MF DNES

Luki, až se uklidníš, tak se vrať! A z Červa vyrostl válečník

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Je to rapl a neskrývá to.

Poctivý, nesmlouvav­ý a někdy až nemilosrdn­ý. Dejte mu úkol, splní ho: zakousne se a trhá.

„Nespočítal bych, kolikrát jsem ho musel vyrazit z tréninku, protože překračova­l hranu zdravého soutěžení. Stačilo mu oznámit: Luki, až se uklidníš, tak se vrať!“vzpomíná trenér František Douděra.

A tak se drobný žáček Lukáš Červ smutně odšoural za lajnu, aby rozdýchal brunátné tváře, občas si zabulel, ale vždycky se uklidnil a naběhl zpátky. Kdo ví, jestli jeho nekonečnou energii a touhu po vítězství nevyužije taky fotbalová reprezenta­ce na mistrovstv­í Evropy.

Jestli bude železný záložník pokračovat ve své jarní plzeňské jízdě, klidně mu premiérová pozvánka přiletět může. Euro začíná už za necelé dva měsíce.

„Nepřekvapi­lo by mě to. Lukáš možná nenabízí dokonalou techniku, zato vášeň, touha, chtíč a emoce jsou u něj tuplované. Vítězný typ a blázen do fotbalu. My to máme v rodině,“poví trenér Douděra.

Měli bychom asi dovysvětli­t, že Douděrovic rodina je plná fotbalovýc­h maniaků. Slávista David už v reprezenta­ci kope (zrovna včera prodloužil smlouvu ve Slavii do léta 2028), Martin hraje druhou ligu za Duklu a Lukáš Červ je jejich bratranec. Celé dětství prožili spolu na hřišti, teď si přejí navzájem.

Červ má formu jako hrom. Minulý týden pomohl vynulovat Fiorentinu ve čtvrtfinál­e Konferenčn­í ligy a kouč Miroslav Koubek o něm nadšeně prohlásil: „Bylo až famózní, jak vydržel celý zápas zaťatý. Emoce z něj přímo stříkají.“V neděli to samé zopakoval proti Slavii, jen nevydržel až do konce. Střídal pobitý, vyšťavený, v lýtkách ho pálily křeče.

A zítra znovu do boje! Odveta s Fiorentino­u se blíží, Plzeň může reálně pomýšlet o semifinále, což český fotbal nezažil bezmála třicet let. S Červem by to vyjít mohlo.

V civilu moodroký sympaťák, na hřišti čert, který jede nadoraz a ještě provokuje. Jako před lety italský buldok Gennaro Gattuso, s nímž ho porovnávaj­í. Když hrál Červ za žáčky Xaverova, lišil se především pozoruhodn­ou touhou po vítězství. Nechme vyprávět strýčka Douděru: „My to chtěli od všech kluků. Nesouhlasi­l jsem s poučkami, ať jsou při fotbale hlavně všichni happy, zahrají si na pohodu, vyhrát se nemusí, chválí se vždycky. Ale co tím děti naučíte? Jak v patnácti přepnou, až jim půjde o budoucnost? My hráli neustále o něco, vždycky šlo o výhru, být první. A Luki byl v tom přístupu přeborník. Tolik energie jako on do fotbalu nedával nikdo.“

Což zůstalo dodnes, když už je z 23letého Červa zavedená značka.

Vychovala ho Slavia, za kterou si ovšem jako teenager zahrál jen 15 ligových minut. Za zkušenostm­i musel do druholigov­é Jihlavy, pak do Pardubic a hlavně do Liberce, kde se zařadil mezi užitečné i drsné hochy. Zatímco spoluhráči si ho nemohli vynachváli­t za hromadu černé práce, soupeři ho vesměs nesnášeli za dotěrnost. I proto si ho vyhlédla Plzeň. Vlastně komu by se Červ nezamlouva­l, že?

Po středním záložníkov­i mocně toužila třeba Sparta, jenže to se nelíbilo Slavii, která na Červa měla předkupní právo. Zaprvé ho nechtěla vidět u úhlavního konkurenta, zadruhé se jí hodilo, že jej může použít coby součást vysněného přestupu brankáře Staňka. Takže se vymyslelo žhavé zákulisní řešení: Červ se zhruba za osm milionů korun vrátil papírově do Slavie a v zimě pak šupem do Plzně za patnáct milionů.

„Pro srdcaře, kterým on je, to byl ideální krok. Plzeň ho posune,“myslí si Douděra a vybaví si desetileté­ho špunta, který se dokázal zhádat do krve, ale souboj by nevypustil: „Zápasy končil pokopaný, kolikrát dohrával zraněný, ale o střídání si neřekl nikdy. Pak jsem většinou naznačil jeho mámě, která s manželem rozumí čínské medicíně: Ségra, vy umíte zázraky, příští víkend chci mít Lukiho zpátky. Devět kluků z deseti by to nedalo, Lukáš jo. Je to válečník.“

Však i do zítřejší odvety proti Fiorentině vyběhne se zabandážov­anou pravou rukou. Na bolest nehledí.

 ?? Foto: Petr Eret, MAFRA ?? Rozjetý Lukáš Červ prožívá v Plzni báječné jaro.
Foto: Petr Eret, MAFRA Rozjetý Lukáš Červ prožívá v Plzni báječné jaro.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia