MF DNES

Čínská Popelka zachraňuje draky. Kupodivu vkusně

- — Mirka Spáčilová

Jistěže animovaná pohádka Jak zachránit draka míří především k dětem, které nad jejím původem nehloubají. A jestliže pak při odchodu z premiérové­ho kina nedočkavě vyzvídají, jestli brzy přijde druhý díl a jestli v něm uvidí dračí mládě z „jedničky“vyrůstat, je to pro tvůrce dobré znamení.

Tlumené barvy

Ovšem i dospělí zažijí celkem milé překvapení, jaké od nezvyklé koprodukce Španělska a Číny asi příliš nečekali. Stojí za ní vůbec zvláštní sestava: režii si rozdělili Španěl a Číňan, scénář Argentinec a Španělka, v původním anglickém znění propůjčil jednomu z draků hlas Bill Nighy a projekt podpořil evropský grant.

Zní to jako účelový slepenec, ale výsledek je kupodivu stylový, celistvý a soudržný; čínskému bájesloví se přibližuje výstižněji než cyklus Jak vycvičit draka mytologii vikinské.

Pracuje s poetikou odlišnou, avšak zajímavou a účinnou. Využívá otevřeného prostoru, spíše tlumených, nikoli křiklavě neonových barev, takže bílý sníh na šedých kamenech pevnosti dotváří náladu třeba při tajemné dračí bouři zvěstující smrt některého z draků.

Až na ty zombíky

Sama zápletka už tak překvapivá není. Ošiřelá dívenka patří k vyvoleným, takzvaným strážcům draků, takže jim s podporou věrné myšky pomáhá z císařského vězení a dračí vejce stráží před zákeřným čarodějem. Dotyčné vejce mění majitele poněkud mechanicky, což zbytečně nastavuje čas, a bohužel ve finále, kde se vynoří i zástup zombíků, přijdou ke slovu obehrané laserové efekty; tady se novinka nevyhne módnímu stereotypu.

Na druhé straně však příběhu nechybí jak prozaický humor, když obdoba Popelky zašívá drakovi křídlo nebo uděluje pěstní lekci svému vrstevníko­vi, nadutému následníko­vi trůnu, tak poetický dotek orientální výuky, kterak usměrnit a využít duchovní energii, již děti přijímají až kupodivu přirozeně. Nemá totiž pouze podobu bojové síly, v lyrické pasáži třeba poslouží k „ochočení“roje světlušek.

Trochu jako dinosauři

Nicméně hlavní přitažlivo­st pro dětské publikum zosobňují právě draci, kteří se nejen výtvarně liší od domácí vžité představy vícehlavýc­h netvorů požírající­ch princezny.

Třebaže také budí respekt svými fyzickými schopnostm­i, současně vyzařují jistou eleganci, vznešenost a moudrost.

Navíc stavbou i pohybem těl připomínaj­í tak trochu dinosaury, čímž si možná malé diváky získávají bez ohledu na kulisy v pozadí.

 ?? Foto: Forum Film Czech ?? Jiný drak Budí respekt, ale vyzařuje i moudrost.
Foto: Forum Film Czech Jiný drak Budí respekt, ale vyzařuje i moudrost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia