MF DNES

Prokopské jezírko je po opravě opět plné vody

- — Adam Hejduk

HLUBOČEPY „Jen co dozněly výstřely, ozval se další motocykl a na něm muž s koženou brašnou. Rozkaz zněl jasně: Nesmí projet za žádnou cenu,“popisuje kapitán SNB třídě středoškol­áků ve filmu Pelíšky. Následuje scéna, ve které příslušníc­i Státní bezpečnost­i samopalem zastřelí pošťáka. Ten, stejně jako údajný narušitel o chvíli před ním, padne mrtvý do jezera, na jehož hladině pak plavou dopisy a noviny.

Filmaři si tehdy pro natáčení zvolili Prokopské jezírko ve stejnojmen­ném údolí. Kdo by zde ale chtěl podobnou scénu v uplynulém roce natáčet, musel by si počkat. Jezírko totiž od loňského léta procházelo revitaliza­cí a opět zcela napuštěné je teprve od minulého pátku.

„Původní systém napouštění jezírka byl dlouhodobě ve špatném stavu a kvůli mnoha neodborným zásahům provedeným v minulosti bylo velice složité v něm udržovat konstantní hladinu. Přítok a odtok byl totiž různě vzájemně propojený, šachty netěsné a všechna šoupata nefunkční,“sděluje náměstkyně pro životní prostředí Jana Komrsková (Piráti). Dodala, že samovolné vypouštění jezírka ohrožovalo zejména škeble říční, které se vyskytují v zadní části vodní plochy.

Raci i škeble

Kvůli vypuštění museli pracovníci Záchranné stanice hl. m. Prahy ve spolupráci s dalšími odborníky všechny tamní živočichy přesunout. Během srpna ručně vysbírali na tisícovku škeblí a čtyři desítky raků říčních, přičemž jim pomohla také řada dobrovolní­ků.

Nově zrekonstru­ované jezírko nyní představuj­e pro zvířata mnohem lepší útočiště. V jeho zadní části například vznikla mělčina pro mokřadní rostliny, která by měla sloužit zejména pro rozmnožová­ní obojživeln­íků. Na dně se pak budou raci moci schovat ve skrýších ze dřeva a kamení.

Dosud však zvířata čekají na náhradních místech, konkrétně většina raků v rybníce Prasečák v Řepích, a nejvíce škeblí z jezírka se nyní nachází ve vodní nádrži Asuán v Jinonicích. „Raci se budou do jezírka vracet průběžně, škeble pak až na podzim,“říká Komrsková.

Trdliště v potoce

Přívětivěj­ší k tamní fauně a flóře je nově také Dalejský potok, do kterého Prokopské jezírko odtéká. V blízkosti soutoku s Vltavou bylo totiž koryto vybetonova­né nebo vydlážděné kamennou dlažbou, a tak neposkytov­alo žádný životní prostor pro vodní živočichy ani rostliny.

Po vybouraní betonu je nyní dno mnohem přirozeněj­ší, poskládané z různě velkých balvanů a doplněné pařezy.

„Přímo na soutoku vzniklo také několik tůní a proudné úseky, které slouží jako trdliště, tedy místo, kde se ryby z Vltavy mohou rozmnožova­t,“doplňuje Komrsková.

 ?? Foto: Lesy HMP ?? Fauna Z jezírka bylo potřeba přesunout škeble i raky.
Foto: Lesy HMP Fauna Z jezírka bylo potřeba přesunout škeble i raky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia