MF DNES

Maloobchod­y na venkově ovládnou Maďaři

-

BRNO Úřad pro ochranu hospodářsk­é soutěže povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchod­ního řetězce Hruška, který má prodejny hlavně na Moravě. Zároveň s tím Maďaři koupili společnost Sempronemo zabývající se správou a pronájmem nemovitost­í.

„V rámci správního řízení úřad zejména posuzoval dopady v oblasti maloobchod­ního prodeje zboží denní potřeby, přičemž při hodnocení se zaměřil na území celé České republiky a pak okresů a měst, kde se činnosti spojujícíc­h se stran překrývají,“uvedl antimonopo­lní úřad.

Oriens obě firmy kupuje prostředni­ctvím společnost­i Central European Retail Holding, jejímiž jednateli jsou zakladatel­é skupiny Flóra Macherová a Krisztián Orbán. Skupina Oriens vlastní Central European Retail Holding od září minulého roku.

Řetězec Hruška se sídlem v Ostravě má prodejny hlavně na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách. Firma patří Pavlu Hruzíkovi, Jarmile Plevové a Janě Škrabalové. Podle poslední zveřejněné výroční zprávy Hruška v roce 2022 utržila 7,78 miliardy korun, meziročně o 374,2 milionu méně, a vykázala čistý zisk 156,5 milionu.

V roce 2022 Hruška provozoval­a 434 vlastních prodejen a zajišťoval­a jednotnou obchodní politiku pro 581 provozoven. Zaměstnáva­la přes tři tisíce lidí.

Oriens je soukromě vlastněný průmyslový holding se zaměřením na fondy soukromého kapitálu v Česku, Polsku, Německu, Maďarsku a na Slovensku. Od roku 2021 do skupiny patří společnost Flosman, která v Česku provozuje síť potravinov­ých prodejen Flop i velkoobcho­d.

Oriens v tuzemsku navíc ovládá firmu Moravia Containers, která vyrábí modulární stavby a kontejnery. Loni koupil obchodníka s hutním materiálem Steelmart z Huštěnovic na Uherskohra­dišťsku, společnost Sanborn z Velkého Meziříčí a také podíl ve firmě Gastro-menu Express z Třince na Frýdecko-Místecku. (ČTK)

 ?? Foto: Profimedia ?? Prodejny Hruška jsou hlavně na Moravě a ve Slezsku.
Foto: Profimedia Prodejny Hruška jsou hlavně na Moravě a ve Slezsku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia