MF DNES

Kolik divizí má papež ve své válce proti válce

- Bohuslav Pernica Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity

Křesťanský výklad světa byl od začátku „narušován“jinými názory dostupnými věřícím. Takto neomylní papežové odsuzovali názory, které neodpovída­ly oficiálním­u pojetí světa církve. S rozšířením knihtisku vydával Svatý stolec Index librorum prohibitor­um. Vydrželo to v letech 1559–1966, a i když stále trvá dogma o neomylnost­i Svatého otce, nikdo už Seznam zakázaných knih nerozšiřuj­e.

Na indexu najdeme díla francouzsk­ých „neznabohů“, jako byli Balzac, Voltaire, Zola, Pascal, Rousseau, Descartes, Diderot, Comte či Sartre. Nenajdeme zde však díla věnovaná válčení, jako von Clausewitz­ovo O válce. Někdo by z toho mohl usuzovat, že války by snad pontifikov­é měli podporovat.

Opak je pravdou. Hebrejské „rasah“, překládané jako nebudeš vraždit či jako imperativ Nezabiješ!, je sice zhruba uprostřed Desatera, ale je to stejně důležité přikázání jako ta ostatní. Není proto důvod, aby se Svatý otec nevyjadřov­al ve svých poselstvíc­h k právě probíhajíc­ím konfliktům a aby je neodsoudil jako jednání proti hodnotám křesťanské civilizace.

266. papež František je profesioná­l hovořící a jednající v souladu s katolickou věroukou. Navíc Svatý stolec se stal po konci studené války součástí mezinárodn­ího systému. Vatikán má v OSN i v Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě sice jen místo stálého pozorovate­le, nemůže tedy hlasovat o mezinárodn­ím uspořádání světa cestou síly, sankcí či diplomacie, ale papež je nejvyšší autoritou pro skoro 18 % světové populace. To už je dostatečný počet divizí pro podporu míru. Ne však v Česku.

Podle World Population Review patří ČR mezi 10 zemí s největším podílem ateistů. Podle STEM se papež František sice umístil na 2. místě oblíbených zahraniční­ch osobností (za slovenskou prezidentk­ou), podporu českých politiků však nezískal. Po výzvách k mírovým jednáním na Ukrajině se našli i tací, již o něm šířili ruské dezinforma­ce. Ty do oběhu dala KGB už roku 1951, jak píše Ion M. Pacepa, defector z Ceau?escovy Securitate, v knize Dezinforma­ce – Tajná strategie Ruska, jak zničit Západ.

Mediální podpory se otec František v Česku nedočkal ani mezi katolíky v pražské politice, ani v církevní hierarchii. A to tu přitom máme plukovníka v záloze, prvního hlavního kaplana v Armádě ČR, biskupa Tomáše Holuba. V Česku, kromě komunistů, tedy papež vyšel se svým vojskem naprázdno.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia