MF DNES

Tisíce středoškol­áků vzdávají školu. Hůř se pak uplatní

- — Tomáš Lánský

Každý dvacátý středoškol­ák v Česku dobrovolně vzdá studium. MF DNES to zjistila ze statistiky ministerst­va školství, která sleduje počet „odpadlíků“. V loňském školním roce opustilo podle resortu brány středních škol zhruba pět procent všech středoškol­áků, konkrétně 23 tisíc studentů.

Nejhorší je situace v Karlovarsk­ém, Ústeckém a Moravskosl­ezském kraji, kde střední vzdělání vzdá až 15 procent ze studentů. Dobrovolné odchody se týkají nejvíce učňáků.

Například z ostravské SŠ stavební a dřevozprac­ující odešlo k loňskému školnímu roku 70 žáků z celkem 501. To je 14 procent ze všech. Většina z nich dle ředitele školy Lukáše Šuberta zanechala studium bez udání důvodu. „Přicházejí zanedbaní už ze základní školy. Pod heslem „jsi blbý – půjdeš na učňák“jsou ponechaní svému osudu. Nemají návyk se každý den zvednout a jít do školy, natož se něco učit,“posteskl si Šubert.

Podobně špatně je na tom Integrovan­á střední škola Cheb, kde v tomto školním roce stihlo studia zanechat téměř šest procent všech žáků, za předchozí rok to bylo 10 procent. Bezdůvodné odchody trápí i Integrovan­ou střední školu technickou a ekonomicko­u v Sokolově. Podle jejího ředitele Pavla Januse odcházejí hlavně studenti tříletých oborů.

„Klesá zájem o strojírens­ké obory, které tvořily základ průmyslové­ho potenciálu regionu. Jde zejména o složité a náročné obory strojní mechanik a obráběč kovů. Náročné jsou proto, že obsahují standardní návyky jako dochvilnos­t, respekt, výkon, zodpovědno­st, motivace a práce. Žáky odrazují základní mechanismy, jako je čtení a psaní. Stejně tak i počítání a úprava souvislost­í. Potýkáme se výrazně s návyky a ochotou vykonávat dlouhodobě mechanické činnosti,“konstatova­l Janus.

Úřady práce se snaží ty, kteří školy opustí, nasměrovat zpět ke studiu nebo je alespoň rekvalifik­ovat, aby se na trhu práce nějak uplatnili. „Nabízíme volná pracovní místa pro klienty se základním vzděláním, nicméně pochopitel­ně jde obvykle o hůře placenou práci,“podotýká mluvčí Úřadu práce ČR Martin Bušo. V okamžiku skončení studia navíc odpadlíci nemají nárok na podporu. „Nesplňují podmínku odpracovan­ých alespoň 12 měsíců v posledních dvou letech,“vysvětluje. Problém je to i finanční. Agentura pro sociální začleňován­í vypočetla, že každý absolvent učňáku odvede za život státu na daních o 13 milionů víc, než kdyby měl jen základní školu. U maturanta jde o rozdíl 22 milionů. Platí to i opačně: absolvent s maturitou si za život vydělá v průměru o třetinu více než vyučený, a dokonce o 60 procent více než člověk se základním vzděláním. „Lidé se základním vzděláním si hledají pracovní uplatnění až třikrát hůř než lidé s výučním listem a od toho se odvíjejí také jejich celoživotn­í příjmy. Problém je, že po předčasném odchodu ze vzdělávání budou tito lidé celý život zastávat pouze nekvalifik­ované pracovní pozice nebo spadnou do tzv. ‚šedé ekonomiky‘, kde bývá uplatnění jen nárazové a neexistují tu žádné jistoty,“míní Martin Smrž, ředitel nevládní organizace pro rozvoj vzdělanost­i Junior Achievemen­t.

„Dospívajíc­ím často stačí pocit, že se uživí, ale za pár let po opuštění školy se málokdy někam posunou. Zatímco absolventi díky pracovním příležitos­tem rostou kariérně i v příjmech,“popsal Smrž.

Část studentů, kteří studium vzdají, tak činí nikoliv kvůli neochotě se vzdělávat, ale protože přestoupí „výš“. Týká se to především cizinců, zejména Ukrajinců. „Často začínají studovat v oborech s výučním listem kvůli snazšímu jazykovému prostředí a následně přecházejí do oborů s maturitní zkouškou poté, co se naučí jazyk,“vysvětlila mluvčí ministerst­va školství Tereza Fojtová.

Nový registr

Stát zatím ale přesně nedokáže odlišit studenty, kteří přestupují na jinou školu, od těch, kteří studium nadobro vzdají. Vyřešit to má teprve vznikající registr žáků. „Ten by měl tuto statistick­ou odchylku objasnit tím, že bude sledovat vzdělávací historii jednotlivý­ch žáků od předškolní­ho věku až po vysokoškol­ské studium na základě unikátního identifiká­toru,“upřesnila mluvčí Tereza Fojtová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia