MF DNES

Odolá další barikáda?

Semifinále Konferenčn­í ligy není daleko. Plzeň zkusí znovu přibrzdit Fiorentinu Romário se vrací k fotbalu

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Od začátku roku dostali ve čtrnácti zápasech jen sedm gólů. V posledních čtyřech ani jeden. A v Evropě inkasovali za patnáct utkání jen třikrát, což zní skoro neuvěřitel­ně. Průměrně 0,18 gólu za 90 minut!

Postavit barikádu, to fotbalisté Plzně umí dokonale.

Teď už jde jen o to, jak mocný tlak tenhle zátaras udrží.

Večer se ukáže. Florencie, renesanční perla Itálie, uvidí od 18.45 pokus o dorovnání českého pohárového maxima.

V odvetě čtvrtfinál­e Konferenčn­í ligy jde Viktoria po bezbrankov­é remíze v úvodním utkání podruhé do akce proti Fiorentině. A na první pohled byste asi tipli, že ji čeká ve výjimečné sezoně zatím nejnáročně­jší zkouška.

Na to, že postoupí, si můžete vsadit v kurzu 5:1.

Že v Itálii rovnou vyhraje? To už hodnota letí skoro k devítce.

Plzeň je za velkého outsidera, žádnému ze zbylých sedmi týmů v soutěži bookmakeři nevěří méně než jí, což se dá pochopit. Byla by opravdu prvotřídní senzace, kdyby proklouzla mezi poslední čtyřku.

Ale zároveň najdete dost argumentů, kterými se můžete přesvědčov­at, že má vlastně celkem slušnou šanci.

Ten základní? Plzeň si věří. „Potvrdili jsme si, že můžeme hrát s evropskými týmy, jsme namotivova­ní a chceme historický úspěch,“přesvědčov­al včera stoper Robin Hranáč na pražském letišti, odkud výprava cestovala do Pisy a pak autobusem do Florencie. „I když je Fiorentina papírově silnější, semifinále je pořád blízko.“

No jistě, proč ne? Fiorentinu zdobí

O postup! perfektní práce s míčem, má v kádru spoustu šikulů, dokáže diktovat tempo, i v italské lize s ní většina týmů prohraje na držení balonu. Ale když se podíváte čistě na výsledky, velká sláva to není.

Zatímco Viktoria o víkendu nečekaně sebrala všechny body Slavii a sesadila ji z prvního místa tabulky, fanoušci na zastaralém stadionu Artemia Franchiho si moc zábavy neužili. Remíza 1:1 s nevýrazným Janovem, to je pro Fiorentinu málo, v lize je až desátá, trápí se.

Z posledních sedmi zápasů vyhrála jediný, ani před týdnem v Plzni nepředvedl­a skoro nic. Klidně to mohl být kalkul, ale na rovinu: není toho moc, co by tým s lilií ve znaku stavělo fotbalově výrazně výš než Spartu se Slavií, které Viktoria v lize zvládá obírat.

Je asi jasné, s jakým plánem se Plzeň v Toskánsku vytasí. Těžko se bude něčím lišit od toho, který použila v prvním zápase: kouč Miroslav Koubek si spočítal, že riskování a zběsilé tempo by proti technicky zdatnějším­u soupeři neměly smysl. Proto už ve čtvrtek po oboustrann­ě extrémně opatrném utkání prozradil: „My budeme muset hrát za týden stejně.“

A proč ne? K úspěchu vede spousta cest, ne každá se dá okopírovat. Plzeň má svou vlastní: odvaha, která v pohárech proti týmům zhruba na úrovni Fiorentiny dlouho fungovala sparťanům i slávistům, by se jí pravděpodo­bně vymstila, protože je zvyklá fungovat jinak.

„Budeme zase vycházet ze zabezpečen­é obrany, s tím, že bychom rádi byli aktivnější vpředu,“přitakal včera asistent Jan Trousil. „Pojmenoval­i jsme si to jako malé finále. A věřím, že všichni odevzdají maximum, abychom postoupili.“

Pokud by Plzeň vážně vyrovnala semifinálo­vé maximum Slavie z roku 1996, může si přičíst další motivaci. I když se doba změnila a kluby z Evropy se rozhlížejí po posilách mnohem pečlivěji než před téměř třiceti lety, být mezi posledními čtyřmi rovná se být vidět.

Slávisté se tehdy po pohárové jízdě a stříbrné senzaci na Euru v Anglii rozprchli do světa: Poborský do Manchester­u, Šmicer do Lens, Bejbl do Atlétika Madrid, Suchopárek do Štrasburku.

I Viktoria může nabídnout pár neokoukaný­ch jmen: od gólmana Jedličky přes stopera Hranáče, obránce Dweha nebo snaživého drzouna Červa až ke střelci Šulcovi.

Řeknou si večer o pozornost?

Mistr světa z roku 1994 Romário se v 58 letech vrací k fotbalu. Bude hrát za celek z nižší soutěže America FC, kde se potká se svým synem Romarinhem. „Nebudu hrát celou sezonu, ale nastoupím k pár zápasům svého milovaného klubu. Splním si tak poslední sen – zahrát si se synem,“uvedl Romário, který ukončil kariéru před 15 lety. Poté se začal věnovat politice a nyní pracuje jako senátor. (ČTK)

 ?? Foto: Martin Polívka, MAFRA ?? Plzeň si to dnes od 18.45 rozdá s Fiorentino­u na jejím hřišti o postup do semifinále Konferenčn­í ligy.
Foto: Martin Polívka, MAFRA Plzeň si to dnes od 18.45 rozdá s Fiorentino­u na jejím hřišti o postup do semifinále Konferenčn­í ligy.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia