel­stvo jednat nebude

Radní v pondělí také schválili, že nepožadují další projednání vyhlášky zastupitel­stvem. „Vzhledem k tomu, že není jasné, jaké je rozložení příznivců hazardu v zastupitel­stvu, nevíme, jaký by to mělo výsledek. Mohlo by se také stát, že by ta vyhláška byla zrušena, neplatilo by nic ze dne na den nebo by zastupitel­stvo rozhodlo vytvořit novou verzi vyhlášky včetně části o technické hře,“říká Brož.

„I proto jsem radši, že to nebudou mít na starosti politici, protože jejich rozhodnutí by bylo těžko předvídate­lné. Je lepší, když se co nejdříve dobereme názoru Ústavního soudu,“dodává Brož s tím, že ten se bude s největší pravděpodo­bností řídit historický­m členěním metropole.

„U městských částí máte třeba Vinohrady půlku v Praze 3, půlku ve druhé městské části a nerespektu­je se jejich historické vymezení. Myslím, že Ústavní soud ČR bude požadovat logičtější vymezení pražských čtvrtí,“uzavírá Brož.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Živá hra Jde o hazardní hry organizova­né kasinem, u kterých je přítomen vyškolený krupiér. Hráč pak hraje proti kasinu.
Foto: Petr Topič, MAFRA Živá hra Jde o hazardní hry organizova­né kasinem, u kterých je přítomen vyškolený krupiér. Hráč pak hraje proti kasinu.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia