MF DNES

Může být světovou hvězdou

Ondřej Novotný o úspěchu a budoucnost­i Jiřího Procházky.

- Robert Rampa reportér MF DNES v Las Vegas

Zápas Jiřího Procházky v Las Vegas sledoval bedlivě. Fandil a prožíval ho. „Skákal jsem nahoru, dolů!“přizná expert na MMA Ondřej Novotný. „Vnímám, že celá naše komunita Jirkovi upřímně a od srdce fandí.“

Co ale bude dál po vítězství nad Aleksandar­em Rakičem? „V Evropě se Procházka ukáže jen zázrakem,“myslí si Novotný.

Jak se vám Procházka líbil?

No. Avizoval návrat ke starému Jirkovi, což je taktika: Ukaž, co všechno vydržíš, zatímco oni budou panikařit, jak málo ti stačí, abys s nimi otřásl. Sedí mu to celý život.

Chtěl si užít pořádnou bitku.

On to v sobě má. Celá jeho kariéra je o tom, že lidi vyděsí, že přežije co nikdo jiný v téhle váze. Hlavu i ránu má úplně jinou. Snad jen kromě Pereiry, u něj je ten levý hák taky ověřený fakt. Je v něm něco tak strašně zvláštního, že vypne kohokoliv.

Procházkov­i se povedl jeden z nejlepších zápasů na prestižním turnaji. Jak cennou výhru si připsal?

Nečekal jsem, že dostane bonus 300 tisíc dolarů. Ne že bych mu ho nepřál, ale ty dvě čínské holky – Wej-li a Jen – předvedly fantastick­ou, strhující akci. Za hodně dlouhou dobu nejhezčí ženský zápas. Co z toho udělaly, jak byly obě v jednu chvíli mimo, to pro mě bylo víc než kolo a půl Jirky s Rakičem.

Já čekal bonus pro Pereiru.

A ještě navíc Alex, ano. Pošleš rozhodčího do prčic po tom, co tě soupeř kopne do koulí, a za tři vteřiny ho vypneš? Tím spíš se ukazuje, že Jirku mají v UFC rádi, chtějí ho budovat. Vzkazují mu tím, že v něm vidí potenciáln­í světovou superstar, a budou ho tlačit.

Když šéf UFC Dana White na tiskovce náhle oznámil, že bude rozdávat bonusy 300 tisíc dolarů, vyvolal poprask. Ale musel to mít připravené, ne?

Pro ně je jednoduché zvýšit bonus z padesáti na tři sta tisíc jako pro nás v Oktagonu z pěti tisíc eur na šest tisíc. Co to pro ně je? Sto lístků? Jen za vstupné měli příjem přes šestnáct milionů dolarů. On se může rozhodnout teď a tady a pochválí ho, že tím marketingo­vým tahem vytočil daleko víc, než kolik je to bude stát.

Procházka si řekl o titulovou šanci. Narostlo mu sebevědomí? Myslím, že ho to jen zase začalo bavit. Tak nějak postaru jako dřív. Celou dobu říkám, že v UFC zápasil strašně málo. Vím, že ho limitují zdravotní problémy, že má hodně odzápaseno, ale pakliže je schopný, měl by zápasit víc. Teď bylo vidět, jak mu všechno dělá radost, zbavil se nějakých lidí, kteří ho v tréninkové­m procesu spíš zatěžovali a zanášeli nikoli pozitivní náladu. V jednoducho­sti je krása.

Cítil jste, že se doteď tolik nebavil?

Mám pocit, že až moc hrál svoji roli. Že tentokrát opustil tu přehnanou dumavou pozici. Ale tím si musíte projít, abyste to mohli nechat být. Stejně tak to platí pro jeho vztahy a lásky, má stejný život jako my ostatní. A když si uvědomil, že nemusí z každého čaje dělat šílenej obřad, že někdy je prostě jenom čas na čaj, myslím, že to vystihuje, o čem se bavíme.

Co čeká Procházku dál?

Asi záleží na Pereirovi, drží divizi v šachu. Řekl, že by chtěl přejít do těžké váhy, že by chtěl za tři týdny zápasit v Brazílii... Tam se s Jirkou určitě nepotká, nebo si to neumím představit. Může se stát, že Jirka ještě nepůjde o titul, pokud bude chtít znovu brzy zápasit. Jenže s kým by se mohl utkat? Jeho divize je prázdnější než dřív.

Paradoxně platí, že čím slavnější a úspěšnější jste, tím víc vás svazují nějaká pravidla?

Má méně možností, to je vždycky problém. Jeho zápas stojí nesmysl, jako promotér ho chcete budovat, připravit vše na kartu, která bude stát za to. Takže v žádném případě Evropa. Maximálně Manchester, ale oni Jirku připravují pro americký trh. Nevidím ho zpět dřív než v červenci. Může se to táhnout.

Co září a Francie?

Zbytečné. Jestli Evropu, tak Španělsko, pokud půjdou na Santiago Bernabéu, kam se vejde sto tisíc lidí. Což by smysl mělo, protože Jirka přesahuje víc světů. Ve Francii na něm prachy nevydělají, nebudou mít placené přenosy z Ameriky.

„Nevidím ho zpět dřív než v červenci. Může se to táhnout.“Ondřej Novotný, český expert na MMA

Dlouho se nabízí zápas s Polákem Blachowicz­em. To by smysl někde v Evropě nedávalo? S tím, že by akci časově upravili pro americký trh.

Ne, vždycky na tom budou tratit, navíc tím ten turnaj dehonestuj­í. Pamatuju si akce ve čtyři ráno ve Stockholmu...

Procházka takhle zápasil v Abú Zabí.

Tam UFC tlačí Rusáky, protože to platí šejkové. Jim se to vyplatí, protože dostanou extra peníze někde stranou díky dohodám, které nevidíme. Ale Polsko nebo Česko? V jejich očích je to tak špatný a drobný trh, že to pro ně nemá význam. Ale nechci si hrát na chytrého, třeba to zítra oznámí.

Las Vegas naprosto ovládl duel Maxe Hollowaye s Justinem Gaethjem. Dva vaši oblíbenci, rozhodlo K. O. v poslední vteřině.

Fantastick­ý zápas! Ale stalo se přesně, co nechcete. Pro jednoho jsem vyskočil nahoru, pro druhého mi krvácí srdce. Všechno otočil ten kop z otočky v prvním kole, kdy Max zlomil Gaethjemu frňák, že jo. Ale jestli ta prohra někomu neublíží, je to Justin. A Maxovi to strašně pomůže znovu nakopnout kariéru.

Šéf UFC White byl po turnaji neuvěřitel­ně nadšený.

Mám za něj radost. Lidi na něj obecně nadávají, já si umím možná tak ze dvou procent představit, jaké to může být – dělat to co on. Nemusíme souhlasit se spoustou věcí, ale jak mu tohle vyšlo... Neskutečně! Byl jako malé dítě... Jsem rád za celý byznys. Teď jsem zvědavý, jestli turnaj na konci června, kde se vrátí Conor McGregor, bude mít lepší čísla než Las Vegas.

Co myslíte?

Že klidně ano, protože Conora nemusíte nikomu představov­at. Zasahuje i běžné fanoušky sportu. Kdyby teď v Las Vegas nezápasil Jirka, Čechovi byste musel tu kartu vysvětlova­t. Když máte Conora, před ním může jít úplně kdokoliv. Navíc to může být jeho poslední zápas. Jestli dostane bití od Michaela Chandlera, tak co chce dělat? Skončil.

 ?? Foto: Profimedia ?? Je to za mnou Jiří Procházka po triumfu v Las Vegas.
Foto: Profimedia Je to za mnou Jiří Procházka po triumfu v Las Vegas.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia