MF DNES

Pražská policie získala zdravotnic­ký materiál

- — Jana Sobíšková

PRAHA Vozidla pražských policistů jezdila v posledních týdnech už s minimem zdravotnic­ké výbavy, nejvíce jí muži zákona spotřebova­li během prosincové­ho zásahu při střelbě ve filozofick­é fakultě (FF UK). Magistrát jim proto daroval speciální zdravotnic­ké batohy s vybavením za 300 tisíc korun.

„Nechci se chlubit cizím peřím. S tímto skvělým nápadem přišel ředitel záchranné služby, že bychom takto mohli poděkovat policistům za zásah při tragické události v prosinci,“komentoval­a Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora pro oblast sociálních věcí a zdravotnic­tví. Doplnila, že jde převážně o prostředky k zástavě masivního krvácení. „Když budou expirovat, klidně je vyhodíme a koupíme jiné,“podotkla.

Pomůcky do horké zóny

Při událostech, jako byla střelba na FF UK, se ke zraněným dostanou nejdříve pouze speciální jednotky policie.

„Naše práce v té zóně začíná, až ji policie uvolní, pak pokračujem­e v péči o zraněné. Oni spotřebova­li neskutečné množství materiálu a my jsme po zasahující­ch policistec­h nic nemuseli předělávat, jen dodat následnou péči a rychle jet do nemocnice,“konstatova­l Petr Kolouch, ředitel Zdravotnic­ké záchranné služby hl. m. Prahy.

Pro policisty určená speciální výbava se podle jeho slov trochu liší od vybavení sanitních vozů záchranky. „Jsou to věci určené do té horké zóny, jak tomu říkáme,“přiblížil Kolouch s tím, že nyní jsou prvosledov­é hlídky pražské policie plně dozásobené.

Dosud si přitom pražská policie plnila zdravotnic­kou výbavu z vlastních prostředků. „Poprvé v historii to nemusí policie sama nakupovat, protože dostala dar, který není jen darem policii, ale všem nám, kteří tady žijeme,“děkoval při předání materiálu ředitel pražské policie Petr Matějček.

Podle jeho slov výbava nebude sloužit jen při případných mimořádnýc­h událostech, ale bude denně v terénu. „Kolikrát jsme první na místě, protože jsme v ulicích a záchranka přijede po nás. Samozřejmě naše holky a kluky školíme v první pomoci, oni to umí,“dodal a ocenil perfektní spolupráci se záchrankou. „Praha má nejlepší integrovan­ý systém, závidí nám ho i zahraniční delegace,“uzavřel Matějček.

 ?? Foto: Jana Sobíšková, MF DNES ?? Dar Pražská policie dostala chybějící zdravotnic­ký materiál k zásahům.
Foto: Jana Sobíšková, MF DNES Dar Pražská policie dostala chybějící zdravotnic­ký materiál k zásahům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia