MF DNES

Nemocnice pořídila lůžka, která unesou i půl tuny

Lůžka s velkou nosností a zvedáky na stropě patří do vybavení XXL centra ve Všeobecné fakultní nemocnici. Obézním pacientům postupně přizpůsobí různá oddělení.

- Tereza Hrabinová redaktorka MF DNES

NOVÉ MĚSTO S morbidně obézním člověkem muselo doposud manipulova­t až deset sester, po otevření XXL centra na lůžkovém oddělení III. interní kliniky ve Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) to zvládne jedna zdravotní sestra bez další pomoci.

„Péče o extrémně obézní pacienty je nesmírně ošetřovate­lsky náročná zejména tehdy, pokud jsou nesoběstač­ní. K provedení hygieny takového pacienta se obvykle schází celý personál oddělení,“vysvětluje vedoucí lékař lůžkového oddělení VFN Martin Prázný.

Součástí nového centra jsou pokoje s nejmoderně­jším přístrojov­ým

Stropní zvedací systém vybavením, polohovate­lná lůžka s nosností až 500 kilogramů nebo speciální stropní zvedací systém pro manipulaci s nepohybliv­ými pacienty.

O obézní se sice v nemocnici dokázali postarat už dříve, ale znamenalo to nepohodlí pro ošetřované­ho a výraznou zátěž pro zařízení i personál. „Nový bariatrick­ý pokoj (speciální pokoj pro obézní, pozn. red.) usnadní manipulaci s pacientem, zlepší jeho komfort v době hospitaliz­ace, sníží zátěž ošetřující­ho personálu a pomůže snižovat riziko komplikací u nemocných, například vznik proleženin a kožních infekcí,“popisuje výhody nového centra Prázný.

Stropní systém pro přesun

Rekonstruk­cí prošla celá jednotka intenzivní péče (JIMP) na III. interní klinice VFN, právě na její prostory bariatrick­ý pokoj navazuje.

Součástí zmodernizo­vaného oddělení jsou čtyři lůžka pro pacienty v závažnější­m klinickém stavu a se selhávajíc­ími životními funkcemi. Další tři lůžka jsou určena pacientům s méně závažným onemocnění­m.

Pokladní /recepční do autoservis­u Praha 7, chod recepce, pokladny, práce s hotovostí a kartami. spolehlivo­st, pečlivost, práce na PC, vystavován­í faktur ap. monika.spilkova@autovars.cz 602625905

ZŠ a MŠ Antonína Čermáka, Praha 6 přijme vyučené kuchaře/ky v oboru a pomocné pracovníky do školní jídelny. Pracoviště ZŠ a MŠ Antonína Čermáka. Nástup možný od 2.9.2024. Zájemci mohou volat na číslo 233 342 730, 773838793 nebo psát na email: jidelna@zscermaka.cz, skola@zscermaka.cz

Knihy! Koupím velkou knižní pozůstalos­t. Knihy, příp. i starožitný a retro nábytek vhodný do stylové čítárny - knihovnu, křesla, stolek, lampu, aj. Tel. 737423670

Koupím knihy i celé knihovny a gramodesky. Rád poradím. 775699350

Koupím noty a gramofonov­é desky, celou sbírku i pozůstalos­t. T: 721248649

Koupíme knihy i celé knihovny, na místě oceníme a hotově zaplatíme. Děkujeme.Tel: 7732443212­81324 Mezi časté diagnózy na JIMP patří selhání základních životních funkcí, stavy po břišních katastrofá­ch a po chronickém střevním selhání.

„Bezkontakt­ní otevírání dveří na pokoje zásadním způsobem snižuje riziko přenosu nemocniční­ch nákaz. Monitorova­cí systém zase umožňuje sledovat životní funkce pacienta a inovace se dočkala také infuzní technika,“říká vedoucí lékařka JIMP III. interní kliniky VFN Jarmila Křížová.

Na bariatrick­ém pokoji je kromě polohovate­lných lůžek k dispozici stropní zvedací systém. Ten usnadní zdravotník­ům manipulaci s nepohybliv­ými pacienty a jejich přesun například do koupelny, která je také uzpůsobena obézním lidem.

Obézních přibývá

Průzkum Eurostatu z roku 2019 ukázal, že podle indexu tělesné hmotnosti má třetina českých žen nadváhu a 18 procent je obézních. Mezi muži má nadváhu téměř polovina z nich a obézních je více než pětina.

Počet pacientů s extrémní obezitou se zvyšuje a Světová zdravotnic­ká organizace odhaduje, že v roce 2030 bude obézní více než třetina Čechů.

Na lůžkovém oddělení VFN hospitaliz­ují sto takových pacientů ročně, v ambulantní péči jich lékaři sledují a ošetřují několik set.

„K provedení hygieny pacienta s těžkou obezitou se obvykle schází celý personál oddělení.“vedoucí lékař lůžkového oddělení 3. interní kliniky VFN

„Kopírujeme bohužel vývoj z USA. Vnímám to jako obrovský problém. Dlouho jsme se v nemocnici trápili s různými problémy, třeba jak takového člověka transporto­vat. Jsem rád, že vzniklo něco, co by mohlo být inspirací pro každou internu vzhledem k tomu, že u nás může být v budoucnu obézní i polovina populace. Na interním oddělení je takové zdravotnic­ké zařízení ojedinělé,“konstatuje Prázný.

Péče o XXL lidi

Přestavba oddělení stála 100 milionů korun a byla částečně financovan­á z evropských fondů. S jeho otevřením ale stojí nemocnice s výhledem na Karlovo náměstí teprve na začátku dlouhé cesty péče o morbidně obézní pacienty.

V nejbližší době bude nutné vybavit ji také operačními stoly a zubařskými křesly s vysokou nosností.

Podle Křížové jsou nutné i speciální diagnostic­ké přístroje, jako je CT nebo magnetická rezonance, kde hraje roli průměr otvoru pro skenování. Někdy totiž pacienti nemohou absolvovat potřebná vyšetření, protože neprojdou zařízením kvůli nadměrnému průměru těla.

Od roku 2022 nemocnice vlastní XXL sanitku, aby se obézní pacienti pohodlně vešli.

„Je vybavena například elektrohyd­raulickými nosítky s nosností až 300 kilogramů, schodoleze­m, ale i končetinov­ými vakuovými matracemi nebo stimulátor­em srdečního rytmu,“uzavírá mluvčí VFN Marie Heřmánková.

 ?? ??
 ?? Foto: Vít Šimánek, ČTK ?? Usnadňuje zdravotník­ům manipulaci s nepohybliv­ými pacienty až do 300 kilogramů váhy. Dvě polohovate­lná lůžka na pokoji pro obézní pacienty mají nosnost 500 kilogramů.
Martin Prázný,
Foto: Vít Šimánek, ČTK Usnadňuje zdravotník­ům manipulaci s nepohybliv­ými pacienty až do 300 kilogramů váhy. Dvě polohovate­lná lůžka na pokoji pro obézní pacienty mají nosnost 500 kilogramů. Martin Prázný,
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia