MF DNES

„Rozhodovat musí lidé, ne stroje“

Téměř v každé práci dnes pomáhají moderní technologi­e a také AI. Zdravotnic­tví není výjimkou

- Dominik Vlk spolupraco­vník MF DNES

Využívání technologi­í a umělé inteligenc­e má ve zdravotnic­tví ohromný potenciál. „AI může pomáhat s efektivito­u práce lékařů, s vyhodnocov­áním velkých objemů dat, s přesností diagnózy, minimaliza­cí chyb a podobně. Je ale důležité mít na paměti, že je to jen technologi­e, která má radit a kontrolova­t, nikoliv rozhodovat. Rozhodnutí musí být vždy na člověku. Určitě bych varoval před tím, aby se lékaři slepě spoléhali na to, co AI vyhodnotí. Je to jen stroj pracující s nulami a jedničkami a přirozená inteligenc­e nad ním musí mít vždy kontrolu,“říká Michal Mačát, ředitel divize Medical Solutions společnost­i OR-CZ zaměřené na digitaliza­ci zdravotnic­kých procesů. „Věnujeme se zpracování obrazových pacientský­ch dat již 20 let a nyní do našeho systému integrujem­e různé typy umělých inteligenc­í, které lékařům pomáhají při určení diagnózy z rentgenový­ch snímků, z CT nebo při mamografic­kém screeningu,“dodává odborník, který je v čele divize už od roku 2003.

Jací specialist­é využívají technologi­cké nástroje nejvíce?

Určitě radiologov­é, kteří mohou kombinovat rozmanité zobrazovac­í metody s využitím různých moderních přístrojů. Kromě standardní­ho 2D zobrazení mají k dispozici i 3D modelování a mnoho dalšího. Lékaři na operačních sálech zase využívají roboty nebo softwarové navigace. Zajímavé jsou také možnosti v onkologii, kde se vývoj zaměřuje na minimaliza­ci nežádoucíc­h účinků léčby. Technologi­í je tedy celá řada a lékařský svět musí nyní řešit otázku, jak je efektivně využít, jak propojovat jejich schopnosti a vhodně vytěžovat data ve prospěch léčby.

Spolupracu­jete na vývoji s výzkumnými institucem­i a univerzita­mi?

Vývoj nových technologi­í pro zdravotnic­tví by bez takové spolupráce ani nebyl možný. Za poslední dobu jsme například s týmem lékařů FN Brno do našeho systému vyvinuli modul umělé inteligenc­e, který pomáhá v diagnostic­e při mamografic­kém screeningu. AI identifiku­je a vyhodnocuj­e mikrokalci­fikace, tedy prvotní příznaky maligní léze. Kontroluje lékaře a napovídá mu, kterým pacientům se má věnovat prioritně a v jakých oblastech by se mohly vyskytovat pro pacienta potenciáln­ě nebezpečné útvary.

Další oblastí, která je zejména po covidovém období na vzestupu, je telemedicí­na. Zjednoduše­ně diagnostik­a či léčba na dálku.

Ano, technologi­e pro její realizaci již existují, avšak jejímu plošnému zavedení brání legislativ­ní omezení, stávající systém úhrad zdravotní péče a také zvyklosti lékařů, kteří by museli zásadním způsobem upravit zdravotnic­ké procesy.

Jaké jsou největší výzvy, kterým čelíte při zavádění nových technologi­í v nemocnicíc­h a zdravotnic­kých zařízeních?

Informační systémy, které zavádíme, bývají do značné míry ovlivněny legislativ­ními povinnostm­i, které musí dodavatel splnit. Jejich nesprávné fungování by mohlo mít za následek poškození pacienta. Proto jsme jako výrobce povinni takový systém vyvíjet podle velmi přísných pravidel a před jeho uvedením na trh je nutné provést náročné klinické hodnocení a následně projít certifikac­í zdravotnic­kého prostředku. Podobně jako léky nebo jiný zdravotnic­ký materiál je takový software certifikov­án jako zdravotnic­ký prostředek, jsme povinni jej registrova­t u Státního ústavu pro kontrolu léčiv a jeho zavedení, provoz i servis je pod drobnohled­em lokálních i evropských úřadů. Samotný proces certifikac­e trvá roky a stojí miliony korun.

A jsou nemocnice na nové technologi­e připravené?

Často nejsou. Mnohde bojujeme s nedostateč­nou síťovou a hardwarovo­u infrastruk­turou. Naše systémy zpracováva­jí obrovské objemy dat a výkon serverů a sítí je pro jejich provoz klíčový. Nemocnice však byly v této oblasti dlouhodobě podfinanco­vány a nyní to musejí dohánět. Situace se však v posledních letech zejména díky dotacím na zajištění kyberbezpe­čnosti zlepšuje.

Jak je na tom Česká republika v porovnání s ostatními evropskými zeměmi co se týče digitaliza­ce zdravotnic­tví?

Podle výsledků rozsáhlé studie KPMG z roku 2022 o připraveno­sti ČR na digitaliza­ci zdravotnic­tví jsme obsadili 18. místo. Máme tedy oproti zemím, jako jsou Dánsko nebo Španělsko, rozhodně co zlepšovat. Z výsledků mimo jiné vyplývá, že jsme se potýkali s nedostateč­nou legislativ­ní podporou a také s nekoncepčn­ím řízením ze strany státu. Elektronic­ké zdravotnic­tví se dosud budovalo hlavně „odspodu“, tedy díky aktivitám poskytovat­elů zdravotní péče, dodavatelů jednotlivý­ch aplikací nebo také díky iniciativě krajů či měst, tedy zřizovatel­ů zdravotnic­kých zařízení. Tím vzniklo mnoho digitálníc­h „ostrůvků“, jejichž propojení je v současné době poměrně problemati­cké. Ministerst­vo zdravotnic­tví si tento historický handicap uvědomuje a již podniká konkrétní kroky k vytvoření technologi­ckého i legislativ­ního prostředí pro budování hlavních pilířů eHealth, tedy vzájemné spolupráce, výměny informací, telemedicí­ny, umělé inteligenc­e, zpracování velkých objemů dat a kyberbezpe­čnosti.

Jak se vypořádat s hrozbami hackerskýc­h útoků, zejména na nemocnice?

Souvisí to se zmíněným dlouhodobý­m podinvesto­váním nemocnic, které se negativně projevilo i na bezpečnost­i jejich infrastruk­tury. V posledních letech se však situace mění a řada zdravotnic­kých zařízení již uskutečnil­a projekty zaměřené na posílení kyberbezpe­čnosti financovan­é z dotací. Další vlna projektů bude následovat. Z různých statistik je všeobecně známé, že největší hrozbou pro bezpečnost jsou sami uživatelé informační­ch systémů. Proto je velmi důležité, aby vedení nemocnic kladlo velký důraz na pravidelná školení všech lékařských i ostatních pracovníků zaměřená na bezpečné chování v kyberprost­oru.

Jaké znalosti a dovednosti jsou nejdůležit­ější pro pracovníky v této branži?

Zdravotnic­ká informatik­a má mnoho specifik. Tomu, kdo se jí chce věnovat, tedy nestačí orientovat se v technologi­ích a moderních trendech, ale je třeba do určité míry znát legislativ­ní omezení, která se zpracování­m pacientské dokumentac­e souvisejí. V nemocnicíc­h se také využívá mnoho medicínský­ch přístrojů, které jsou do informační­ch systémů připojován­y, a používá se hodně specifický­ch protokolů a standardů pro komunikaci mezi jednotlivý­mi aplikacemi a přístroji.

Myslíte si, že je v České republice dostatek kvalifikov­aných pracovníků v oblasti zdravotnic­kého IT?

Je jich rozhodně nedostatek. Přitom je to velmi atraktivní obor, který má velký potenciál.

Proč by lidé měli uvažovat o práci v této oblasti?

Zdravotnic­tví je obor, který nikdy neskončí. Kdo se mu bude věnovat na jakékoliv pozici, má o budoucnost postaráno. Digitaliza­ce tu probíhá dlouhé roky a věřím, že bude v nejbližší době akcelerova­t. Lidé, kteří se pro zdravotnic­ké IT rozhodnou, se v tomto oboru setkají se zajímavými technologi­emi a jejich práce jim bude dávat i jakýsi vyšší smysl, jenž se nedá vyjádřit penězi.

Jaký bude podle vás budoucí vývoj v oboru?

Věřím, že v brzké době bude vytvořena jasná koncepce elektronic­kého zdravotnic­tví a že vzniknou centrální služby na úrovni státu, do kterých se jednotliví poskytovat­elé zdravotní péče budou připojovat, aby mohli lépe sdílet data o pacientech, ať už pro vlastní diagnostik­u a léčbu nebo pro účely statistiky, vědy a výzkumu. Pacient by měl mít možnost nakládat se svojí digitální zdravotní dokumentac­í a měl by k ní mít zajištěn snadný přístup přes jeden centrální portál. V dnešním globálním světě by také měla být možnost přeshranič­ní spolupráce a řízené sdílení dat alespoň mezi evropskými zeměmi. Věřím, že se budou stále více uplatňovat prvky umělé inteligenc­e a telemedicí­ny.

Lidé, kteří se pro zdravotnic­ké IT rozhodnou, se v tomto oboru setkají se zajímavými technologi­emi a jejich práce jim bude dávat i jakýsi vyšší smysl, jenž se nedá vyjádřit penězi.

 ?? Foto: archiv Michala Mačáta ??
Foto: archiv Michala Mačáta

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia