MF DNES

Kuriozita v pravidlech. Zlato i po finálové porážce?

Třinec zahájil v Pardubicíc­h vítězně extraligov­é finále. Nastupují v něm dva hokejisté, kteří mohou „oslavit“titul i v případě prohry

- Dan Hübsch hokejový reportér MF DNES

Hokejové finále se teprve rozběhlo, jednoho aktéra ale už teď nemusí s nadsázkou zajímat, jak dopadne. Třinecký útočník David Cienciala má extraligov­ý titul podle regulí jistý. Jeho jméno by se správně na poháru mělo objevit, i kdyby nakonec zvítězily Pardubice, ale z praktickýc­h důvodů se tak nestane. Jak tato drobná mezera v pravidlech funguje?

Původ neobvyklé perličky se vztahuje k 19. lednu. Právě ten den Pardubice s Třincem hlásí, že si mezi sebou vyměnily útočníky Ciencialu a Richarda Pánika, který zamířil na východ Čech.

Málokdy vídaný trejd mezi dvěma silnými týmy, z nichž se nakonec vyklubali i finalisté, přináší ale ještě vzácnější důsledek.

V souladu s bodem 3.32 extraligov­ého herního řádu Ciencialov­o jméno patří na trofej pro vítěze play off. Pro každý z klubů z jiného důvodu.

„Pouze trenéři, dále ti hráči, kteří za vítězný klub nastoupili ve finálovém kole, a dále hráči, kteří za příslušný klub sehráli v sezoně 2023/2024 v Tipsport ELH minimálně 50 % utkání, přičemž u brankářů se za odehrané utkání považuje i takové, v němž byl uveden v zápise o utkání, aniž do něj fakticky zasáhl, mají právo na to, aby jejich jméno bylo uvedeno na Masarykově poháru,“stojí v řádu.

Cienciala naskočil v dresu Ocelářů ve finále hned v prvním utkání, v němž jeho tým na východě Čech vyválčil vítězství 2:1. Zde tedy splňuje první z podmínek.

V Pardubicíc­h předtím během sezony absolvoval 34 extraligov­ých utkání. A Dynamo dosud v ročníku odehrálo 61 klání – 52 v základní části a devět v play off. I kdyby se finálová série protáhla na sedm zápasů a Východočeš­i

Výměna, co zamotala situaci

uzavřeli nejvyšší českou soutěž s 68 duely, Cienciala by z nich pořád odehrál nutných 50 procent. Nejtěsnějš­ím možným způsobem by tak vyhověl i druhé podmínce.

Na rozdíl od soupeře Pánika, který by k jistotě zapsání vlastního jména na pohár potřeboval, aby poslední série skončila do šesti zápasů. V Třinci sice zvládl hned 36 střetnutí, Oceláři by se ale v případě dalšího sedmizápas­ového maratonu dostali na 73 utkání. 50procentn­í hranici by tak slovenský forvard nepřekonal.

Ještě jste se neztratili?

Máte náš obdiv, jelikož jde o komplikova­nou záležitost se spoustou proměnných. Ale vyhráno ještě zdaleka nemáte. 1. zápas

HC Dynamo Pardubice HC Oceláři Třinec

1 2 Branky a nahrávky: 37. Sedlák (M. Kaut, Košťálek) – 9. Hrehorčák (Dravecký, Čacho), 29. Kurovský (P. Vrána, Kundrátek). Rozhodčí: Jeřábek, Květoň – Šimánek, Zíka. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváků: 10 194 (vyprodáno). Třetiny: 0:1, 1:1, 0:0.

Další program finále

Dnes: 18.00 Pardubice – Třinec. Sobota: 17.00 Třinec – Pardubice. Neděle: 17.00 Třinec – Pardubice.

Online reportáže, zpravodajs­tví, ohlasy a rozhovory najdete na webu iDNES.cz/hokej.

„Řídíme se herním řádem, takže nárok na uvedení jména na trofeji teoreticky mají, ale prakticky nedává smysl, aby dostávali dvě medaile. To by se asi museli přihlásit, ale pochybuju o tom, že by chtěli, když si je sami nevyhráli,“upřesnil šéf extraligy Martin Loukota.

S tím souvisí podobný příklad z minulé sezony. Brankář Jan Růžička

ji začal v Hradci Králové a na konci ledna odešel hostovat do konkurenčn­ích Pardubic, které potřeboval­y posílit gólmanský post kvůli zdravotním problémům Dominika Frodla. Odchytal však jediné utkání, dalších sedm strávil na střídačce, nastoupil i za pardubické béčko a extraligov­é play off sledoval pouze z tribuny. Dynamo nakonec skončilo třetí, Hradec druhý.

Už po sezoně se řešilo, zda by mohl Růžička získat jak stříbro, tak bronz. „Žádnou z medailí jsem nedostal, ani jsem se po nich nesháněl,“řekl pro MF DNES. Nicméně mohl, za Hradec totiž absolvoval 42 zápasů, tedy víc než půlku všech v sezoně, což pro udělení cenného kovu stačí.

V případě finálové porážky by stejný krok mohli zvážit také Cienciala a za dříve zmiňovanýc­h okolností i Pánik, ale nedá se předpoklád­at, že by tak učinili.

Spíš než kvůli raritě v pravidlech hodlají nejcennějš­í kov získat díky výkonům na ledě.

 ?? Foto: ČTK ?? Richard Pánik (vlevo) je blízko jistotě, že by mohl po sezoně žádat o dvě medaile, David Cienciala už ji má.
Foto: ČTK Richard Pánik (vlevo) je blízko jistotě, že by mohl po sezoně žádat o dvě medaile, David Cienciala už ji má.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia